Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

2x vianočné guľky: tip na rýchly recept na Vianoce aj pre deti od 2 rokov

vianočné guľky
Vianoce pre mňa znamenajú vôňu kvalitnej horkej čokolády, škorice a vanilky. Preto milujem tieto recepty, ktoré obsahujú tie naj ingrediencie Vianoc. Sú pre mňa symbolom pohody, pretože sú práve tým typom koláčikov, pre ktoré netreba stráviť hodiny času v kuchyni a chuť je i napriek tomu dokonalá. Navyše, sú plné samých zdravých surovín, takže môžeš „mlsať“ bez výčitiek. Samozrejme, netreba zjesť na posedenie celý tanier. Nech ti chutia :-)!

Extra čokoládové guľôčky

Tieto guľôčky sú pre mňa ozajstným symbolom Vianoc. Robievame ich už od detstva a viem, že keď nám ich teta z Čiech doniesla prvý raz, išli sme sa za nimi zblázniť a každý rok sme na ne na Vianoce čakali. Aj teraz si na ňu spomeniem vždy, keď ich pripravujeme. Dôležité je použiť kvalitnú čokoládu, aby bola chuť dokonalá. Ak máš rada sladké, môžeš si pridať mletý kokosový cukor alebo javorový sirup, ale my milujeme práve takúto extra čokoládovú chuť, akú majú v tejto „origoš“ podobe.
Doba prípravy: 15 minút + chladenie cez noc

Čo budeme potrebovať na cca 50 ks?

  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 300 g horkej čokolády min. 70 %
  • trošku vanilky
  • kokos, mleté orechy alebo kakao na obaľovanie

Ako budeme postupovať?

  1. Do kastrólika dáme šľahačkovú smotanu a nalámanú horkú čokoládu.
  2. Za stáleho miešania necháme rozpustiť, pridáme vanilku a odstavíme z ohňa. Necháme vychladnúť na sporáku a potom necháme cez noc v chladničke.
  3. Na druhý deň z hmoty tvarujeme guľky. Ak je hmota príliš tuhá, môžeme ju nechať zmäknúť pri izbovej teplote, prípadne si pomôcť lyžičkou, aby šla ľahšie tvarovať.
  4. V rukách krásne zmäkne a guľôčky pôjdu jednoduchšie. Do vnútra môžeme dať i lieskový oriešok alebo kúsok mandle.
  5. Obaľujeme ich v kokose, kakau alebo mletých orechoch.
  6. Uskladňujeme v chladničke.
vianočné guľky

Datlové fit guľôčky

Bezlaktózová verzia guliek, ktoré si vieš vyčarovať na neskutočne veľa spôsobov. Vločky môžeme vymeniť za obľúbené oriešky či kokos. Pridať môžeme i kúsky čokolády alebo nasekané sušené ovocie, či semienka, presne podľa svojej chuti. Pre intenzívnejšiu chuť Vianoc môžeme pridať aj perníkové korenie či viac škorice.

Doba prípravy: 15 minút (+ cca 4 hodiny na namočenie datlí)

Čo budeme potrebovať na cca 20 ks?

  • ½ hrnčeka datlí
  • ½ hrnčeka jemných ovsených vločiek
  • ¼ hrnčeka mletých orechov (vlašských alebo mandlí)/prípadne kokosu
  • 1 lyžičku kokosového oleja
  • 2 lyžice mandľového masla (nemusí byť)
  • 2 lyžice bio kakaa z nepražených kakaových bôbov
  • trošku mletej škorice

Ako budeme postupovať?

  1. Datle necháme pár hodín namočené vo vode, aby zmäkli. Potom ich vymixujeme.
  2. Pridáme všetky ostatné ingrediencie. Ak nechceme použiť vločky, môžeme ich nahradiť orieškami, prípadne kokosom.
  3. Konzistenciu cesta upravíme tak, aby sa dali guľky dobre tvarovať. Netreba ich ani obaľovať, ak dobre držia tvar.
  4. Skladujeme v chladničke.
vianocne pecivo recepty

Tak kráááásne a chutné Vianoce plné lásky a zdravých dobrôt na tanieri :-)!

Množstvo skvelých receptov pre detičky nájdeš aj v našej najnovšej knižke Zdraví papkáči:

recepty pre deti

Hľadáš ďalšie tipy na vianočné dobroty aj pre detičky? Vyskúšaj tieto:

Bezlepkové kokosky s čokoládou: skvelý snack aj mimo Vianoc

MEGA dobré škoricovo-jablkové tyčinky

Orechové a kakaové sušienky pre detičky nielen na Vianoce

Fotka autora
Romana Cibulková
Redaktor vo Fitshaker

Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.