Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Bravčová panenka v medovej marináde: tip na obed na nedeľu

Bravčové mäso patrí, bohužiaľ, práve medzi tie, čo obsahujú veľa tuku. Ak si ho chceme raz za čas dopriať, odporúčam zvoliť panenku. Je chutná, šťavnatá a neobsahuje veľké množstvo tuku. Jej príprava nie je zložitá, a keď ju naložíme do chutnej marinády, určite si pochutí nejeden labužník. V kombinácii s chutným šalátom si ju môžeme pokojne dopriať aj na večeru. Ideálne však minimálne 3 hodiny pred tým, ako pôjdeš spať. A ak máš pomalší metabolizmus, radšej si ju dopraj na obed, napríklad v nedeľu.

Čas prípravy: 2 hodiny odležanie, 25 minút opekanie

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?


  • 1 000 g bravčovej panenky

  • 4 lyžice olivového oleja + na opekanie

  • 2 lyžice domáceho medu

  • 4 lyžice sójovej omáčky (napr. Tamari)

  • 3 strúčiky cesnaku

  • morskú/himalájsku soľ

  • bylinky (rozmarín, tymian, oregano)


Ako budeme postupovať?

1. Panenku umyjeme a odblaníme.
2. Nakrájame na medailóniky a jemne naklepeme.
3. V mise zmiešame olivový olej, med a sójovú omáčku.
4. Mäso vložíme do misy a premiešame tak, aby omáčka pokryla všetky kúsky.
5. Nakoniec pridáme nasekaný cesnak, soľ a natrhané bylinky.
6. Všetko spolu premiešame a vložíme do chladničky na 2 hodiny odležať.
7. Po odležaní panenku pečieme na panvici s olivovým olejom z každej strany cca 5 minút.
8. Môžeme podávať so zeleninou alebo ľubovoľnou prílohou.
Výživové hodnoty 1 porcia (cca 170 g bez prílohy):

















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
1 022 kJ
243 kcal
8 g6 g35 g0 g
 
bravčová panenka v marináde
Prajem dobrú chuť :-)!
 
Aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III nájdeš kapitoly s receptami s mäsom, ale samozrejme aj kopec iného od raňajok, cez polievky, snacky, vege hlavné jedlá až po sladkosti a pohostenie pre návštevy či na špeci príležitosti:
čo na obed v nedeľu
 
Aj tieto slávnostné obedy s mäsom môžeš vyskúšať pripraviť:
Vymeň v nedeľu rezne za niečo zdravšie! Bravčová panenka v maku
Pečené kačacie stehná so zemiakmi: tip na slávnostný obed
Tip na slávnostný obed: kuracie rezne plné bielkovín inak
Recept na kuracie rezne v cestíčku z orechov a smotany, pečené v rúre
Zajac s brusnicovou omáčkou a polentou: tip aj na slávnostný obed
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.