Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Čo s toľkými slivkami? Máme pre teba dobrý, sladučký tip

koláč so slivkami
Vedeli ste, že slivky obsahujú veeeľa minerálnych látok? Napríklad fosfor, draslík, vápnik, síru, horčík, a železo. Svojim pôsobením prečisťujú organizmus, zbavujú ho toxických odpadov a kyseliny močovej. Vzhľadom k vysokému obsahu fosforu a draslíka je vhodné podávať slivky pri chorobách krvného obehu, reumatizme, dne, pri ľadvinových a pečeňových problémoch.V dnešnom článku si ukážeme jeden chutný recept z...no trikrát hádaj :-).
O ničom inom snáď momentálne ani neviem písať, keďže nonstop riešim dilemu čo vytvoriť z toľkých dobrôt, ktorými ma zásobujú moji najbližší :-). Veľmi rada skúšam nové recepty, ale ešte sa mi nestalo, že by som presne dodržiavala ingrediencie alebo postup. Snažím sa ho prispôsobiť podľa seba a svojho životného štýlu.
Tentokrát som vyskúšala koláč.  A keďže koláče sú mojou slabosťou (pre vysvetlenie slabosť v tomto slova zmysle = neviem piecť), snažím sa tradičné recepty „vylepšiť“ na zdravší variant (a samozrejme aby si to rodinné osadenstvo ani nevšimlo). Veď ja im nechcem zle :-D.
Zbožňujem prípravu koláčov hrnčekového typu. Potrebujeme jednu šálku na všetko a netreba nič vážiť. Nech sa páči, receptík:

Yummy Yummy slivková dobrota

 

Budeme potrebovať:


  • 1 hrnček (2.5-3dl) ovsenej celozrnnej múky

  • 1 hrnček ovsených vločiek (jemných)

  • 1 balíček kypriaceho prášku

  • 2-3 lyžice medu

  • ½ hrnčeka oleja (môžete použiť akýkoľvek, niekedy dávam kokosový olej, inokedy tradičné maslo, ktoré dá koláču krásnu vôňu)

  • 1 hrnček kyslého mlieka (napr. acidko)

  • 2 lyžice slnečnicových semienok


Na ozdobenie:


  • Slivky podľa potreby, jabĺčka- snažím sa využiť sezónne ovocie

  • Zomletý mak alebo orechy


Ako na to?
1. Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a vypracujeme hladké nelepivé cesto.
2. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
3. Slivky vykôstkujeme, môžeme nakrájať na menšie kúsky a poukladáme na cesto. Ak nechcete aby sa vám prepadávali do cesta, obaľte ich v múke.
4. Môžete posypať cukrom, škoricou, orechmi, makom. Fantázii sa medze nekladú :-).
5. A už len šup do rúry na cca 20-30 min. Pečieme pekne dohneda. Necháme vychladnúť a hostina sa môže začať. Dobrú chuť :-).
slivkovy kolac
 
fitshaker-blog-slivkovy-kolac-kacerova
Aj keď ťa tento recept oslovil, ale na stromoch práve slivky nerastú, nevešaj hlavu. Môžeš ich nahradiť ovocím podľa ročného obdobia, jahodami, čerešňami, broskyňami alebo čučoriedkami. Použi akékoľvek ovocie na aké máš chuť. Medzi moju najobľúbenejšiu alternatívu patria hrušky.
Martina Káčerová
Redaktor vo Fitshaker

Vyštudovala Pedagogickú fakultu na UK v Ba- Predškolskú a elementárnu pedagogiku. Pracuje ako asistentka v štúdiu zdravia a harmónie Isis (studioisis.sk). Vo voľnom čase sa venuje svojej rodine, havkáčovi a športu – hlavne behu, plávaniu a Pilatesu. Miluje deti a snaží sa v sebe stále udržať to dieťa a sem tam nazerať na svet cez detskú optiku. Je to jednoduchšie, krajšie a úsmevnejšie :-) Jej cieľom je prispievať článkami, ktoré ti vyčaria nielen úsmev na tvári ale sa aj nad nimi zamyslíš a niečo malíčko si z nich zoberieš.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.