Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 30-40 minút
Čas tuhnutia: cca 30 minút
Čo budeme potrebovať na cca 14 porcií?
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 3 lyžice bio kakaa
- 150 g trstinového cukru
- 1 bio vanilkový cukor
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžičku perníkového korenia
- 1 prášok do pečiva bez fosfátov (cca 13 g)
- 2 vajíčka
- 1,5 dl rastlinného mlieka (použila som mandľové, ale môžeme nahradiť aj iným mliekom)
- 1,5 dl cviklovej šťavy (cca 3-4 odšťavené väčšie cvikly)
- 1,5 dl kokosového oleja
- 4 lyžice džemu (napr. ríbezľový, malinový)
- 60% čokoláda na polevu (kokosový olej a čokoláda)
Ako budeme postupovať?
2. Múku preosejeme cez sitko. Kakao, cukor, vanilkový cukor, škoricu, perníkové korenie a prášok do pečiva vmiešame do múky.
3. Postupne za stáleho miešania pridáme vajíčka, mlieko, cviklovú šťavu a olej.
4. Keď sa všetky suroviny spolu premiešajú a chute sa spoja, vylejeme hmotu do okrúhlej formy na pečenie s priemerom 20 cm.
5. Pečieme cca 30-40 minút.
6. Keď je perník upečený, necháme ho vychladnúť cca 15 minút a potom ho natrieme džemom. Vrch polejeme roztopenou čokoládou a necháme stuhnúť v chladničke cca 1 hodinu.
Tip: Mlieko môžeme úplne vynechať a nahradiť ho cviklovou šťavou.
Výživová hodnota na 1 ks (cca 85 g):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 203 kJ 286 kcal | 15 g | 34 g | 16 g | 12 g |
Viac zdravých dezertov a množstvo chutných výživných receptov nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:
A aké ďalšie recepty si vieš pripraviť z červenej repy?
Krémová cviklová polievka s jablkami a so sladkými zemiakmi
Ako prepašovať červenú repu aj do detského jedálnička? 10x cviklové recepty TU
Lahodná cviklová nátierka: tento recept z červenej repy si obľúbiš!
Volám sa Stanka, no môžete mi kľudne hovoriť aj Gigi. Považujem sa za zdravojeda. Mojou filozofiou pri varení je nahradiť tie nezdravé suroviny zdravšími alternatívami a v rámci možností nákupu aj dostupnými a nie príliš drahými potravinami, ktoré sa dajú kúpiť v každom obchodnom reťazci. Keďže som dvojnásobná mama zamestnaná na plný úväzok, viem ako to je s varením a časom v kuchyni. A tiež, aké náročné môže byť nakupovanie a zháňanie tých správnych surovín s dvomi malými deťmi. Rýchlo, zdravo a chutne, to je každodenné motto pri varení alebo pečení, ktorým sa riadim. V mojich receptoch nájdete prirodzené produkty ako zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, ryby, kuracie mäso a taktiež mám rada, keď to na tanieri všetko pekne farebne ladí. To ma priviedlo aj k foteniu jedál a viac mojich receptov nájdete aj na mojom instagram účte @gigivari. Rada experimentujem v kuchyni a kombinujem rôzne chute a aj rôzne kultúry. Rada sa inšpirujem orientálnou a exotickou kuchyňou, no mám rada aj slovenskú klasiku. Odkedy som mama, tak čím ďalej, tým viac ma zaujíma problematika zdravého stravovania a jeho vplyv na naše zdravie. A aj preto som sa rozhodla absolvovať kurz Poradca výživy, aby som mohla pomôcť aj iným v otázkach stravovania. Teším sa už teraz, keď ti moje recepty budú chutiť, ušetria ti čas v kuchyni a pritom budeš mať gurmánsky zážitok ????.