Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Čo jesť na raňajky počas celého týždňa? 5 sladkých receptov!

čo jesť na raňajky

Nudí ťa jesť každé ráno tú istú kašu a nevieš, čo nové vymyslieť? Vyslobodíme ťa z tohto bludného kruhu! Ponúkame ti kompletne vypracované zdravé a výživné raňajky na dva pracovné týždne, ktoré ti dodajú tú správnu energiu potrebnú na štart do nového dňa. Začíname týždňom sladkých raňajok. Všetky sú bezlepkové a niektoré aj bezlaktózové. 5 osvedčených sladkých receptov zo zdravých surovín, ktoré sa postarajú hneď zrána o úsmev na tvojej tvári. Aj vďaka novému kulinárskemu zážitku na tanieri. Presvedč sa sama a maj množstvo energie po celý deň :-).

Deň č. 1: RYŽOVÉ LIEVANCE S DOMÁCOU MARMELÁDOU

Netradičné lievance pripravené z ryžovej múky, ktoré sú bez lepku a laktózy. Potešia sa i fitnesáci, ktorých sem-tam premôže chuť na niečo poriadne sladké a majú chuť zhrešiť, no s mierou. Pri voľbe týchto lievancov môžu zahodiť starosti s nezdravými sacharidmi, pretože sme použili len čerstvé ovocie a pravý včelí med.

Čo budeme potrebovať na 8 kusov?


  • ¾ hrnčeka rastlinného mlieka

  • ½ hrnčeka ryžovej múky (ak nemáš problém s lepkom, pokojne použi špaldovú a nemusíš pridávať agar alebo guarovú gumu)

  • 2 lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov

  • ½ lyžičky guarovej gumy alebo agaru (kúpiš v bio obchode)

  • 2 vajíčka

  • 2 lyžice domáceho medu

  • 1 lyžicu kokosového oleja

  • 100 g čerstvých marhúľ alebo iného ovocia, ktoré máš v záhradke

  • 2 lyžice citrónovej šťavy


Ako na to?

1

Mlieko, vajce a med vymixujeme do hladkej konzistencie.

2

Ryžovú múku zmiešame s práškom do pečiva, guarovou gumou a pomaly, za stáleho mixovania, vytvoríme hladké cesto. Na rozohriatej panvici roztopíme kokosový olej (cca 1 ČL), polievkovou lyžicou tvarujeme lievance (priemer cca 8-10 cm) a pečieme z každej strany do zlatista (cca 2 minút).

3

Keď máme lievance hotové, pripravíme si marmeládu. Marhule zbavíme kôstky, umyjeme a spolu s citrónovou šťavou a medom vymixujeme do hladkého krému.

4

Na záver si lievance naaranžujeme na tanier a môžeme konzumovať spolu s domácou marmeládou.

lievance recept

Deň č. 2: KAKAOVÁ „OVER NIGHT“ OVSENÁ KAŠA

Ak si fanúšik ovsenej kaše, zbystri. Máme pre teba skvelý recept na rýchlu ovsenú kašu, ktorú si pripravíš za 5 minút, cez noc ju necháš spinkať v chladničke a ráno už len vychutnávaš. Táto ovsená kaša ulahodí tvojim chuťovým pohárikom príjemnou kakaovou chuťou, ktorá sa rozkladá v jemnej krémovej konzistencii posypanej chia semiačkami. Poď si pripraviť nenáročnú, ale za to vitamínmi nabitú porciu v podobe tejto kakaovej ovsenej kaše.

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • 80 g hrudkovitého tvarohu
  • 20 g gréckeho jogurtu
  • 2/3 hrnčeka bezlepkových ovsených vločiek (ak môžeš lepok, daj si klasické)
  • 2 lyžice bio kakaa
  • 2 lyžice domáceho medu
  • ½ banánu
  • 1 lyžičku chia semienok
  • 1 lyžičku sezamových semienok

Ako na to?

1

Tvaroh, grécky jogurt a med vymixujeme do hladkej hmoty. Pridáme ovsené vločky a poriadne premiešame. Osladíme medom, zafarbíme kakaom. Premiestnime do sklenenej nádoby.

2

Nakrájaný banán umiestnime na vrch kaše a posypeme semiačkami. Vložíme do chladničky a ráno môžeme konzumovať.

ovsená kaša

Deň č. 3: PŠENOVÁ KAŠA S OPEČENÝMI HRUŠKAMI A MANDĽAMI

Zahrej sa netradičnou raňajkovou kašou pripravenou zo pšenových vločiek. Neboj sa zaexperimentovať a buď inovatívna. Vymeň ovsené vločky za pšenové. Dodajú organizmu živiny, ktoré postrádajú tie „klasické“ a ešte aj zasýtia na dlhú dobu. Keď už sme pri tom experimentovaní, ozdob si svoje biele raňajky opečenou zelenou hruškou zasypanou mandľovými lupienkami.

Doba prípravy: 15 min.

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • 100 g hrudkovitého tvarohu
  • 1 hrnček rastlinného mlieka
  • ½ hrnčeka pšenových vločiek
  • 1 hrušku
  • 1 lyžicu domáceho medu
  • 3 lyžice mandľových lupienkov

Ako na to?

1

Mlieko a tvaroh premiestnime do hrnca a necháme zovrieť.

2

Pridáme pšenové vločky a varíme cca 4 - 5 minút.

3

Na panvicu vylejeme med a pridáme nakrájané hrušky s mandľami. Opekáme cca 1 – 2 minúty.

4

Vločky naaranžujeme na tanier a vrch ozdobíme medovou hruškou a mandľami.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

469 kcal

T:

12 g

B:

20 g

S:

69 g

pšenová kaša

Deň č. 4: BANÁNOVÁ OMELETA SO SEZAMOVÝMI SEMIENKAMI

Ešte si nevyskúšala omeletu na sladko? Neváhaj a poď si pripraviť raňajky plné bielkovín. Tentoraz vymeň soľ za prírodne sladidlo v podobe banánu a miesto bazalky či petržlenovej vňate ju posyp mletou škoricou a sezamovými semiačkami. Rýchla, nenáročná a výživná omeleta vhodná pre všetkých priaznivcov športu i zástancov zdravej výživy. Tento recept je vhodný aj pre alergikov na laktózu.

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • 1 rozpučený banán
  • 2 vajcia
  • 1 lyžičku GHEE masla alebo kokosového oleja
  • 1 lyžicu domáceho medu
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • voliteľné: chia semienka, posekané mandle, sezamové semienka...

Ako na to?

1

V miske si vymiešame vajíčka, osladíme medom, pridáme škoricu a banán. Na panvici si roztopíme maslo a pridáme vymiešanú vajíčkovú zmes.

2

Pečieme cca 2 minútky z každej strany. Na záver si omeletu ozdobíme chia semiačkami, sezamovými semiačkami a posekanými mandľami.

banánová omeleta

Deň č. 5: TALIANSKE MUFFINY Z JABĹČOK A LIESKOVCOV BEZ LAKTÓZY

Ešte je len ráno a teba sa zmocnila chuť na hriešne sladké pečivo? Máme pre teba riešenie v podobe týchto talianskych raňajkových muffinov. Nadýchané, jablkové, s kúskami lieskovcov. Tak práve táto kombinácia poteší nielen tvoje chuťové poháriky, ale i bruško a dodá ti množstvo energie na celé dopoludnie. Navyše sú muffiny bezlepkové a osladené prírodným sladidlom.

Čo budeme potrebovať na 6 kusov?

  • 2 vajcia
  • ½ hrnčeka kukuričnej múky (ak môžeš lepok, použi špaldovú a potom nemusíš pridávať agar alebo guarovú gumu)
  • ½ lyžičky guarovej gumy alebo agaru
  • jablkové pyré vymixované z 1 čerstvého jablka
  • 2 lyžice domáceho medu

Ako na to?

1

Rúru si predhrejeme na 200 °C. Nádobu na muffiny môžeme vymastiť kokosovým olejom, aby sme predišli prilepeniu cesta na povrch formy. Vajce rozbijeme, vylejeme do nádoby a mixujeme ručným mixérom ho hustej tekutiny.

2

Za stáleho miešania pridáme kukuričnú múku, guarovú gumu a kypriaci prášok. Osladíme medom a pridáme jablkové pyré. Hotové cesto vylejeme do formy na pečenie a posypeme lieskovcami.Necháme piecť cca 20-25 minút.

jablkové muffiny

Už si si vybrala svojho favorita na dnešné ráno? Dobrú chuť prajeme :-).

Ďalšie tipy na sladké raňajkové maškrty nájdeš napríklad aj v našich knihách Z fitka do kuchyne: 

fit recepty
Fotka autora
Alžbeta Jánošíková
Redaktorka vo Fitshaker

Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.