Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Božská čučoriedková torta s domácim pudingom

Krásne letné dni sú ako stvorené na vyjedanie čučoriedok. Preto som dnes pripravila delikátny zákusok – čučoriedkový tart s domácim pudingom. Áno, domácim. Daj červenú všetkým práškom a poď sa s týmto receptom naučiť vyrábať lahodný puding. Krehké cesto s jemným, mierne okoreneným krémom a šťavnatými čučoriedkami = jednoducho dokonalá kombinácia. Prajem príjemné letné pečenie :-).

Čo budeme potrebovať do formy s priemerom 24 cm?

Na korpus:

  • 125 g hladkej špaldovej múky (ak si celiatik, použi bezlepkovú múku PROMIX UNI)

  • 60 g masla

  • 60 g trstinového cukru

  • 1 vajce


Na vanilkový puding:

  • 250 ml kvalitného plnotučného mlieka

  • 20 g bio vanilkového cukru

  • 2 PL masla

  • štipku soli

  • ½ ČL mletého muškátového orieška

  • ½ ČL mletej škorice

  • 3 žĺtky

  • 1 ČL nastrúhanej kôry z pomaranča

  • 2 PL kukuričného škrobu

  • 1 PL kyslej smotany


Na plnku:

  • 1 pohár čerstvých čučoriedok (celých)

  • 1 pohár čerstvých čučoriedok (rozmixovaných)

  • 1 pohár čerstvých čučoriedok na ozdobenie

  • ½ ČL strúhanej citrónovej kôry

  • 3 PL kukuričného škrobu


Ako budeme postupovať?

Výroba cesta:
1. Z múky, masla a cukru vypracujeme zmes podobnú mrveničke, do ktorej pridáme vajce a vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme min. na 30 minút odpočívať do chladničky.
2. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Cesto vyberieme, vyvaľkáme a vyložíme ním formu. Do stredu cesta pichnete párkrát vidličkou. Pečieme asi 15 až 20 minút.
Výroba vanilkového pudingu:
1. Dáme variť mlieko, maslo a polovicu množstva cukru. Pridáme muškátový oriešok, škoricu, štipku soli a kôru z pomaranča. Odstavíme z ohňa. V inej miske zmiešame žĺtka s kukuričným škrobom a so zvyšným cukrom. Miešame dokým sa nevytvorí hladká zmes.
2. Polievkovou lyžicou k žĺtkovej zmesi postupne a opatrne prilievame horúce mlieko a hneď zamiešame. Takto postupujeme, kým nie je žĺtková zmes na dotyk teplá. Vtedy ju nalejeme do horúceho mlieka a privedieme k varu.
3. Miešame a varíme do stuhnutia asi 3 minúty. Po odstavení z ohňa ihneď zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na chladnom mieste. Na záver primiešame pomarančovú kôru a kyslú smotanu. Pripraveným pudingom naplníme vychladnutý korpus.
Výroba plnky:
1. Do menšieho hrnca dáme variť rozmixované čučoriedky a prisypeme k nim aj celé čučoriedky. Keď začne zmes vrieť, pridáme kukuričný škrob a miešame do zhustnutia.
2. Na záver do plnky nastrúhame citrónovú kôru a nie priveľmi horúcu ju nalejeme na puding. Ozdobíme čerstvými čučoriedkami a môžeme podávať.
fitshaker-blog-cucoriedkova-torta1
 
fitshaker-blog-cucoriedkova-torta3
 
fitshaker-blog-cucoriedkova-torta5
 
fitshaker-blog-cucoriedkova-torta6
Dobrú chuť prajem :-).
 
Tento recept sme zaradili do našej knihy Z fitka do kuchyne špeciál 2:
zdrave recepty Z fitka do kuchyne special 2
Fotka autora
Alžbeta Jánošíková
Redaktor vo Fitshaker

Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.