Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Aj bezlaktózové jedlá môžu byť super chutné. Kompletné menu vo vnútri!

Aj ty čoraz viac počuješ o alergii na mlieko a intolerancii na laktózu? Je veľmi dôležité dodržiavať jedálniček zbavený buď mliečneho cukru alebo kravskej bielkoviny. Ľudia sú často zmätení, pretože nevedia, akými správnymi potravinami nahradiť chýbajúce živiny. Týmto článkom ti chceme poskytnúť oporný bod, od ktorého sa môžeš odraziť a začať s plnohodnotným bezlaktózovým stravovaním. Dúfame, že načerpáš inšpiráciu! PS: Recepty zachutia aj "nealergikom", tak poďme na to :-).

RAŇAJKY: Mrkvové lievance z ovsených vločiek
Zdravé, jednoduché a rýchle na prípravu. Vhodné nielen pre alergikov na mlieko, ale i športovcov snažiacich sa udržať si štíhlu líniu. Tieto skvelé lievance obsahujú, vďaka mrkvičke, dôležité vitamíny ako napríklad draslík, horčík, železo i početné zastúpenie vitamínov A, C a D. V ovsených vločkách sa zasa nachádza dôležitá vláknina a správne sacharidy, ktoré nám dodajú množstvo energie na začiatok dňa. Navyše sú tieto lievance aj bezlepkové, takže si pochutia i celiatici :-).
Čo budeme potrebovať na 8 ks?

  • 2 dcl rastlinného mlieka (napríklad mandľového)

  • 2 dcl bezlepkových ovsených vločiek (ak nie si celiatik, môžeš aj klasické)

  • 1 vajíčko

  • ½ nastrúhanej mrkvy

  • 1 PL medu

  • 1 ČL mletej škorice

  • 1 ČL kokosového oleja

  • 1 ČL kypriaceho prášku


Ako budeme postupovať?
1. Vločky zalejeme mliekom a necháme ich približne 10 minút odstáť a napučať. Potom do zmesi pridáme vajíčko, nastrúhanú mrkvu, mletú škoricu, med a ponorným mixérom poriadne vymiešame.
2. Dostaneme stredne husté cesto, z ktorého si upečieme lievančeky na 1 ČL kokosového oleja. S opekaním by nemali byť žiadne problémy. Cesto drží pokope a navyše sa aj nám aj lievance budú pekne obracať.
fitshaker_blog_mrkvove_lievance3
 
fitshaker_blog_mrkvove_lievance33
OBED: Pohánka s avokádovým dipom
Tento obed ťa postaví na nohy a vďaka svojim vitamínom ešte aj predídeš nepríjemných ochoreniam. Tak napríklad pohánka obsahuje vitamín P, označovaný ako rutín, ktorý ochraňuje bunky tkanív v cievnej sústave. Čo pre organizmus znamená, že živiny z pohánky pomáhajú proti žilovým ochoreniam, krvácaniu či reumatickým problémom. Ani avokádo nezaostáva a môže sa pýšiť vysokým množstvom mononenasýtených mastných kyselín prospešných pre srdce. Nielenže si navaríš zdravý obed, ale naservíruješ si aj prevenciu voči ochoreniam.
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 1 hrnček pohánky

  • 2 hrnčeky vody

  • 1 červenú cibuľu

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1 zrelé avokádo

  • 150 g hrudkovitého tvarohu bez laktózy (ak nemôžeš ani ten, pokojne surovinu vynechaj)

  • soľ, mleté čierne korenie

  • 1 ČL citrónovej šťavy


Ako budeme postupovať?
1. Pohánku prepláchneme horúcou vodou a dáme do hrnca s vodou variť približne na 20 minút.
2. Na panvičke si opražíme nakrájanú cibuľku a cesnak dozlatista.
3. Do uvarenej a zmäknutej pohánky pridáme cibuľkovú zmes, okoreníme, osolíme a poriadne premiešame.
4. Dip si pripravíme nasledovne. Zrelé avokádo ošúpeme a odstránime z neho kôstku. Nakrájané avokádo spolu s tvarohom a citrónovou šťavou vymixujeme ručným mixérom. Na záver osolíme.
fitshaker_blog_pohanka-aktual
VEČERA: Kuracie kúsky na bazalke s indickou zeleninovou kašou
I večera ľudí trpiacich alergiou na mlieko či intoleranciou laktózy môže výborne chutiť a poriadne zasýtiť. Keďže pacienti týchto ochorení majú nedostatok vitamínov, pretože musia obmedziť množstvo produktov, je dôležité, aby prijímali vitamíny z alternatívnych zdrojov. V tejto večeri nájdeš hneď niekoľko významných zdrojov vápnika, minerálov i bielkovín. Navyše, večera ti bude zaváňať kúskom exotickej Indie :-).
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
Na kuracie mäso:

  • 500 g kuracích pŕs

  • 2 PL olivového oleja

  • 2 PL nasekanej sušenej alebo čerstvej bazalky

  • 2 ČL sezamových semiačok


Na indickú zeleninovú kašu:

  • 2 zemiaky

  • 2 stredne veľké mrkvy

  • 1 veľkú cuketu

  • 1 červenú cibuľu

  • 1/2 hrnčeka bezlepkovej strúhanky (môžeš použiť aj klasickú)

  • 2 vajcia

  • 2 PL olivového oleja

  • soľ, čierne korenie

  • 2 ČL sójovej omáčky

  • 1 ČL škorice

  • 1 ČL kurkumy

  • 1 PL medu


Ako budeme postupovať?
1. Do rozpálenej panvice s olivovým olejom poukladáme na kúsky pokrájané kuracie prsia. Opekáme cca 10 minút. Potom kuracinku osolíme, okoreníme a posypeme sušenou bazalkou. Keď je mäso dostatočne mäkké, je hotové.
2. Pripravíme si kašu. Všetku zeleninu očistíme, nastrúhame na jemno a umiestnime do jednej misy. Pridáme vajcia, olivový olej a nakoniec strúhanku. Poriadne premiešame.
3. Keramické misky vhodné do rúry vystelieme papierom na pečenie a zeleninovú hmotu do nich vylejeme.
fitshaker_blog_kuracie_kusky22
A máme navarené. Dobrú chuť!
Ďalšie receptíky bez štipky laktózy nájdeš TU. Viac ako 50 tipov na dobré jedlo kedykoľvek počas dňa. Inšpiruj sa aj ty :-).
Fotka autora
Alžbeta Jánošíková
Redaktor vo Fitshaker

Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.