Deň č. 1: BALKÁNSKA OMELETA S LAHȎDKOVOU CIBUĽKOU
Vajíčková omeletka, mňaaam. Doplň cesto o voňavú lahôdkovú cibuľku, kúsok roztekajúceho sa balkánskeho syra a vznikne ti nadýchaná omeleta pripomínajúca chuť exotiky. V takejto dovolenkovej podobe dodáš telu energiu i dostatočný prísun bielkovín.
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 2 vajcia
- 20 g strúhaného balkánskeho syra
- pol hrste lahôdkovej cibule nakrájanej na jemno
- 1 ČL GHEE masla alebo klasického masla
- soľ, čierne korenie
Ako budeme postupovať?
1. V mise si zmiešame vajcia, balkánsky syr a zmes korení. Na panvici necháme roztopiť maslo a pridáme jarnú cibuľku. Prilejeme do nej pripravenú zmes. Opekáme z každej strany 2 minúty.
2. Podávame so zeleninou.
Tá správna dávka bielkovín, sacharidov a vitamínov na naštartovanie dňa. Ak si na ráno nerada dávaš cesnak, tak ho nahraď troškou chilli, aby mala nátierka tie správne grády :-). V prípade, že nie si alergická na lepok, odporúčam špaldový kváskový chlebík. Ak si, tak siahni po bezlepkovej variante alebo si nátierku vychutnaj s kúskami nakrájanej mrkvy či kalerábu.
Čo budeme potrebovať na 3 porcie?
- 250 g jemného tvarohu
- 1 stredne veľkú mrkvu
- 1 väčší strúčik cesnaku
- kurkumu
- čierne korenie a soľ
- bylinky podľa vlastnej chuti (ja som použila oregano a bazalku)
Ako budeme postupovať?
1. Mrkvu si nastrúhame, pridáme k nej tvaroh a premiešame.
2. Pretlačíme cesnak a dochutíme bylinkami a koreninami.
3. Môžeme potierať hrubou vrstvou nátierky.
Chlieb či omeleta? Čo tak oboje?! Vyskúšaj bezlepkovú chlebletu s paradajkovo-cottage klobúčikom. Príprava je naozaj jednoduchá a zaberie oveľa menej času ako príprava klasického chlebíka. A skvelá je aj na cesty.
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 3 PL cottage syru
- 2 vajcia
- 1 ČL GHEE masla alebo klasického masla
- 1/3 hrnčeka kukuričnej múky (ak môžeš lepok, použi špaldovú a nemusíš pridávať agar)
- 1/3 ČL guarovej gumy alebo agaru
- ½ ČL kypriaceho prášku
- soľ, čierne korenie
- voliteľné: ľanové, sezamové, chia semiačka
Ako budeme postupovať?
1. V miske si vymiešame vajíčka a soľ. Pridáme cottage a kukuričnú múku spolu s kypriacim práškom a guarovou gumou.
2. Na panvici si roztopíme maslo. Pridáme pripravenú hmotu a pečieme z každej strany 2 minúty. Na záver omeletu ozdobíme paradajkou plnenou cottage syrom a posypanú ľanovými semiačkami.
Nedokážeš sa vzdať voňavého a hebučkého pečiva, ktoré si s radosťou servíruš každé ráno? Nezúfaj, obyčajný pšeničný chlieb môžeš nahradiť za tieto bezlepkové tymiánové buchtičky. Krásne rozvoňajú celú kuchyňu. A náhrada za slané pečivo je vyriešená.
Čo budeme potrebovať na 6 kusov?
- 4 vajcia
- ½ hrnčeka kukuričnej múky (ak môžeš lepok, pokojne pridaj špaldovú)
- 3 plátky poctivej šunky
- 3 kolieska olomouckých syrečkov
- pol hrste lahôdkovej cibule
- čerstvo nasekaný tymián
Ako budeme postupovať?
1. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Nádobu na muffiny môžeme vymastiť maslom a umiestnime do nich pravú šunku. Pripravený plech si odložíme bokom.
2. Rozbité vajce vylejeme do nádoby a mixujeme ručným mixérom ho hustej tekutiny. Za stáleho miešania pridáme kukuričnú múku zmiešanú s kypriacim práškom. Osolíme, okorením a pridáme tymián.
3. Nakoniec dáme do pripraveného cesta nakrájane syrečky a posekanú lahôdkovú cibuľku.
4. Hmotou naplníme pripravené formičky so šunkou a dáme piecť do zlatista.
Len vajíčko a poriadna dávka obľúbenej bazalky. Za pár minút si pripravíš jedlo hodné šampióna. A keď ho doplníš o avokádový dip, získaš hodnotné tuky a energiu na celé dopoludnie. Namiesto chlebíka si len nakrájaj čerstvú zeleninu a vychutnávaj. Tento recept je vhodný aj pre alergikov na laktózu.
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 1 - 2 vajíčka
- bazalku alebo bazalkové pesto
- 3 PL sójovej smotany (ak nie si alergická na laktózu, použi klasickú šľahačkovú smotanu)
- 1 avokádo
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, korenie
- kurkumu
Ako budeme postupovať?
1. Vajíčka vymiešame so sójovou smotanou, soľou, korením, kurkumou a lístkami bazalky.
2. Na rozohriatu panvicu vylejeme a pečieme omeletu. Stred potrieme hojným množstvom bazalky alebo bazalkovým pestom. Omeletku prehneme.
3. Ako prílohu podávame zeleninku a avokádový dip, ktorý si pripravíme zmiešaním avokáda, cesnaku, lyžice olivového oleja, soli a korenia.
Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.