Ako prepašovať zeleninu do detského jedálnička? + 2x BONUSOVÉ recepty pre deti so zeleninou

Každá maminka chce pre svoje dieťatko len to najlepšie. A keď sa blíži téma prvých príkrmov, horlivo sleduje všetky možné knihy, blogy či články, len aby pripravila svojmu drobcovi tú naj prvú kašičku. A aj všetky ďalšie :-). Zeleninu berie ako súčasť jedálnička. Mamina aj bábätko. No neskôr, keď už má drobec rok, dva či tri, sa v niektorých rodinách zelenina z jedál vytráca a neskôr ju detičky odmietajú… Ako zabezpečiť, aby sa zelenina nachádzala v jedálničku v dostatočnom množstve?

Máme zopár praktických tipov, kam všade sa dá prepašovať. Nenásilne a najmä chutne. Pre všetkých členov domácnosti :-).

 

# 1: Zeleninové pyré namiesto zemiakového

Úplne najjednoduchší tip, kam schovať zeleninku, je pyré. Ako príloha k mäsku či rybe. My máme osvedčené, že keď ku 3-4 zemiačikom prihodíme kus zeleniny, nikdy to nie je zlá voľba. Milujeme takto kombinovať bataty, zeler, brokolicu, karfiol, petržlen, či tekvicu alebo kaleráb. Niekedy, keď mi zostanú kúsky zeleniny z polievky, tak ich hodím variť k zemiakom a zmixujem. Na záver stačí zjemniť maslom a pridať trošku soli a kurkumy. A môžeme servírovať.

A rozmixovanú zeleninu môžeme pridať i k uvarenej ryži, pšenu, bulguru, pohánke či inej obilnine. Cvikla alebo tekvica nikdy nesklamú a netreba jedlo ani zvlášť dochucovať. Postačia bylinky, trošku soli a syru.

Zeleninové pyré

 

# 2: Halušky zo zeleniny sú mňam!

Ešte si neobjavila čaro zeleninových halušiek? Naše obľúbené sú cviklové (psst, recept na cviklové halušky nájdeš na konci článku) a tekvicové. Ale dajú sa vyrobiť i zo špenátu, cukety či mrkvy. Stačí povariť zeleninu a pomixovať na pyré. Pridať 1-2 vajíčka a dosypať špaldovú múku tak, aby sme dosiahli cesto haluškovej konzistencie. Pozor, nesmie byť veľmi tekuté, lebo by halušky nedržali tvar. Ak máme zeleniny málo, môžeme pridať aj trošku vody.

Z obyčajného jedla máme razom pokrm plný vitamínov. Na záver už len stačí primiešať k nim biely jogurt, ricottu alebo pasterizovanú bryndzu (tú iba pre deti od 3 rokov a dospelákov).

Co na obed detom
Na obrázku recept na cuketové halušky. Kliknutím na fotku sa dostaneš k receptu.

 

# 3: V keksíkoch – namiesto cukru zelenina

Toto bol jeden z mojich top mamičkovských zistení. Pyré sa dá použiť aj do keksíkov. Stačí ho zmiešať s maslom a múkou (špaldovou či pohánkovou alebo ovsenou). Pre malinké detičky ich netreba vôbec sladiť.

Napríklad keksíky z tekvice či cvikle sú sladké len tak samotné vďaka zelenine. A navyše, malé deti netreba učiť na veľmi sladké chute. Niekedy môžeme do cesta primiešať i kokos či pomleté semienka a máme v telíčku dieťatka opäť iné cenné látky. Lepšie ako kupované chrumky do kočíka, však? Potešíme ťa, recept na batatové keksíky nájdeš v závere článku.

cvikla pre deti

 

# 4: Zeleninové placky ako súčasť jedálnička

Kto by nepoznal zemiakové placky? Alebo tie cuketové? Sú parádnou večerou aj pre malé deti. K cukete môžeš pridať aj mrkvu alebo petržlen, dochutiť podľa veku dieťatka a podávať s dobrým jogurtom.

Placky je možné vyrobiť i z uvarenej tekvice, šošovice alebo batatu. Rozmixovať, pridať žĺtok, pomleté ovsené vločky a máš jedlo pre dieťatko už od 10 mesiacov (resp. od obodbia, keď dokáže samé rozžuvať väčšie kúsky).

zeleninové placky pre deti

 

# 5: Mafiny, lievance či vafle. Zeleninové sú naj!

Kto povedal, že mafiny musia byť len dezertom, ktorý obsahuje veľa cukru a múky a žiadne výživné látky?

Parádne mafiny či lievance si vieš vyčarovať aj z nášho starého dobrého pyré. Také cviklové, tekvicové či cuketové. Pre väčšie detičky sa dá pridať aj kvalitná horká čokoláda alebo oriešky, prípadne len do cesta nastrúhať mrkvu. Dosladiť medom, zrelými banánmi alebo datlami. Skvelú desiatu alebo olovrant, ktorý poteší aj rodičov, máš raz-dva na stole.

zeleninové vafle

 

# 6: Výživná polievka ako jedlo dňa

Netreba zabúdať na jedno z najdôležitejších jedál – polievku. Do krémovej vieš schovať hocijakú zeleninu a zamaskovať ju pod chuťou tej obľúbenej :-). Prípadne, keď u nás polievka dcérke až tak nechutí, dám jej na vrch biely jogurt či nastrúhaný syr a „zbaští“ ju celú.

Netreba zabúdať ani na strukoviny, ktoré obsahujú cenné bielkoviny a kopec vitamínov. Ak ich dieťa nemá v obľube, znova polievočku vymixujeme. A ak sa nám nechce večer pripravovať niečo teplé pod zub, krémová polievka (napríklad tekvicová, či brokolicová alebo s červenou šošovicou) sa dá využiť aj ako omáčka na cestoviny. Potom stačí len pridať syr alebo trošku oleja a môžeme podávať.

jedlá pre deti

 

# 7: Dôležitá zásada: zelenina ku každému jedlu

A ešte jedna bonusová rada na záver. Môžete si dať doma zásadu, že ku každému jedlu sa bude jesť aj nejaká zelenina. Ak si tvoje dieťatko želá jesť napríklad len chlebík s maslom a syrom, pokojne mu to môžeš dovoliť, ak si k nemu vyberie nejakú zeleninu. U nás takto fičí surová alebo varená mrkva, kaleráb či uhorka.

Jednoducho, zelenina musí byť. Aj keď dcérka veľmi neje šaláty, surovú papriku, paradajky a kopec iných druhov, už som sa naučila, ako jej prísun vitamínov dodať inými spôsobmi. Verím, že som inšpirovala aj teba a niektorý z týchto tipov aplikuješ. My ich využívame denne :-).

recepty pre deti od 1 roka

 

Nech sa páči, tu sú dve malé ochutnávky z novej knižky Zdraví papkáči:

 

Recept na Batatové keksíky s kokosom (pre detičky od 1 roka)

Doba prípravy: 1 hodina

Doba chladenia: 1 hodina

Doba pečenia: 15 minút

Čo budeme potrebovať na 60 ks?

  • 120 g batatového pyré
  • 100 g kvalitného masla
  • 180 g hladkej špaldovej múky
  • 60 g pohánkovej múky (príp. špaldovej múky)
  • 20 g kokosu
  • 1 lyžičku domáceho medu
  • trošku mletej škorice

Ako budeme postupovať?

1. Z uvareného batatu vymixujeme pyré.

2. Pridáme ostatné ingrediencie a rukami vymiesime cesto.

3. Necháme ho asi 1 hodinu odpočívať v chladničke.

4. Následne vyhrejeme rúru na 170 °C a cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm.

5. Vykrajujeme obľúbené tvary a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

6. Pečieme asi 15 – 20 minút.

recepty pre deti

 

Cviklové halušky s jogurtom (pre detičky od 1 roka)

Doba prípravy: 30 minút

Budeme potrebovať na 2 dospelácke a 2 detské porcie?

  • 1 stredne veľkú uvarenú cviklu
  • 2 vajíčka
  • trošku himalájskej soli
  • cca 150 g hladkej špaldovej múky (závisí to od veľkosti cvikle, takže podľa potreby)

Ako budeme postupovať?

1. Cviklu je dobré mať uvarenú vopred. Necháme ju vychladnúť a rozmixujeme ponorným mixérom. Vznikne cviklové pyré.

2. Zmiešame ho s 2 vajíčkami. Osolíme.

3. Následne pridávame múku tak, aby vzniklo cesto haluškovej konzistencie. Ak to s múkou preženieme, zriedime s vodou.

4. Necháme zovrieť vodu a keď sa varí, stíšime plameň a hádžeme do nej halušky.

5. Varíme ich cca 10 minút a podávame s kvalitným jogurtom alebo s ricottou.

recepty z cvikly pre deti

Chceš viac takýchto receptov? Potom máme pre teba super správu, práve pre teba vychádza naša detská kuchárska knižka Zdraví papkáči. Obsahuje až 107 receptov od prvých príkrmov do 3 rokov (+ verzie jedál pre celú rodinu).

čo na obed pre deti

 

Aj toto sú super zeleninové recepty vhodné aj pre deti:

Zemiaková roláda so špenátom a cottage, vhodná aj pre deti od 1,5 roka

Omeleta s tekvicou hokkaido. Recept vhodný aj pre deti od 1 roka

Cviklové lievance s plnkou z ricotty a kozieho syra, vhodné od 1,5 roka

Romana Cibulková

Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.
Romana Cibulková

Článok bol pridaný dňa 31/10/2019 a zaradený do kategórie: DesiataPre fitmaminkyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 rokaVegetariánskeZdravé chrumkanie   |   Autor: Romana Cibulková

Komentáre