Zdravá večera do 25 minút: cviklové lievance s plnkou z ricotty a kozieho syra

Lievance na sladko je klasika, ktorú možno aj ty poznáš. Mám však novinku pre milovníkov slaných raňajok či ľahkého obeda. Cvikla a kozí syr je nesmrteľná kombinácia, ktorú asi ani nejde rozdeliť. S malou dušou som skúšala rôzne cestá a pomery, pokiaľ som našla ten správny. Je to jednoduché, rýchle a neuveriteľne chutné.

Doba prípravy: 20-25 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 2 stredne veľké cvikly
  • 1 vajíčko
  • 4 lyžice pohánkovej múky
  • 6 lyžíc kvalitného mlieka
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie – vynecháme, ak robíme recept pre deti
  • trošičku kokosového oleja

Na plnku:

  • 200 g ricotty
  • 100 g mäkkého čerstvého kozieho syra
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. Cviklu uvaríme a necháme vychladnúť. (Tento krok odporúčam robiť deň dopredu.)

2. Do mixéra vložíme nadrobno nakrájané kúsky cvikly a rozmixujeme ich na pyré.

3. Pridáme vajíčko, múku a mlieko a opäť premixujeme.

4. Cesto ochutíme soľou a korením. Môžeme použiť aj rôzne bylinky (tymian, oregano či sušenú bazalku).

5. Na rozohriatu panvicu dáme pár kvapiek kokosového oleja. Lyžicou budeme tvoriť lievančeky. Cesto by malo byť nadýchané a troška hustejšie, nie však veľmi.

6. Lievance opekáme z každej strany asi 3 minútky.

7. Plnku pripravíme zmiešaním ricotty, kozieho syra a prelisovaného cesnaku. Dochutíme soľou a korením.

8. Podávame s jarnou cibuľkou alebo pažítkou .

 

Tip: Do plnky môžeme najemno nastrúhať reďkvičky, chutia v nej skvelo.

slané lievance

 

lievance bez droždia

 

recepty z cvikly

Priprav si aj ty doma tento jednoduchý a farebný recept z cvikly! ;-)

 

Pre viac chutných výživných inšpirácií nahliadni aj do našich kníh Z fitka do kuchyne:

zdravé recepty

 

Vyskúšaj aj tieto recepty z cvikle:

Cviklovo-cuketové lievance na sladké raňajky aj pre deti od 1 roka

Cviklové smoothie: tip na zdravú desiatu

Cviklový šalát: vhodný ako príloha k jedlám alebo ako ľahšia večera

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 19/09/2019 a zaradený do kategórie: BezlepkovéPalacinky, lievance a vaflePotréningovéRaňajkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaVegetariánskeVeľkonočné   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre