Tiež tak veľmi obľubuješ letné chvíle oddychu a pohody spojené s grilovaním?
Ak áno, možno ti tento článok prinesie zopár tipov na zdravšie varianty. Patrí k ďalšiemu zo série zdravý nákup alebo výber lepšieho variantu určitého výrobku.
V dnešnej časti sa povenujeme grilovaniu a omáčkam v zdravšej verzii, prípadne čo je obsahom tých kupovaných.
O grilovaní nebudem písať, na túto tému je už článkov dostatok a je už len na nás, aký životný štýl a stravovanie vedieme. Samozrejme, je vhodné vyhýbať sa extrémom a niekedy aj prehnanému vynechávaniu či nahradzovaniu potravín v našej strave na základe mýtov a niekedy mylných informácií.
Najlepším príkladom v tejto oblasti je cukor a odporúčania používať namiesto bieleho kokosový či trstinový. V týchto dvoch tmavšie sfarbených je rozdiel iba v nutričnom zložení a senzorických vlastnostiach. Nachádzajú sa v nich minimálne množstvá minerálnych látok, kvôli ktorým sa tieto alternatívy odporúčajú, ale, žiaľ, ich výživová hodnota je zanedbateľná.
Ak si pravidelnou čitateľkou, už vieš, že zdravá výživa nie je len o šalátoch a odriekaní jedla. Niekedy pod vplyvom mýtov v dobrom úmysle zmeniť stravovanie priveľmi riešime len zdravé varianty a následne často vydržíme so zdravším stravovaním iba určitý čas. Kolotoč zlyhaní a nových predsavzatí sa potom točí dokola.
Je dobré si uvedomiť, že zdravé a vyvážené stravovanie je o rôznorodosti a lokálnosti. Je nielen o správnom výbere, ale aj o množstve. Preto ak si dám nezdravší variant, rozhoduje množstvo a pravidelnosť.
Vrátime sa k omáčkam a našim chuťovým vnemom, lebo to spolu súvisí.
Čo je dôležité vedieť o prijímaní potravy a chuťových vnemoch?
Prijímanie potravy u človeka sprevádzajú subjektívne chuťové pocity, keďže prijímané látky dráždia naše receptory, ktoré sa nachádzajú v ústnej dutine, hlavne na jazyku.
Konečný vnem chuti je kombinácia základných vnemov, ku ktorým patrí sladká, slaná a kyslá chuť. Intenzitu určitej chuti udáva látka, ktorá vyvolá daný chuťový vnem a nesie názov prahová hodnota. V tejto kategórii rozlišujeme aj prah detekcie a prah rozpoznania (tu sa dá identifikovať aj kvalita chuti danej látky).
Vieš, ako je to s označovaním a tvrdeniami o nízkom či vysokom podiele danej látky v potravinách?
Výrobky s označením a tvrdením nízkeho podielu soli alebo cukru alebo, naopak, vyššieho podielu živín či energetickej hodnoty upravuje nariadenie o výživových a zdravotných tvrdeniach pri potravinách (Európsky parlament a Rada ES č. 1924/2006 z 20.12.2006).
Sleduj aspoň niektoré dôležité označenia:
• bez cukru:
tvrdenie, že potravina je bez cukru, sa môže uvádzať len vtedy, ak výrobok neobsahuje viac ako 0,5 g cukru na 100 g alebo 100 ml.
• s nízkym obsahom cukru:
tvrdenie, že do potraviny nebol pridaný cukor, sa môže uvádzať len vtedy, ak výrobok neobsahuje viac ako 5 g cukru na 100 g alebo 2,5 g na 100 ml pri tekutých potravinách.
• bez pridaného cukru:
tvrdenie, že do potraviny nebol pridaný cukor, sa môže uvádzať len vtedy, ak výrobok neobsahuje žiadne pridané monosacharidy alebo disacharidy ani žiadnu inú potravinu slúžiacu na sladiace vlastnosti. Ak sa vyskytuje prirodzene (z ovocia), musí byť uvedené, že obsahuje prírodné cukry.
• bez soli/sodíka:
tvrdenie, že do potraviny nebola pridaná soľ, sa môže uvádzať len vtedy, ak výrobok neobsahuje viac ako 0,005 g sodíka alebo ekvivalentného množstva soli na 100 g.
• s nízkym obsahom soli/sodíka:
tvrdenie, že do potraviny nebola pridaná soľ, sa môže uvádzať len vtedy, ak výrobok neobsahuje 0,12 g sodíka alebo ekvivalentného množstva soli na 100 g alebo 100 ml. Toto tvrdenie sa nesmie používať na minerálne a prírodné vody.
• zdroj vlákniny:
tvrdenie, že potravina je zdrojom vlákniny sa môže uvádzať len vtedy, ak výrobok obsahuje aspoň 3 g vlákniny na 100 g alebo aspoň 1,5 g na 100 kcal.
Tak a teraz dostaneš aj odpoveď, ak si sa niekedy pozastavila nad uvádzaným množstvom prídavných látok na 100 g a divila si sa, prečo pri porovnaniach uvádzame živiny na 100 g.
Je to z ľahkého dôvodu – táto miera je daná a uvádzaná vždy na ľahšie porovnanie živín z matematického pohľadu.
Porovnanie výživových hodnôt jednotlivých BBQ omáčok
Pozrime si tabuľku, čo všetko môžeme objaviť v zložení omáčok a, naopak, ako dokážeme domácim variantom podľa receptu na domácu BBQ omáčku nielen potešiť svoje chuťové vnemy, ale docieliť aj zdravotný efekt. Ten je dôležitý hlavne z dlhodobého a rozumne udržateľného hľadiska.
BBQ Tesco marináda | Gril master BBQ | Domáce omáčky | |||
---|---|---|---|---|---|
Výživová hodnota na 100 ml | |||||
Energia | 654 kcal | Energia | 112 kcal | Energia | > 100 kcal |
Tuky | 70 g | Tuky | 0,4 g | Tuky | > 1 g |
Nasýtené MK | 8,4 g | Nasýtené MK | 0,1 g | Nasýtené MK | O g |
Sacharidy | 5,6 g | Sacharidy | 25,6 g | Sacharidy | > 10 g |
z toho cukry | 5,6 g | z toho cukry | 21,6 g | z toho cukry | > 10 g |
Vláknina | 0 | Vláknina | 0 | Vláknina | 5 g |
Bielkoviny | 0,5 g | Bielkoviny | 1,1 g | Bielkoviny | 0 g |
Soľ | 18 g | Soľ | 1,8 g | Soľ | 0,2 g |
Porovnanie zloženia BBQ omáčok
BBQ Tesco marináda | Gril master BBQ | Domáca omáčka BBQ |
---|---|---|
rastlinný repkový olej | pitná voda | ríbezle |
soľ 18 % | paradajková omáčka – pretlak | paradajkový pretlak |
cukor | (zloženie pretlaku: cukor | voda |
kukuričný hydrolyzát | modifikovaný škrob | maslo |
paradajkový prášok | kukuričný škrob | kôra z neošetr. citróna |
čierne korenie | kvasný olej, sorban draselný | med |
paprika sladká mletá | koreniny) | čili, škorica |
kvasnicový extrakt | cukor | soľ |
sušená cibuľa | kukuričný modifikovaný škrob | |
extrakty korenín | soľ, čili, cesnak, | |
medová aróma | kakaový prášok, paradajkový prášok | |
dymová aróma | koreniny, aróma | |
kyselina citrónová | ||
octany sodné | ||
cibuľa | ||
dymová aróma | ||
kvasný ocot liehový | ||
modif. kukuričný škrob | ||
sorban draselný |
Porovnanie BBQ omáčok
BBQ Tesco marináda | Gril master BBQ | Domáca omáčka BBQ |
---|---|---|
olej ako prvá zložka, konzervačné látky, veľký podiel soli | prvá zložka voda, konzervačné látky, cukor vo väčšom množstve | ovocie ako prvá zložka poskytne vhodné nutričné zloženie, ostatné ingrediencie podľa chuti |
Vidíš sama, že niekedy cukor a soľ prijímame v množstvách, ktoré prehliadame, lebo sú skryté vo výrobkoch.
Je len na konečnom spotrebiteľovi, čiže na každom z nás, ako budeme krôčik za krôčikom pristupovať k zdravšiemu životnému štýlu a, samozrejme, stravovaniu, ktorého výsledkom bude pevné zdravie a u niekoho aj vysnívaná postava.
V závere ti poprajem pekné letné grilovačky a verím, že už čítaš etikety 😊.
Recepty na celý rok a všetky možné príležitosti nájdeš aj v našich knihách:
Zdroje:
J. Suli et al._Zloženie potravín a potravinových surovín_ Osveta 2017
J. Golian et al._Sprievodca svetom potravín_SPU Nitra2013
J. Kopčeková, M. Gažárová_Náuka o potravinách_SPU Nitra2020
V prvom rade som mama a manželka. Môj záujem o vplyv stravy na zdravie začal pred niekoľkými rokmi po diagnostikovaní celiakie a ochorení mladšieho syna. Vzdelanie vo výžive si po certifikovanom kurze dopĺňam na SPU Nitra - Výživa ľudí ako nutričný špecialista a zároveň získavam prax v gastroenterologickej ambulancii u p. doc. Kuželu, PhD.. Snažím sa pomáhať s úpravou stravy pri rôznych diagnózach, tráviacich problémoch, intoleranciách a alergiách Založením firmy a stránky www.vyzivajk.sk by som chcela pomáhať ľuďom zorientovať sa v dezinformáciách o výžive a správnou stravou a životným štýlom predchádzať civilizačným ochoreniam a narastajúcej obezite. Ponúkam konzultácie, analýzy stravovania s vysvetlením chýb, vypracovanie stravovacieho plánu, prednášky s diskusiou a tipy na recepty. Nie som predajca žiadnych doplnkov výživy, učím ľudí prijímať všetky potrebné živiny stravou. Mám rada pocit, keď vidím ako moje rady pomôžu... to je môj hnací motor na ďalšie štúdium a poznanie súvislostí v stravovaní a zdraví...