Prečo by si mala konzumovať slivky? Toto tradičné ovocie má nielen fantastickú chuť, ale aj plno pozitívnych vlastností pre naše telo. Sú zdrojom betakaroténu a antioxidantov, a teda pôsobia proti civilizačným chorobám. Tiež regulujú tráviaci systém a pomáhajú proti zápche. Vďaka rôznym vitamínom sú dôležité pre zdravé srdce a oči. A čo je pre nás ženy skvelé, oddaľujú proces starnutia, a dokonca odbúravajú stres. Tak čo, obetuješ tú hodinku v kuchyni, aby si si pripravila túto slivkovú maškrtu :-)?
Čo budeme potrebovať?
- 250 g hrudkového tvarohu
- 200 g hladkej celozrnnej pšeničnej múky
- 50 g ovsených vločiek
- 1 jablko (nemusí byť)
- 15 sliviek
- vajce
- štipku soli
- 2-3 PL trstinového cukru, brezového cukru alebo kokosového cukru
- 5 PL kokosu
Ako budeme postupovať?
1. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a ak sú veľké, prekrojíme na polovice. Dáme ich do misky a zasypeme trochou cukru. V druhej miske zmiešame tvaroh, múku, vločky, vajíčko, štipku soli a nastrúhame ošúpané jablko. Zo surovín ručne vypracujeme cesto.
2. Slivky obaľujeme cestom a hádžeme do vriacej vody, do ktorej sme pridali štipku soli. Slivkové gule povaríme cca 10 minút a povyberáme. Na panvici nasucho opražíme kokos, kým pekne zhnedne. Presypeme ho do mištičky a zmiešame s 2-3 PL trstinového cukru. Slivkové gule obalíme v kokosovej strúhanke a podávame. Odporúčame zaliať troškou rozpusteného masla. Mňaaam :-).
TIP: Ak nemáš chuť na kokos, na gule sa skvele hodí pomletý mak, či mleté oriešky alebo kakao. Odporúčame gule zasypať niektorou z týchto dobrôt, poliať roztopeným maslom a troškou javorového sirupu. Budeš sa zalizovať až sa ušami :-).
Ďalšie tipy ako zúžitkovať slivky:
Netradičný slivkový koláč
Slivková RAW roláda
Pšenový koláč so slivkami a jabĺčkami
Pohyb a zdravá strava boli vždy súčasťou môjho životného štýlu. Vďaka tejto záľube som začala písať sladký fitness blog –www.fitnessdezerty.sk. Baví ma pripravovať zdravšie verzie obľúbených sladkostí a vymýšľať nové kreácie. V receptoch sa snažím zvýšiť obsah bielkovín, znížiť obsah sacharidov a použiť zdravé tuky. Na mojom blogu nájdete širokú škálu receptov, ktoré vznikajú v priebehu roka, podľa toho, čo si môžem práve dovoliť. Takže niektoré sú výživnejšie, iné diétnejšie. Ale všetky sú super chutné ;-)