Čo budeme potrebovať?
- 300 g celozrnnej múky
- štipku soli
- trocha vody
Náplň na celé cesto:
- Tvarohová – 100 g hrudkovitého tvarohu + štipku soli
- Lekvárová – slivkový lekvár
- Zeleninová – 6 väčších mrkiev + 1 kaleráb + soľ a korenie
Na ozdobenie:
- roztopené maslo
- petržlenová vňatka (slaná verzia) alebo oriešky, či pomletý mak alebo ovocie (sladké pirohy)
Ako budeme postupovať?
1. Všetky suroviny zmiešame a vznikne nám cesto, ktoré rovnomerne rozvaľkáme na dosku.
2. Cesto rozdelíme na rovnomerné štvorčeky a začneme plniť. Konce štvorčekov, ktoré sú oproti sebe spojíme a cesto po okrajoch pozatláčame do seba, aby sa spojilo.
3. Ak si sa rozhodla pre zeleninovú náplň - nastrúhame mrkvy a kaleráb a podusíme ich spolu s trochou cibule na kokosovom oleji, posolíme a plníme.
4. V prípade slivkových a tvarohových ich len naplníme danou náplňou.
5. Vložíme do vriacej vody a varíme asi 15 minút, kým pirohy nevyplávajú nahor.
6. Nakoniec ich pokvapkáme roztopeným maslom. Slané zdobíme napríklad petržlenovou vňatkou a sladké môžeme poprášiť pomletým makom či orieškami.
Ďalšie tipy na tradičné slovenské pokrmy zdravo nájdeš v tomto článku. Teraz konečne zistíš, že nielen bábovky, či lievance sa dajú pripraviť zdravšie, ale dokonca aj slivkové gule alebo makové šúľance. Odporúčame vyskúšať!
Vždy ma bavilo skúšať nové recepty, meniť ich podľa seba a rozširovať ich ďalej. Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať od svojich 15 a drží ma to stále a verím, že ma to ani nikdy neopustí. Mám oveľa lepší pocit keď presne viem, čo do svojho jedla dávam a ešte viac si ho aj vychutnám. K mojej vášni k vareniu som pripojila aj fotenie, ktoré takisto patrí medzi moje hobby. Takto si fotím každý môj recept a veľmi rada sa s ním podelím ďalej, pretože by som chcela ľuďom ukázať, že žiť a stravovať sa zdravo je oveľa jednoduchšie a príjemnejšie, ako mnohí hovoria. Odkedy som svojmu telu začala dávať, čo si zaslúži a potrebuje, cítim sa lepšie nie len fyzicky, ale aj psychicky a tento životný štýl sa stal mojou neoddeliteľnou súčasťou.