Zajac s brusnicovou omáčkou a polentou: tip aj na slávnostný obed

Zajačie mäso je známe ako zdroj kvalitných bielkovín. Dôležité je, aby bolo mäso z kvalitného alebo domáceho zdroja. Je vhodné pri chudnutí, pri šetriacich diétach, alebo aj pre malé detičky. Ak aj nemáš zajaca veľmi v láske, vyskúšaj túto verziu. Možno sa milo prekvapíš a zachutí ti. Kombinácia cesnaku, rozmarínu a brusnicovej omáčky je dokonalá. Tak smelo do varenia. ;-)

Doba prípravy: 90 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 800 g očisteného a rozporciovaného zajaca
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • oregano
  • 100 ml vody

Na polentu:

  • 300 ml vody
  • morskú/himalájsku soľ
  • 50 g kukuričnej múky
  • 50 g ryžovej múky
  • maslo na vytretie misky
  • 2 lyžice olivového oleja na opekanie

Na brusnicovú omáčku:

  • 100 g brusnicového džemu bez cukru
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lyžičku domáceho medu

Ako budeme postupovať?

1. Na panvici rozohrejeme olej, vložíme naporciovaného zajaca a prudko opekáme z každej strany cca 5 minút.

2. Ošúpeme cesnak, nakrájame na plátky a pridáme spolu s rozmarínom a oregánom k mäsu.

3. Potom mäso podlejeme vodou a prikryté dusíme 45 minút do mäkka.

4. Zatiaľ môžeme pripraviť polentu. Do hrnca dáme vodu, osolíme a necháme zovrieť.

5. Keď voda vrie, prisypeme múky, ktoré sme v miske zmiešali a varíme, kým sa kaša nezačne oddeľovať od hrnca.

6. Takto uvarenú kašu rozotrieme do maslom vytretej misky a necháme vychladnúť.

7. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho z panvice a uložíme na teplé miesto.

8. Šťavu precedíme cez sitko do misky a cesnak prepasírujeme do šťavy.

9. Šťavu vylejeme opäť na panvicu, pridáme brusnicový džem, víno a na miernom zdroji tepla redukujeme, kým nie je omáčka hustá.

10. Nakoniec dochutíme medom a premiešame. Ak sa bude zdať omáčka veľmi hustá, môžeme pridať trošku vody.

11. Vychladnutú polentu nakrájame a opečieme na panvici s olivovým olejom z oboch strán a môžeme podávať.

 

Tip: K zajacovi namiesto polenty môžeme podávať prílohu podľa našej chuti.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
2125 kJ

505 kcal

15 g 40 g 45 g 1 g

zajac recepty

 

brusnicová omáčka k mäsu

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Vynikajúce recept z mäsa nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

fit recepty

 

Aj toto sú recepty hodné slávnostných príležitostí:

Zajac v medovom kabátiku s cuketovo-šampiňónovou prílohou

Divina v šípkovej omáčke s pečenou zeleninou

Kuracie rezne na zdravší spôsob

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 17/04/2019 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre