Čo budeme potrebovať do formy s priemerom 24 cm?
- 125 g hladkej špaldovej múky (ak si celiatik, použi bezlepkovú múku PROMIX UNI)
- 60 g masla
- 60 g trstinového cukru
- 1 vajce
Na vanilkový puding:
- 250 ml kvalitného plnotučného mlieka
- 20 g bio vanilkového cukru
- 2 PL masla
- štipku soli
- ½ ČL mletého muškátového orieška
- ½ ČL mletej škorice
- 3 žĺtky
- 1 ČL nastrúhanej kôry z pomaranča
- 2 PL kukuričného škrobu
- 1 PL kyslej smotany
Na plnku:
- 1 pohár čerstvých čučoriedok (celých)
- 1 pohár čerstvých čučoriedok (rozmixovaných)
- 1 pohár čerstvých čučoriedok na ozdobenie
- ½ ČL strúhanej citrónovej kôry
- 3 PL kukuričného škrobu
Ako budeme postupovať?
1. Z múky, masla a cukru vypracujeme zmes podobnú mrveničke, do ktorej pridáme vajce a vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme min. na 30 minút odpočívať do chladničky.
2. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Cesto vyberieme, vyvaľkáme a vyložíme ním formu. Do stredu cesta pichnete párkrát vidličkou. Pečieme asi 15 až 20 minút.
Výroba vanilkového pudingu:
1. Dáme variť mlieko, maslo a polovicu množstva cukru. Pridáme muškátový oriešok, škoricu, štipku soli a kôru z pomaranča. Odstavíme z ohňa. V inej miske zmiešame žĺtka s kukuričným škrobom a so zvyšným cukrom. Miešame dokým sa nevytvorí hladká zmes.
2. Polievkovou lyžicou k žĺtkovej zmesi postupne a opatrne prilievame horúce mlieko a hneď zamiešame. Takto postupujeme, kým nie je žĺtková zmes na dotyk teplá. Vtedy ju nalejeme do horúceho mlieka a privedieme k varu.
3. Miešame a varíme do stuhnutia asi 3 minúty. Po odstavení z ohňa ihneď zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na chladnom mieste. Na záver primiešame pomarančovú kôru a kyslú smotanu. Pripraveným pudingom naplníme vychladnutý korpus.
Výroba plnky:
1. Do menšieho hrnca dáme variť rozmixované čučoriedky a prisypeme k nim aj celé čučoriedky. Keď začne zmes vrieť, pridáme kukuričný škrob a miešame do zhustnutia.
2. Na záver do plnky nastrúhame citrónovú kôru a nie priveľmi horúcu ju nalejeme na puding. Ozdobíme čerstvými čučoriedkami a môžeme podávať.
Tento recept sme zaradili do našej knihy Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Ďalšie tipy na letné pečenie:
Tvarohovo-kokosový koláčik
Slivkový koláč s makom
Vanilkovo-citrónová bábovka
Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.