Zdravé zaváranie!

Tento rok bola dobrá úroda ovocia. Aspoň u nás v záhrade. Tak ma donútilo zamyslieť sa nad tým, ako ovocie „uskladniť“ na horšie časy. Väčšina z nás zavára, robí lekváry či džemy. No, tejto možnosti som sa doposiaľ vyhýbala, keďže viem koľko cukru pri tom spotrebujeme. A keďže sa bielemu cukru (aj hnedému) vyhýbam na míle ďaleko, tejto možnosti som sa vzdala. Na nejaký čas. Objavila som zdravšie varianty zavárania. A čo je ešte lepšie- sú zároveň aj lacnejšie pretože cukor nepoužívate :-)

Pozri sa bližšie na to, aké máme možnosti:

1. Zaváranie so soľou

Ak máme k dispozícii ovocie ako černice, brusnice a zrelé sladké ovocie. Ovocie naložíme do pohárov a pridáme trošku soli – len medzi končeky prstov. Pridáme vodu priamo z vodovodu, poháre dobre uzavrieme a necháme sterilizovať ako normálne – podľa druhu ovocia 10 – 20 minút. Približne po 1 mesiaci vytiahne soľ z ovocia cukor. Táto zaváranina sa hodí najmä k mäsu, do sviečkovej, ale zjesť sa pokojne dá i s niečím sladkým, napríklad domácim šľahačkovým či tvarohovým krémom alebo takým dobrým bielym gréckym jogurtom. Na menej sladkú chuť si veľmi rýchle zvyknete, pretože pri zaváraní v soli vynikne práve prirodzená chuť ovocia.


Aj k týmto receptom sa hodí toto zavárané ovocie:

Krémový domáci pribináčik s vanilkovo-kakaovou príchuťou

Tvarohový krém – ak ho budeš robiť mimo sezónu, zavárané ovocie poslúži parádne

Chia puding – na čerešňové pyré dobre poslúžia aj zavárané čerešne

Poleva na palacinky – aby si si ich mohla dopriať aj mimo sezóny čerstvého ovocia

Divina – priprav omáčku zo zaváraného ovocia (napr. sliviek)


fitshaker blog zdrave zavaranie sol a citrony

 

2. Vo vlastnej šťave

Ak máme k dispozícii zdravé, nenarušené plody ovocia môžeme ich zavárať vo vlastnej šťave. Ovocie naložíme do pohárov a podľa druhu ovocia sterilizujeme potrebnú dobu. Je to jednoduchý spôsob a najlacnejší. Takýmto spôsobom môžeme pripraviť aj chutné džemy bez pridanie cukru.

fitshaker blog zdrave zavaranie ceresne

 

3. Blanšírovanie

S touto metódou som sa stretla akurát tak pri mandliach, ale prečo to nevyskúšať aj pri ovocí? veď samozrejme chceme uchovať ovociu čo najviac vitamínov a minerálov.

Postup je pomerne jednoduchý a podobá sa zaváraniu vo vlastnej šťave. Pripravené ovocie na zaváranie si vopred predvaríme v šťave- nemusí to byť nevyhnutne šťava z ovocia, ktoré ideme zavárať. Povaríme iba pár minúť, aby sme vitamíny nezničili. Nalejeme do nádob a sterilizujeme. Jednoduché, rýchle!

Možno už niektorí z vás poznajú tieto tipy a triky ako zavárať ovocie bez pridanie cukru. Pre mňa je to novinka a tento rok, keďže máme takú super úrodu ovocia, chcem vyskúšať všetky spôsoby.

Zaváraniu zdar a cukru zbohom :-)

Zdroj fotiek: flickr.com (Creative Commons)

—————

Fitshaker-blog-zacni-svoj-den-taktoNapísala Martina Káčerová -mkmkacerova@gmail.com -vyštudovala Pedagogickú fakultu na UK v Ba- Predškolskú a elementárnu pedagogiku. Pracuje ako asistentka v štúdiu zdravia a harmónie Isis (studioisis.sk). Vo voľnom čase sa venuje svojej rodine, havkáčovi a športu – hlavne behu, plávaniu a Pilatesu. Miluje deti a snaží sa v sebe stále udržať to dieťa a sem tam nazerať na svet cez detskú optiku. Je to jednoduchšie, krajšie a úsmevnejšie :-) Jej cieľom je prispievať článkami, ktoré ti vyčaria nielen úsmev na tvári ale sa aj nad nimi zamyslíš a niečo malíčko si z nich zoberieš.

Článok bol pridaný dňa 12/08/2014 a zaradený do kategórie: OstatnéRecepty   |   Autor: Martina Káčerová

Komentáre