TIP: Ak si nie si istá, či máš dobrú konzistenciu halušiek, a bojíš sa, že by sa ti mohli vo vode rozpadnúť (môže sa to stať, ak si pridala málo múky), najskôr daj variť len pár skúšobných kusov, a keď pekne držia tvar, uvar pokojne celú dávku, ako si zvyknutá.
# 1: Mrkvové halušky
Halušky zo zeleniny, ktoré boli u mňa doma mojou prvotinou, a keďže vyšli úžasne, pyré z rôznych druhov zeleniny pridávam do halušiek bežne. Tieto od Viki sú chuťovo veľmi príjemné, nie veľmi výrazné a zachutia ti v bežnej bryndzovej verzii, prípadne i s perkeltom.
Čas prípravy: max. 40 minút
Čo budeme potrebovať na 3 porcie?
- 300 g mrkvy
- morskú/himalájsku soľ
- 1 vajíčko
- 300 g hladkej špaldovej múky
Ako budeme postupovať?
1
Mrkvu nakrájame na malé kúsky a v mixéri alebo pomocou ručného mixéra ju rozmixujeme na hladkú kašu spolu s 5 lyžicami vody.
2
K mrkvovej zmesi pridáme soľ, vajíčko a hladkú špaldovú múku.
3
Ak by sa cesto zdalo riedke, pridáme ešte trochu múky, konzistencia musí byť taká ako pri príprave klasických zemiakových halušiek.
4
Dáme zovrieť vodu do väčšieho hrnca a lyžicou do nej hádžeme väčšie halušky. Keď budú uvarené, vyplávajú navrch.
# 2: Špenátové halušky
Pamätám si ich ešte ako jedlo z nášho detstva, keď mamina okrem klasických zemiakových halušiek občas pripravila i špenátovú verziu s hríbovou omáčkou. Nevedeli sme sa ich dojesť! Veľa vitamínov, krásna farba a bielkoviny zo syra či z tvarohu v tejto fit verzii.
Čas prípravy: 20 minút
Čo budeme potrebovať na 3 porcie?
- 2 zemiaky (cca 50 g)
- 150 g čerstvého alebo mrazeného špenátu
- 100 ml vody
- morskú/himalájsku soľ
- 1 vajíčko
- 250 g polohrubej špaldovej múky
- 150 g mäkkého kozieho syra
- mandle na posypanie (cca 20 g)
Ako budeme postupovať?
1
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme do mixéra spolu s čerstvým špenátom, vodou, soľou a vajíčkom a rozmixujeme všetko na hladký krém. Ak použijeme mrazený špenát, predtým ho na panvici jemne rozmrazíme.
2
Špenátovú zmes prelejeme do misky a pridáme polohrubú špaldovú múku.
3
Vypracujeme si haluškové cesto, ktoré má byť troška hustejšie. Ideálne je, keď drží na vareche pri otočení smerom dolu.
4
Halušky uvaríme vo vriacej vode a precedíme. Môžeme ich prepláchnuť a zmiešame ich s mäkkým kozím syrom či s tvarohom alebo bryndzou.
5
Podľa potreby dosolíme a podávame posypané mandľami.
# 3: Cviklové halušky
Patria k úplne naj jedlám u všetkých členov našej rodiny. Do nášho tela sa dostane kopec vitamínov a minerálov z cvikly v takej podobe, že sa budú zalizovať i detičky. Podávať ich môžeme s Lučinou, údeným syrom, jogurtom a navrch si môžeme dať napríklad upečený tempeh či kvalitnú slaninku.
Čas prípravy: 30 minút
Čo budeme potrebovať na 2 dospelácke a 2 detské porcie?
- 1 stredne veľkú uvarenú cviklu
- 2 vajíčka
- trošku morskej/himalájskej soli
- cca 150 g hladkej špaldovej múky (závisí to od veľkosti cvikly, takže podľa potreby)
Ako budeme postupovať?
1
Cviklu je dobré mať uvarenú vopred. Necháme ju vychladnúť, ošúpeme a rozmixujeme ponorným mixérom. Vznikne cviklové pyré.
2
Zmiešame ho s 2 vajíčkami. Osolíme.
3
Následne pridávame múku tak, aby vzniklo cesto haluškovej konzistencie. Ak to s múkou preženieme, zriedime vodou.
4
Necháme zovrieť vodu, a keď sa varí, stíšime plameň a hádžeme do nej halušky.
5
Varíme ich cca 10 minút. Doplníme omáčkou a môžeme podávať.
# 4: Cuketové halušky
Dobrá správa! Halušky sa dajú pripraviť i z cukety, ktorej máme najmä počas leta plné záhradky. Ak už máš dosť polievok a prívarkov, použi kúsok do halušiek. Rýchly a výživný obed je za pol hodinky na stole.
Čas prípravy: 25 minút
Čo budeme potrebovať na 3 porcie?
- 150 g cukety
- 1 menší zemiak
- 1 vajíčko
- trošku morskej/himalájskej soli
- trošku kurkumy
- 50 g celozrnnej špaldovej múky
- 100 g hladkej bielej špaldovej múky
Ako budeme postupovať?
1
Do hrnca dáme variť vodu.
2
Cuketu nastrúhame najemno a ešte rozmixujeme ponorným mixérom, aby bola hmota úplne hladká.
3
Pridáme do nej očistený a najemno nastrúhaný zemiak.
4
Potom primiešame vajíčko, soľ a kurkumu.
5
A teraz budeme prisýpať múku. Najskôr dáme celozrnnú a potom hladkú podľa potreby. Ja som pridala spolu 150 g, ale môže sa stať, že ty si množstvo upravíš podľa vodnatosti cukety. Cesto musí byť „haluškovej“ konzistencie. Ak by bolo veľmi riedke, môže sa vo vode rozpadať.
6
Keď voda začne vrieť, stíšime plameň na minimum a začneme hádzať halušky.
7
Varíme ich asi 7-10 minút.
8
Následne ich scedíme, dochutíme jogurtom, ricottou, Lučinou či bryndzou.
# 5: Karfušky
Už si o nich počula? Halušky si môžeš pripraviť i v diétnejšej verzii bez múky. Že ako? Použi karfiol. Sama budeš prekvapená, aké budú chutné. Ak slaninku neješ, môžeš namiesto nej skúsiť prosciutto či upečené kúsky tofu alebo tempehu.
Čas prípravy: 25 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 500 g karfiolu
- 150 g nepasterizovanej bryndze (nájdeš napr. vo farmárskych obchodoch)
- 2 lyžice bieleho jogurtu (napr. gréckeho)
- 100 g kvalitnej slaninky
Ako na to?
1
Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a udusíme v pare.
2
Keď je mäkký (pozor, nie rozvarený), rozoberieme ho úplne na drobno.
3
Kým sa karfiol udusí v pare, bryndzu vymiešame s jogurtom.
4
Slaninku nakrájame na kocky a opečieme na panvici.
5
Vymiešanú bryndzu pridáme do teplého karfiolu, opatrne premiešame a servírujeme na tanier.
6
Nakoniec posypeme slaninkou.
7
Jedlo nesolíme ani inak nedochucujeme, bryndza a slaninka mu dodajú dostatočne dobrú chuť.
Už zostáva zaželať len jediné: dobrú chuť :-)!
Skvelé zdravé recepty nájdeš aj v našich knihách:
Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.