Pohánka v hlavnej úlohe! Vyskúšaj tieto chutné slané palacinky so špenátom

Všetci poznáme palacinky nasladko, no v tejto dobe sú možno viac populárne tie, ktoré sú naslano. Napríklad s nejakou zeleninkou, šunkou, syrom a podobne. Je to skvelý nápad na bohaté, sýte, no stále zdravé raňajky, ktoré pripravíš bez problémov, aj keď možno nepatríš medzi prvotriednych kuchárov. Miesto obyčajnej múky použi pohánku, ktorá vďaka svojmu obsahu a prospešným účinkom patrí medzi superpotraviny. Pomáha pri problémoch s cievami, kŕčovými žilami, pri častom krvácaní z nosa a posilňuje našu imunitu. Tieto palacinky potom naplň zmesou zo špenátu, šunky a mozzarelly, aby sme telu dodali železo a bielkoviny. Pozrieme si spolu recept?

Doba trvania: 20 minút

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • hrnček najemno mletej pohánky
  • ½ hrnčeka kvalitného mlieka
  • ½ hrnčeka roztopeného kvalitného masla
  • 1 vajíčko
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 lyžičku prášku do pečiva bez fosfátov

Na plnku

  • 2 hrnčeky špenátu
  • 100 g kvalitnej šunky
  • 100 g mozzarelly
  • 1 malú cibuľu
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • lyžičku kvalitného masla

Ako budeme postupovať?

1. V mlieku rozmiešame vajíčko a pridáme roztopené maslo.

2. Nakoniec pridáme rozmixovanú pohánku, soľ a prášok do pečiva. Zmes by mala byť redšia, takže podľa potreby dolejeme mlieko.

3. Na masle opražíme cibuľu dosklovita. Pridáme nakrájaný špenát, podusíme a necháme vychladnúť. Potom doplníme na pásiky nakrájanú šunku a na kocky nakrájanú mozzarelu. Na dochutenie môžeme pridať aj parmezán.

4. Palacinky na panvici opečieme z oboch strán a potom naplníme plnkou a zatočíme.

TIP: Ak neješ mäso, pokojne šunku vynechaj. Môžeš do zmesi primiešať napríklad paradajky či inú čerstvú zeleninu.

palacinkove cesto

 

priprava palacinky

 

napln do palacinky

 

slane palacinky

 

spenatove palacinky

Prajeme ti dobrú chuť!

 

Mnoho ďalších skvelých jedál nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:

zdrave recepty z fitka do kuchyne 1

 

Máš rada palacinky? Pozri si aj ďalšie spôsoby ich prípravy:

Špaldové palacinky úplne bez mlieka!

Bezlepkové palacinky ako od babičky

Špaldové slané palacinky so špenátom

Pohánkovo-brokolicové palacinky

Nela Juričová

Vždy ma bavilo skúšať nové recepty, meniť ich podľa seba a rozširovať ich ďalej. Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať od svojich 15 a drží ma to stále a verím, že ma to ani nikdy neopustí. Mám oveľa lepší pocit keď presne viem, čo do svojho jedla dávam a ešte viac si ho aj vychutnám. K mojej vášni k vareniu som pripojila aj fotenie, ktoré takisto patrí medzi moje hobby. Takto si fotím každý môj recept a veľmi rada sa s ním podelím ďalej, pretože by som chcela ľuďom ukázať, že žiť a stravovať sa zdravo je oveľa jednoduchšie a príjemnejšie, ako mnohí hovoria. Odkedy som svojmu telu začala dávať, čo si zaslúži a potrebuje, cítim sa lepšie nie len fyzicky, ale aj psychicky a tento životný štýl sa stal mojou neoddeliteľnou súčasťou.
Nela Juričová

Článok bol pridaný dňa 20/05/2017 a zaradený do kategórie: Palacinky, lievance a vaflePotréningovéRecepty   |   Autor: Nela Juričová

Komentáre