Konečne prišlo leto a s ním zvýšená konzumácia nanukov a zmrzlín. Nebol by to taký problém, pokiaľ ich konzumuješ v rámci zdravého rozumu a nie na úkor bežnej plnohodnotnej stravy. Pozor na odôvodnenia typu: „Keď si namiesto obeda dám nanuk, kaloricky som na tom rovnako.“
Počítanie kalórií nie je len o číslach a náš metabolizmus nefunguje na princípe spôsobu natankovania pohonnej hmoty do auta a jej spálenia. Ak by takto fungoval, môžeme jesť cukry a prikázať mu, nech ich premení na bielkoviny a využije na tvorbu svalov – to by bolo ideálne, však 😊?
Žiaľ, takto to nefunguje, preto mysli aj na fakt, že kalória je niekedy len číselná hodnota a dobrá hodnota nie vždy znamená aj dobré a správne využitie v metabolizme trávenia pre náš organizmus.
Všetky metabolické procesy v organizme sú, „zľahčene povedané“, čistá chemická a biochemická továreň, kde sa zapája neuveriteľné množstvo procesov. Stačí malá zmena, zlé stravovacie návyky alebo iné dôvody a malý problém začína spúšťať sériu väčších problémov.
Točíme sa v začarovanom kruhu, ktorého záverom sú často intolerancie a črevná dysbióza (narušenie rovnováhy a zloženia baktérií v črevách). Samozrejme, zmeny na hmotnosti sú sprievodným javom.
Nanuky
Vráťme sa k nanukom (zmrzliny sú na tom podobne) a ich zloženiu, táto séria „porovnanía potravín“ je totiž o nájdení lepšieho a vhodnejšieho variantu danej potraviny.
Nejde nám o bežné porovnávanie jedného produktu s druhým, aby si to zle nepochopila. Ide nám o ukázanie vhodnejšieho zloženia, keďže máme na výber z veľmi širokej ponuky potravín. Tak vyberajme, veď ide o náš zdravotný benefit.
Už sme si niekoľkokrát pripomenuli, že v zdravom vyváženom stravovaní nejde o cestu vpravo či vľavo, cieľom nie je zakazovanie si potravín a držanie nejakej diéty. Je to o ceste uprostred so zdravým rozumom, rozvahou, poznaním a rozoznávaním potravín. Nemala by si zavrhovať či uprednostňovať iba niektoré potraviny. Potrebuješ širokú škálu rôznych živín a tie získaš rozmanitosťou v strave a uprednostňovaním základných potravín. Na druhej strane „nepadne svet“, ak si dáš niečo nezdravé, musí to byť však občas a s mierou.
Pri dnešnej širokej ponuke potravín a narastajúcej taktike potravinárskeho priemyslu prispôsobiť sa finančným možnostiam danej krajiny a spotrebiteľa sa to nakoniec odrazí na kvalite potravín.
Kvalitné drahšie ingrediencie sa nahrádzajú menej kvalitnými a lacnejšími. V tomto momente zostáva rozhodnutie o kúpe takého výrobku na každom z nás. Aký je dopyt, taká je ponuka.
4 praktické tipy, čo si všímať pri zložení potravín
Zloženie potraviny by malo:
- začínať sa ingredienciou, ktorej názov nesie
- nemalo by mať dlhé zloženie s niekoľkými rôznymi prídavnými látkami
- nemal by byť cukor či iné sladidlo na prvom alebo druhom mieste
- nemal by byť na obale oznam „bez éčok“ a v zložení slovný názov prídavnej látky
Pozrime sa spolu na zloženie nanukov, rozoberieme si prídavné látky v nich a v závere článku si napíšeme, aké varianty radšej zvoliť a na čo dať pozor pri pravidelnej konzumácii.
Porovnanie výživových hodnôt jednotlivých nanukov
Magnum biely | Twister green | Calippo jahoda | Domáca dreň jahodová | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Výživová hodnota na 100 g | |||||||
Energia | 301 kcal | Energia | 107 kcal | Energia | 90 kcal | Energia | 70 g |
Tuky | 17 g | Tuky | 1,2 g | Tuky | 0,5 g | Tuky | 0 g |
Nasýtené MK | 12 g | Nasýtené MK | 1 g | Nasýtené MK | 0,5 g | Nasýtené MK | 0 g |
Sacharidy | 32 g | Sacharidy | 22 g | Sacharidy | 21 g | Sacharidy | 17 g |
z toho cukry | 29 g | z toho cukry | 18 g | z toho cukry | 17 g | z toho cukry | 15 g |
Vláknina | 0 | Vláknina | 0 | Vláknina | 0 g | Vláknina | 0 g |
Bielkoviny | 3,4 g | Bielkoviny | 0,5 g | Bielkoviny | 0,5 g | Bielkoviny | 0,5 g |
Soľ | 0,15 g | Soľ | 0,03 g | Soľ | 0,01 g | Soľ | 0,01 g |
Porovnanie zloženia nanukov
Magnum biely | Twister green | Calippo jahoda | Dreň z ovocia – jahoda |
---|---|---|---|
obnovené odtučnené mlieko | voda | voda | rozmixované ovocie |
cukor | cukor | jahodová šťava konc. 15 % | |
kakaové maslo | obnovené odtučnené mlieko | cukor | |
voda | glukózový sirup | gluk. sirup | |
kokosový olej | citrónová šťava 4,5% | regulátor kyslosti – kyselina citr. | |
glukózový sirup | jahodová šťava 4% | stabilizátory | |
sušené plnotučné mlieko | fruktózový sirup | karobová guma, guma tara | |
glukózovo-frukt. sirup | maltodextrín | šťava z bazy čiernej z koncentrátu | |
sušená srvátka | ananásová šťava 1,4 % | aróma | |
maslový tuk | rastlinné oleje | ||
sušené odtučn. mlieko | sušená srvátka | ||
emulgátory E 471, E 442, E 476 | glukózový sirup | ||
stabilizátory E 410, E 412, E 407 | glukózovo-frukt. sirup | ||
kúsky vanilkových strukov | stabilizátory: guarová guma | ||
arómy | emulgátor: mono- a diglyceridy mastn. kys. | ||
farbivo E 160a | koncentrovaná šťava z červenej repy | ||
farbivá: chlorofyly a chlorofyliny, kurkumín |
Porovnanie nanukov
Magnum biely | Twister green | Calippo jahoda | Dreň z ovocia – jahoda |
---|---|---|---|
príliš veľa ingrediencií, cukor a iné sladidlá vo veľkom množstve, prídavné látky 4. skupiny | voda a cukor na prvom mieste, zbytočne veľa sladidiel a prídavných látok 3. a 4. skupiny | o niečo lepšie zloženie, napriek tomu cukor a sladidlá vo veľkom množstve, pozitívom je šťava z ovocia, ale v malom množstve, guma tara je prídavná látka 3. skupiny | najvhodnejšie zloženie, pretože cukor nemusíme pridať, ak áno, v minimálnom množstve |
Recept na domácu jahodovú dreň
Potrebujeme:
- 450 g očistených a umytých jahôd
- 2 lyžice trstinového cukru (ak je ovocie sladučké, stačí 1 lyžica alebo bez cukru)
Ako na to?
1
Ovocie rozmixujeme v mixéri a nalejeme buď do formy na nanuky, alebo do malých krabičiek.
2
Dáme zamraziť.
3
Konzumujeme ako dreň alebo necháme trošku rozmraziť a pridáme to ako ovocné pyré do jogurtu, kaše či na palacinky.
Priznám sa, že niektoré zloženie prekvapilo aj mňa 😊.
Ale zároveň priznávam, že ja moc nie som kamoška s nanukmi. Mne vždy chutili tak trochu „umelo“ – ak mám chuť na niečo studené a zmrazené, vychutnám dreň, najlepšie, kde cítim aj chuť ovocia. Často pripravujem dreň doma, použijem zrelé ovocie, kde netreba pridať cukor. V prípade, že treba, tak iba v množstve, keď pri konzumácii vynikne ovocie, a nie cukru.
O tejto téme nájdeš viac v článku ovocie...
Prečo čítať zloženie pri kupovaných nanukoch?
Všimla si si na zložení nanukov, že hneď druhá zložka je cukor a v celom výrobku sú aj iné sladidlá a množstvo prídavných látok (éčok)?
Ty už vieš, že nie všetky éčka sú zlé, napríklad kyselina askorbová je vitamín C vyrobený tak isto, aké je jeho chemické zloženie, čiže je to skupina éčok, ktoré patria do 1. skupiny, najmenej škodlivej. Naopak, pridávajú sa preto, lebo pri spracovaní (vplyvom teploty) sa prirodzené vitamíny stratili. Zároveň slúži aj ako konzervant.
Tieto nám neškodia, čo nám neprináša osoh, je veľké množstvo cukru a sladidiel v potravinách, pretože sú lacnými náhradami drahších ingrediencií.
A práve v zložení nanukov a zmrzlín je cukor vo veľkom množstve a často sa používajú aj prídavné látky zo skupiny 3 – menej vhodné látky, a zo skupiny 4 – látky pôsobiace nepriaznivo na náš organizmus. Ak pravidelne prijímame veľké množstvo takýchto potravín, môžeme naozaj pozorovať nepriaznivé účinky. Áno, tieto nepriaznivé účinky prídavných látok sú sledované a starostlivo zaznamenávané, ale sledovaním zloženia potravín máš pod kontrolou ich príjem sama. Dokonca si vieš usledovať, či práve konzumovanie takýchto potravín vo veľkom množstve neodštartovalo tvoje tráviace problémy.
Daj pozor aj na skupinu light potravín, ak s dobrým svedomím kupuješ takéto zmrzliny či nanuky. Tu zohráva úlohu glykemický index potravín a light verzia automaticky neznamená aj zdravá (čítaj zloženia). Mysli na to. Tieto potraviny sú preto často s vysokým energetickým príjmom. Po takýchto potravinách rýchlejšie nastupuje pocit hladu.
V závere ti len pripomeniem, čo vieš 😉, ale opakovanie je matka múdrosti.
Vhodné je najmä u detí sledovať zloženie nanukov a zmrzlín a ponúknuť im častejšie práve tie z ovocia. Možno ich bude baviť aj výroba nanukov. Ako alternatívu ovocia môžete spolu zamraziť aj kvalitný 100% džús.
Ak hľadáš tipy na letné osvieženie či už v podobe domácich nanukov, zmrzliny alebo aj chutných drinkov, nájdeš ich v našich knihách. A samozrejme, množstvo ďalších výživných inšpirácií:
Zdroje:
J. Golian et al._Sprievodca svetom potravín_SPU Nitra 2013
Vít Syrový_ Tajemství výrobcu potravin_ Careus 2020
V prvom rade som mama a manželka. Môj záujem o vplyv stravy na zdravie začal pred niekoľkými rokmi po diagnostikovaní celiakie a ochorení mladšieho syna. Vzdelanie vo výžive si po certifikovanom kurze dopĺňam na SPU Nitra - Výživa ľudí ako nutričný špecialista a zároveň získavam prax v gastroenterologickej ambulancii u p. doc. Kuželu, PhD.. Snažím sa pomáhať s úpravou stravy pri rôznych diagnózach, tráviacich problémoch, intoleranciách a alergiách Založením firmy a stránky www.vyzivajk.sk by som chcela pomáhať ľuďom zorientovať sa v dezinformáciách o výžive a správnou stravou a životným štýlom predchádzať civilizačným ochoreniam a narastajúcej obezite. Ponúkam konzultácie, analýzy stravovania s vysvetlením chýb, vypracovanie stravovacieho plánu, prednášky s diskusiou a tipy na recepty. Nie som predajca žiadnych doplnkov výživy, učím ľudí prijímať všetky potrebné živiny stravou. Mám rada pocit, keď vidím ako moje rady pomôžu... to je môj hnací motor na ďalšie štúdium a poznanie súvislostí v stravovaní a zdraví...