RAŇAJKY: Mrkvové lievance z ovsených vločiek
Zdravé, jednoduché a rýchle na prípravu. Vhodné nielen pre alergikov na mlieko, ale i športovcov snažiacich sa udržať si štíhlu líniu. Tieto skvelé lievance obsahujú, vďaka mrkvičke, dôležité vitamíny ako napríklad draslík, horčík, železo i početné zastúpenie vitamínov A, C a D. V ovsených vločkách sa zasa nachádza dôležitá vláknina a správne sacharidy, ktoré nám dodajú množstvo energie na začiatok dňa. Navyše sú tieto lievance aj bezlepkové, takže si pochutia i celiatici :-).
Čo budeme potrebovať na 8 ks?
- 2 dcl rastlinného mlieka (napríklad mandľového)
- 2 dcl bezlepkových ovsených vločiek (ak nie si celiatik, môžeš aj klasické)
- 1 vajíčko
- ½ nastrúhanej mrkvy
- 1 PL medu
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL kokosového oleja
- 1 ČL kypriaceho prášku
Ako budeme postupovať?
1. Vločky zalejeme mliekom a necháme ich približne 10 minút odstáť a napučať. Potom do zmesi pridáme vajíčko, nastrúhanú mrkvu, mletú škoricu, med a ponorným mixérom poriadne vymiešame.
2. Dostaneme stredne husté cesto, z ktorého si upečieme lievančeky na 1 ČL kokosového oleja. S opekaním by nemali byť žiadne problémy. Cesto drží pokope a navyše sa aj nám aj lievance budú pekne obracať.
Tento obed ťa postaví na nohy a vďaka svojim vitamínom ešte aj predídeš nepríjemných ochoreniam. Tak napríklad pohánka obsahuje vitamín P, označovaný ako rutín, ktorý ochraňuje bunky tkanív v cievnej sústave. Čo pre organizmus znamená, že živiny z pohánky pomáhajú proti žilovým ochoreniam, krvácaniu či reumatickým problémom. Ani avokádo nezaostáva a môže sa pýšiť vysokým množstvom mononenasýtených mastných kyselín prospešných pre srdce. Nielenže si navaríš zdravý obed, ale naservíruješ si aj prevenciu voči ochoreniam.
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 1 hrnček pohánky
- 2 hrnčeky vody
- 1 červenú cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 zrelé avokádo
- 150 g hrudkovitého tvarohu bez laktózy (ak nemôžeš ani ten, pokojne surovinu vynechaj)
- soľ, mleté čierne korenie
- 1 ČL citrónovej šťavy
Ako budeme postupovať?
1. Pohánku prepláchneme horúcou vodou a dáme do hrnca s vodou variť približne na 20 minút.
2. Na panvičke si opražíme nakrájanú cibuľku a cesnak dozlatista.
3. Do uvarenej a zmäknutej pohánky pridáme cibuľkovú zmes, okoreníme, osolíme a poriadne premiešame.
4. Dip si pripravíme nasledovne. Zrelé avokádo ošúpeme a odstránime z neho kôstku. Nakrájané avokádo spolu s tvarohom a citrónovou šťavou vymixujeme ručným mixérom. Na záver osolíme.
I večera ľudí trpiacich alergiou na mlieko či intoleranciou laktózy môže výborne chutiť a poriadne zasýtiť. Keďže pacienti týchto ochorení majú nedostatok vitamínov, pretože musia obmedziť množstvo produktov, je dôležité, aby prijímali vitamíny z alternatívnych zdrojov. V tejto večeri nájdeš hneď niekoľko významných zdrojov vápnika, minerálov i bielkovín. Navyše, večera ti bude zaváňať kúskom exotickej Indie :-).
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
Na kuracie mäso:
- 500 g kuracích pŕs
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL nasekanej sušenej alebo čerstvej bazalky
- 2 ČL sezamových semiačok
Na indickú zeleninovú kašu:
- 2 zemiaky
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 veľkú cuketu
- 1 červenú cibuľu
- 1/2 hrnčeka bezlepkovej strúhanky (môžeš použiť aj klasickú)
- 2 vajcia
- 2 PL olivového oleja
- soľ, čierne korenie
- 2 ČL sójovej omáčky
- 1 ČL škorice
- 1 ČL kurkumy
- 1 PL medu
Ako budeme postupovať?
1. Do rozpálenej panvice s olivovým olejom poukladáme na kúsky pokrájané kuracie prsia. Opekáme cca 10 minút. Potom kuracinku osolíme, okoreníme a posypeme sušenou bazalkou. Keď je mäso dostatočne mäkké, je hotové.
2. Pripravíme si kašu. Všetku zeleninu očistíme, nastrúhame na jemno a umiestnime do jednej misy. Pridáme vajcia, olivový olej a nakoniec strúhanku. Poriadne premiešame.
3. Keramické misky vhodné do rúry vystelieme papierom na pečenie a zeleninovú hmotu do nich vylejeme.
Ďalšie receptíky bez štipky laktózy nájdeš TU. Viac ako 50 tipov na dobré jedlo kedykoľvek počas dňa. Inšpiruj sa aj ty :-).
Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.