Skvelá voľba na obed, ak si strážiš svoju líniu: Divina v šípkovej omáčke
Dnes ti ukážem, ako chutne a nenáročne sa dá pripraviť divina. Toto mäso je úžasné najmä pre tých, čo si strážia svoju líniu, či držia diétu, pretože má nízky obsah tuku a cholesterolu. Je to vďaka tomu, že diviak žije v čistom lesnom prostredí a je neustále v pohybe za hľadaním potravy. Mäso chutí najlepšie v omáčke z červeného vína. Ja som do nej pridala ešte šípkový džem, čím mäso dostalo ešte lepší nádych. Ako prílohu som zvolila pečenú zeleninu, konkrétne bataty, fenikel a uvarenú špargľu. Poď si pozrieť recept. ;-)
Doba prípravy: 90 minút
Čo budeme potrebovať na 5 porcií?
- 750 – 800 g mäsa z diviny (stehno alebo podľa chuti a ponuky)
- 5 – 6 lyžíc olivového oleja
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- bobkový list
- 1 cibuľu
- cca 1 l vody
- 2 – 3 lyžičky celej rasce
- 2 lyžice šípkového džemu (40 g)
- 150 ml červeného vína
- zemiakový škrob (voliteľné)
- 4 ks batatov (1 kg)
- 2 ks feniklu (150 g)
- 250 g zelenej/bielej špargle
Ako budeme postupovať?
1. Mäso je najlepšie pripraviť cez noc a nechať ho odležať v páci, ktorý pripravíme z 3 lyžíc olivového oleja, soli, čierneho korenia a bobkového listu.
2. Na ďalší deň na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a opekáme ho, aby sa zatiahlo. Podlejeme vodou do polovice mäsa, aby sa dusilo, nie varilo.
3. Mäso sledujeme a podľa potreby dolievame vodu alebo vývar. Ešte ho dochutíme soľou, korením, bobkovým listom a troškou rasce.
4. Dusíme ho asi 1 – 1,5 hodiny, závisí od typu mäsa. Asi po hodine pridáme červené víno, šípkový džem a dusíme domäkka. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho.
5. Omáčku precedíme cez sitko, ak je potrebné, ešte dochutíme soľou, korením a rascou a podľa hustoty ju buď ešte zredukujeme, alebo zahustíme troškou zemiakového škrobu.
6. Bataty a fenikel očistíme a nakrájame na kolieska.
7. Bataty spolu s feniklom premiešame s olivovým olejom, soľou a čiernym korením, poukladáme na plech a dáme zapiecť do rúry na 180 °C asi na 20 minút.
8. Očistenú špargľu umyjeme a dáme zapariť na 6 minút do vriacej osolenej vody. Podávame ju chrumkavú.
Keď sa ti najbližšie ocitne doma divina, už budeš vedieť, ako ju pripraviť. Prajem ti dobrú chuť! :-)
Ďalšie super recepty aj s mäskom nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:
Ďalšie mäsové recepty:
Plnené kuracie prsia kozím syrom a bylinkami
Chrumkavá kuracinka obalená v syre
Iveta Kašická
Najnovšie články od Iveta Kašická (zobraziť všetky)
- Lahodná tvarohovo-gaštanová torta so slivkami - 1. novembra 2019
- Jednoduchý výživný zeleninový vývar z cukety - 22. októbra 2019
- Pečený losos na perinke z cestovín s kuriatkami - 14. augusta 2019
Článok bol pridaný dňa 16/06/2017 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéJedlá z mäsaRecepty | Autor: Iveta Kašická