Skvelá voľba na obed, ak si strážiš svoju líniu: Divina v šípkovej omáčke

Dnes ti ukážem, ako chutne a nenáročne sa dá pripraviť divina. Toto mäso je úžasné najmä pre tých, čo si strážia svoju líniu, či držia diétu, pretože má nízky obsah tuku a cholesterolu. Je to vďaka tomu, že diviak žije v čistom lesnom prostredí a je neustále v pohybe za hľadaním potravy. Mäso chutí najlepšie v omáčke z červeného vína. Ja som do nej pridala ešte šípkový džem, čím mäso dostalo ešte lepší nádych. Ako prílohu som zvolila pečenú zeleninu, konkrétne bataty, fenikel a uvarenú špargľu. Poď si pozrieť recept. ;-)


Doba prípravy: 90 minút

Čo budeme potrebovať na 5 porcií?

  • 750 – 800 g mäsa z diviny (stehno alebo podľa chuti a ponuky)
  • 5 – 6 lyžíc olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • bobkový list
  • 1 cibuľu
  • cca 1 l vody
  • 2 – 3 lyžičky celej rasce
  • 2 lyžice šípkového džemu (40 g)
  • 150 ml červeného vína
  • zemiakový škrob (voliteľné)
  • 4 ks batatov (1 kg)
  • 2 ks feniklu (150 g)
  • 250 g zelenej/bielej špargle

Ako budeme postupovať?

1. Mäso je najlepšie pripraviť cez noc a nechať ho odležať v páci, ktorý pripravíme z 3 lyžíc olivového oleja, soli, čierneho korenia a bobkového listu.

2. Na ďalší deň na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a opekáme ho, aby sa zatiahlo. Podlejeme vodou do polovice mäsa, aby sa dusilo, nie varilo.

3. Mäso sledujeme a podľa potreby dolievame vodu alebo vývar. Ešte ho dochutíme soľou, korením, bobkovým listom a troškou rasce.

4. Dusíme ho asi 1 – 1,5 hodiny, závisí od typu mäsa. Asi po hodine pridáme červené víno, šípkový džem a dusíme domäkka. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho.

5. Omáčku precedíme cez sitko, ak je potrebné, ešte dochutíme soľou, korením a rascou a podľa hustoty ju buď ešte zredukujeme, alebo zahustíme troškou zemiakového škrobu.

6. Bataty a fenikel očistíme a nakrájame na kolieska.

7. Bataty spolu s feniklom premiešame s olivovým olejom, soľou a čiernym korením, poukladáme na plech a dáme zapiecť do rúry na 180 °C asi na 20 minút.

8. Očistenú špargľu umyjeme a dáme zapariť na 6 minút do vriacej osolenej vody. Podávame ju chrumkavú.

maso z diviaka na cervenom vine

Keď sa ti najbližšie ocitne doma divina, už budeš vedieť, ako ju pripraviť. Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie super recepty aj s mäskom nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Ďalšie mäsové recepty:

Zajac v medovom kabátiku

Plnené kuracie prsia kozím syrom a bylinkami

Chrumkavá kuracinka obalená v syre

Iveta Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)
Iveta Kašická

Článok bol pridaný dňa 16/06/2017 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéJedlá z mäsaRecepty   |   Autor: Iveta Kašická

Komentáre