Omega 3 a 6 mastné kyseliny sú pre naše telo nevyhnutné. Potrebujeme ich na stavbu nových zdravých buniek, správnu funkciu mozgu, nervového systému, tiež upravujú krvný tlak a majú protizápalové vlastnosti. V nasledujúcich riadkoch by som vám rada povedala o tom, ktoré jedlá sú bohatými zdrojmi esenciálnych mastných kyselín, ale hlavne by som sa rada venovala téme, ktorá je rozoberaná menej, a to, aké by mali byť správne pomery prijímania esenciálnych mastných kyselín, a čím sa omega 3 a 6 odlišujú? Budete prekvapení.
Aké sú rozdiely medzi omega 3 a 6 mastnými kyselinami?
Známe zdroje omega 6 sú semienka, napr. slnečnicové, tekvicové, sezamové a oriešky, napr. mandle a pod.
Výbornými zdrojmi omega 3 sú napr. ľan a ľanový olej, chia semienka, vlašské oriešky alebo listová zelenina.
Existuje veľa chybných odporúčaní, ktoré nabádajú k tomu, aby sme v záujme vlastného zdravia zvýšili konzumáciu omega 6 MK. Je pravda, že omega 3 a 6 sú esenciálne a pre život nevyhnutné. Je však veľmi dôležité poznať pomer, v akom by mali byť správne konzumované. Pomerom omega 3 a 6 by malo byť maximálne 1:3 v prospech omega 6. Avšak tomu tak ani náhodou nie je.
V našich rozvinutých krajinách je takmer nemožné pri klasickom spôsobe stravovania pocítiť akýkoľvek deficit omega 6 MK. Na druhej strane, deficit omega 3 MK je pomerne bežnou záležitosťou a existuje vyše 2 000 vedeckých štúdií hovoriacich o zdravotných komplikáciách súvisiacich s deficitom omega 3 MK. Prečo je tomu tak?
Dôvodov je viac. Medzi hlavné je dôležité uviesť, že jedlá bohaté na omega 6 MK majú zníženú kazivosť. A čo jedlá bohaté na omega 3 MK? Tušíte správne – kazivosť je zvýšená, a to u väčšiny. Z toho dôvodu sú väčšinou aj cenovo drahšie. Veľa ľudí zvykne nahrádzať živočíšne tuky tými rastlinnými. Myslia si, že robia dobre a je to zdravšie. V praxi však len nahromaďujú omega 6 v tele a spomaľujú metabolizmus.
Ľanový olej - 4,2 x viac omega 3
Slnečnicový olej – 78 x viac omega 6
Ľanový olej je jedným z mála olejov bohatým na O3, a zároveň jediným olejom, ktorý nepodporuje rast rakovinových buniek v tele. Avšak jeho hodnota omega 3 mu predurčuje aj vyššiu kazivosť a treba ho udržiavať v tme a chlade.
Kazivosť a spotreba sú teda hlavným dôvodom, prečo sú naše jedlá tak bohaté na O6 MK ochudobnené o O3. Ryby na rybích farmách sú kŕmené zrnom, a preto sa tak líšia od voľne žijúcich rýb, ktoré sa kŕmia fytoplanktónom, riasami bohatými na chlorofyl. Práve preto sú voľne žijúce ryby známe pre vysoký obsah O3 narozdiel od rýb chovaných na farme, ktoré majú viac O6 ako O3. Keksíky a sušienky zo semienok a olejov, ale aj šaláty a vegetariánske jedlá sú bohaté na O6 MK. Teda aj zdanlivo zdravé jedlá môžu byť kvôli množstvu dresingov, semienok a olejnatých surovín pri vyššej spotrebe nevhodné.
Kde všade sú omega 3 mastné kyseliny prístupné?
Zaujalo ma ešte sledovanie a štúdia Eskimákov v Grónsku, ktorých strava sa skladala z rýb, tulenieho mäsa a veľrybieho tuku. Napriek veľmi vysokej spotrebe nasýtených tukov nebol v populácii evidovaný jediný prípad obezity alebo akejkoľvek choroby súvisiacej s nadmernou hladinou O6. Prečo je tomu tak? Ryby v Grónsku nie sú umelo dokrmované zrnom a semienkami a umelým krmivom, ale živia sa planktónom, riasami a produktami mora. Tieto ryby sú bohatým zdrojom O3, a aj to sa práve potvrdilo u Eskimákov v Grónsku, ktorých hlavná potrava je zložená z rýb. Chcem tým povedať, že je dôležité si vyberať čerstvé ryby z kvalitných oblastí, nie umelo dokrmované ryby z fariem.
Čo si z toho všetkého zobrať?
2. Ako som už spomenula, výborným zdrojom O3 je aj listová zelenina. Čo tak si dopriať sladké výživné zelené smoothie na raňajky alebo počas dňa ako doplnok k vašej pestrej strave? Viac receptov a informácií nájdete v mojich predošlých článkoch.
3. Kombinovať, ale neprekombinovať. Neodopierajte si nič, čo máte radi. Pamätajte však na zlaté pravidlo: všetko s mierou, uvážene a preferujte čerstvosť. Práve tam sa omega 3 nachádza. Viac aj v tabuľke pod článkom.
4. Jedzte ryby. Sú ozaj výborným zdrojom omega 3. Ale aj tu pozor, vyberajte si hlavne čerstvé rybky, ryby kŕmené ich prirodzenou stravou (planktón, riasy), nie umelo dokrmované a ak máte možnosť, poriadne si preverte zdroj a podmienky, z akých ste rybu dostali. Ryba bohatá na omega 3 je napríklad losos.
5. Pamätajte na vyváženosť. Nájdenie rovnováhy medzi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami umožňuje obidvom kyselinám, aby pracovali v prospech nášho zdravia a nie naopak.
Celkové omega 3 mastné kyseliny | Celkové omega 6 mastné kyseliny | Výsledok | |
SLNEČNICOVÝ OLEJ (1 PL) | 5,0 mg | 3905 mg | 78 x viac omega 6 |
ĽANOVÝ OLEJ (1 PL) | 7196 mg | 715 mg | 4,2 x viac omega 3 |
SEZAMOVÝ OLEJ (1 PL) | 40,5 mg | 5576 mg | 1138 x viac omega 6 |
KUKURIČNÝ OLEJ (1 PL) | 157 mg | 7224 mg | 46 x viac omega 6 |
REPKOVÝ OLEJ (1PL) | 1031 mg | 2532 mg | 2,5 x viac omega 6 |
OLIVOVÝ OLEJ (1PL) | 103 mg | 1318 mg | 13 x viac omega 6 |
CHIA (28 g) | 4915 mg | 1620 mg | 3 x viac omega 3 |
ĽANOVÉ SEMIENKA (28 g) | 6388 mg | 1655 mg | 3,9 x viac omega 3 |
SLNEČNICOVÉ SEMIENKA (1 šálka) | 34mg | 10602mg | 312 x viac omega 6 |
SEZAMOVÉ SEMIENKA (1 šálka) | 541 mg | 30776 mg | 57 x viac omega 6 |
TEKVICOVÉ SEMIENKA (1 šálka) | 250 mg | 28571 mg | 114 x viac omega 6 |
VLAŠSKÉ ORECHY (1 šálka) | 10623 mg | 44567 mg | 4,2 x viac omega 6 |
MANDLE (1 šálka) | 5,7 mg | 11462 mg | 2000 x viac omega 6 |
PEKANOVÉ ORECHY (1 šálka) | 1075 mg | 22487 mg | 21 x viac omega 6 |
PŠENICA (1 šálka) | 52 mg | 1152 mg | 22 x viac omega 6 |
RAŽ (1 šálka) | 265 mg | 1619 mg | 6 x viac omega 6 |
OVOS (1 šálka) | 173 mg | 3781 mg | 22 x viac omega 6 |
QUINOA (1 šálka) | 522 mg | 5061 mg | 10 x viac omega 6 |
ŠOŠOVICA (1 šálka) | 209 mg | 776 mg | 3,7 x viac omega 6 |
FAZUĽA, zelená, surová (1 šálka) | 39,6 mg | 25,3 mg | 1,6 x viac omega 3 |
CÍCER, SUROVÝ (1 šálka) | 202 mg | 5186 mg | 26 x viac omega 6 |
SLADKÝ HRÁŠOK, surový (1 šálka) | 12,7 mg | 3,5 mg | 5,8 x viac omega 3 |
ŠALÁT ZELENOLISTÝ (1 hlávka) | 209 mg | 86,4 mg | 2,4 x viac omega 3 |
ŠALÁT COS ALEBO RÍMSKY (1 hlávka) | 707 mg | 294 mg | 2,4 x viac omega 3 |
ŠPENÁT (1 zväzok/340g) | 469 mg | 88,4 mg | 5,3 x viac omega 3 |
PÚPAVOVÉ LISTY (100 g) | 44 mg | 261 mg | 5,6 x viac omega 6 |
RUKOLA (100 g) | 170 mg | 130 mg | 1,3x viac omega 3 |
JABLKÁ, surové (1 stredne veľké) | 16,4 mg | 78,3 mg | 4,8x viac omega 6 |
BANÁNY, surové (1 stredne veľký) | 31,9 mg | 54,3 mg | 1,7 x viac omega 6 |
JAHODY, surové (100 g) | 65 mg | 90 mg | 1,4 x viac omega 6 |
MRKVA, surová (100 g) | 2 mg | 115 mg | 57 x viac omega 6 |
Ďalšie články, ktoré by si nemala prehliadnuť:
Namáčanie orechov. Áno či nie?
Prečo sú vlašské orechy také hodnotné?
Odstráň problém nafúknutého brucha po každom jedle!
Dlhé roky som aktívna vyznávačka veganského/raw životného štýlu. Venujem sa prednáškam a osvete o zdravom životnom štýle, zdravej voľbe surovín. Venujem sa tiež výrobe zdravých ľahko stráviteľných a výživných verzií pochutín ako napr. Raw – živému chlebu či kelovým chipsom. Pripravujem super zelené výživné smoothies a zdravé raw verzie hlavného menu pre veganov a vitariánov. Pozorne analyzujem zelenú listovú zeleninu, bylinky a jedlé divé trávy. Verím, že moje články, početné recepty a zaujímavosti vás inšpirujú, poučia a dajú vám niečo cenné a hodnotné do života. Pretože presne to je to, čo sa vám budem snažiť odovzdať v každom jednom z nich.