Nie je hádam nič krajšie a lepšie na tomto období ako fakt, že teraz nemáš problém zohnať čerstvé ovocie a zeleninu. Každý týždeň dozrievajú nové plody a s nimi sa otvára aj priestor pre nové pochúťky. Tak šup šup, zájdi na prechádzku do záhradky či na trh a poď tiež hľadať inšpirácie. Ja som sa nechala inšpirovať čiernymi ríbezľami a vyčarovala som z nich chutnú BBQ omáčku vhodnú k letným grilovačkám či jedlám.
Ako na to?
1
V hrnci rozpustíme maslo, pridáme čierne ríbezle a 5 minút ich opražíme.
2
Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, škoricu a čili.
3
Premiešame, ešte chvíľku opražíme a pridáme pretlak.
4
Omáčku necháme zovrieť a rozmixujeme ju na jemnú kašu.
5
Ak je veľmi hustá, pridáme 1-2 dcl vody.
6
Omáčku ešte chvíľku povaríme pridáme med a štipku soli.
7
Podávame teplú alebo vychladnutú.
TIP č.1: Omáčkou môžeme potrieť aj grilované mäsko. Ja som to vyskúšala na kuracích stehienkach. Najprv som si ich do chrumkava upiekla len osolené a pokropené olivovým olejom. Nakoniec som ich natrela omáčkou a nechala zapiecť. Veľmi dobre chutí aj k pečeným zemiakom a určite sa bude hodiť aj k letným šalátom.
TIP č.2: Odporúčam potrieť mäso alebo zeleninu až na koniec pečenia, keďže je tam med tak sa povrch rýchlo zapečie.
TIP č.3: Omáčka je výrazná, pikantne sladko kyslá, hodí sa ku všetkým tipom mäsa, zvýrazňuje a dopĺňa chute.
Prajem ti príjemne strávený čas, možno aj pri grilovačke s mojou omáčkou. ;-)
Vieš, že aj v knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2 nájdeš kapitolu zameranú na recepty na letné posedenie?
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz