Mak je známy je bohatý na mnoho významných a dôležitých živín. Obsahuje veľa vlákniny, bielkovín, taktiež tukov, vitamínu E, a hlavne vápnika, ktorý je dôležitý pre naše kosti. Mak dokonca ponúka oveľa viac vápnika, ako mlieko či výrobky z neho. Nechýba mu ani horčík či železo, ktoré takisto naše telo potrebuje. Je skvelé, ak dokážeme aj zo sladkej maškrty získať veľa prospešného pre naše telo. Tento koláč je toho dôkazom :).
Čo budeme potrebovať?
- 300 g špaldovej celozrnnej múky
- 200 g pomletého maku
- kvások
- 2 lyžice medu
- 1 dl mlieka
Ako budeme postupovať?
1. Múku zmiešame s kváskom a cesto necháme vykysnúť. Rúru dáme nahriať na 180 stupňov.
2. Mak povaríme v mlieku a pridáme 2 lyžice medu (kto má rád sladšie, môžte pridať aj 3 lyžice).
3. Cesto rozvaľkáme, potrieme makom a stočíme. Prenesieme na plech a pečieme cca polhodinu.
Tipy na ďalšie sladké koláčiky:
Zdravá domáca bábovka bez výčitiek
Čokoládový srnčí chrbát bez múky
Pšenové rezy s tvarohom a ovocím
Vždy ma bavilo skúšať nové recepty, meniť ich podľa seba a rozširovať ich ďalej. Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať od svojich 15 a drží ma to stále a verím, že ma to ani nikdy neopustí. Mám oveľa lepší pocit keď presne viem, čo do svojho jedla dávam a ešte viac si ho aj vychutnám. K mojej vášni k vareniu som pripojila aj fotenie, ktoré takisto patrí medzi moje hobby. Takto si fotím každý môj recept a veľmi rada sa s ním podelím ďalej, pretože by som chcela ľuďom ukázať, že žiť a stravovať sa zdravo je oveľa jednoduchšie a príjemnejšie, ako mnohí hovoria. Odkedy som svojmu telu začala dávať, čo si zaslúži a potrebuje, cítim sa lepšie nie len fyzicky, ale aj psychicky a tento životný štýl sa stal mojou neoddeliteľnou súčasťou.