Už v 15. storočí zistili obyvatelia Mongolska, že pohánka je výnimočnou plodinou. Napriek tomu, že ju roky považovali za potravinu chudobných, je dnes známa pre mimoriadne bohatstvo, ktoré v sebe ukrýva. Keďže „balíček“ benefitov pohánky je veľmi bohatý, rozhodli sme sa ti ho prehľadne usporiadať do 10 bodov. Prečo si ju teda naložiť na tanier?
1. Rýdzo – rýdza BIO potravina
Pohánka je mimoriadne citlivá na chemikálie, a preto sa k nej pestovatelia dostanú iba ekologickými postupmi. V kontaminovanej a chemikáliami napustenej pôde by zahynula. Ak si teda kúpiš pohánku, môžeš si byť istá, že neobsahuje žiadne chemikálie.
2. Vitamín P – tajná zbraň pohánky
Najväčšie čaro pohánky je ukryté v rutíne, ktorý je známy aj ako vitamín P. Tomu vďačíš napríklad za pružnosť ciev, očistu obličiek, reguláciu zrážanlivosti krvi, znižovanie cholesterolu a celkovú podporu imunitného systému.
3. Zinok, zimný ochranca
Pohánka obsahuje zinok, ktorý sa stará o krásu vlasov a nechtov. To však určite vieš. Vedela si však aj to, že zinok posilňuje v zimnom období obranyschopnosť slizníc? Práve vtedy sú totiž namáhané oveľa viac než v teplejších mesiacoch.
4. Užitočná do poslednej šupky
Naši predkovia boli veľmi múdri. Na to, že na pohánke je toho užitočného viac než len plod, prišli aj bez výskumov. Hodnotné vitamíny a minerály sa totiž nenachádzajú len v pohánke, ale i v jej šupkách. Tie sa využívajú na prípravu čajov, odvarov, a dokonca aj ako náplň do vankúšov. Nič teda nevyjde nazmar.
5. Pomocník pri správnom trávení
Pohánka je bezlepková, čo je super. Vieš však aj to, že je odporúčaná pri rôznych problémoch s tráviacim traktom? Je to kvôli obsahu minerálov, vlákniny a vitamínov, ktoré pomáhajú správnej funkcii tráviacej sústavy.
6. Prekyslenie organizmu s pohánkou nehrozí
Pohánka je silne zásaditou potravinou, čím udržiava v tele harmóniu a rovnováhu. Ak ju zaradíš do svojho jedálnička, určite prispeješ k tomu, aby nebol tvoj organizmus prekyslený.
7. Kyselina linolová – krotiteľka cholesterolu
Nasýtené mastné kyseliny sú pre tvoje telo veľmi potrebné. Pohánka obsahuje esenciálnu kyselinu linolovú. Ak si ju takto narýchlo nevieš zaradiť, poradíme ti. V kombinácii s kyselinou linolenovou za teba bojujú pri znižovaní cholesterolu a prevencii proti arteoskleróze.
8. Žiadne kŕčové žily, ani opuchnuté nôžky
Trápia ťa kŕčové žily alebo opuchnuté nohy? Aj pri tomto probléme ti môže pomôcť práve zaradenie pohánky do jedálnička. Rutín pomáha pri udržiavaní pružných ciev, a tiež bráni vzniku krvných zrazenín.
9. 1 000 + 1 možnosť prípravy
Ak rada experimentuješ a neznášaš jednotvárnu kuchyňu, pohánku budeš zbožňovať :-). Ponúka neskutočne veľa možností –
palacinky,
lievance,
pečivo, cestoviny,
kaše, nákypy...
10. Jednoznačná voľba pre všetkých uponáhľaných
Mimoriadne jednoduchá je aj príprava. Pohánku stačí opláchnuť pod tečúcou vodou a variť ju v 1,5 násobku vody približne 5-6 minút. Na ďalšie spracovanie je tak pripravená veľmi rýchlo.