Dať ovocie do hrnca, pridať kopu bieleho cukru, variť, variť, variť a nakoniec pridať nejaký prípravok na stuhnutie. Asi takto si vybavím varenie džemu, keď som ako malá nakúkala babičke cez plece do hrnca. V dnešnej modernejšej dobe to už takto nemusí byť. Existuje mnoho zlepšovákov na uvarenie zdravého, no rovnako chutného džemu, lekváru alebo marmelády. Neboj sa investovať do ovocia z trhu, alebo ak máš chuť a čas, vypestuj si nejaké na záhradke. Domáce ovocie sa ani len nedá porovnať s tým, ktoré kúpiš v supermarkete.
Čo použiť namiesto cukru?
Kokosový cukor
Stévia
Najväčší benefit tohto sladidla je, že si ho vieš ľahko dopestovať aj doma.
Brezový cukor
Sirupy
A aké poznáme?
- Datľový sirup. Je sám o sebe veľmi sladký, preto ho stačí len malé množstvo. Má krásnu hnedú farbu a konzistenciou je veľmi podobný medu. Džemom dodá ľahkú karamelovo-orieškovú chuť a obohatí ich o veľa vitamínov a minerálov.
- Javorový sirup. Je populárny najmä v Kanade, ale už dávno sa nepoužíva iba na lievance. Skús ho pridať napríklad do slivkového lekváru. Nepovieme, čo sa stane, ale našepkáme ti, že tá chuť bude jedinečná.
- Karobový sirup. Tento zázrak urobí z varenia džemu úplný zážitok. Ak si gurmán a máš rada nové a nezvyčajné chute, určite musíš vyskúšať čučoriedkový džem s karobovým sirupom. Svojou chuťou pripomína kakao alebo čokoládu. Ale narozdiel od čokolády a kakaa, obsahuje 17x menej tuku a žiaden kofeín. Nájdeš v ňom aj vitamín A a B, vápnik, horčík a draslík. Pri príprave džemu nepouži len karob, ale zmiešaj ho napríklad s brezovým cukrom v pomere 1:1.
- Agávový sirup. Vyskúšaj ho použiť, ak si práve na redukčnej diéte. Obsahuje veľký podiel ovocného cukru a veľmi nízke množstvo klasického cukru. Pridaním agávového sirupu do marhuľového džemu získaš nielen skvelú chuť, ale aj nádhernú zlato-medovú farbu.
Pri varení džemu zapoj fantáziu
Špeciálne pre jahodový džem tu máme tip s chia semienkami, ktoré sú pre nás veľmi zdravé. Krásne doplnia chuť jahôd a postarajú sa o energiu počas celého dňa.
Nezvyčajným, no o to lepším nápadom, je pridať do džemu zázvor. Nikde nie je napísane k akému ovociu sa hodí najviac, môžeš kombinovať chute a pridať ho k akémukoľvek. Len si daj pozor na množstvo, pretože veľa zázvoru môže štípať až tak, že na jazyku neucítiš chuť džemu.
Škorica je ďalšie obzvláštnenie a môžeš ňou doplniť jablkový džem či slivkový lekvár.
A teraz niečo pre milovníkov pálivých a ostrých chutí. Čili – pikantná no zdravá paprička, ktorá vie poriadne zohriať počas každého dňa v roku. Určite sa hodí na raňajky či desiatu, ak si na kúsok chlebíka natrieš tenkú vrstvu džemu. Čili zrýchľuje metabolizmus a napomáha v procese chudnutia.
Agar na zahustenie džemu
Ako inak spracovať ovocie?
- Čatní. Je to typ omáčky, ktorú môžeš pripraviť z ovocia. Svojou konzistenciou pripomína džem aj želé, pretože v sebe obsahuje aj kúsky ovocia. Určite vyskúšaj mangové čatní, ktoré sa vynikajúco hodí ku grilovanému kuraciemu mäsku.
- Želé. Je chutné a oveľa viac hravé. Ak máš doma detičky, zapoj ich do prípravy a vyrobte si napríklad malé želé cukríky, ktoré budú dobrou alternatívou sladkostí z obchodu. Medzi želé a džemom je rozdiel len v tom, že želé sa pripravuje len z ovocnej šťavy, zatiaľ čo na džem sa spotrebuje aj dužina. Tento fakt ti otvára nové možnosti. Môžeš kombinovať rôzne šťavy a chute podľa toho, na čo máš náladu, alebo čo ti ponúka chladnička a záhrada.
- Omáčky. Brusnicová, slivková, marhuľová či čerešňová. Studené omáčky, ktoré sa hodia k mäsám, rybe či zelenine, ktorú si pripravíš na letnej grilovačke. Chuť poctivej domácej omáčky ocenia nielen tvoji hostia, ale aj ty sama.
Úsmev na tvári, varecha v ruke a stále nové nápady. Tak nejako by som sa charakterizovala. Baví ma vymýšľať nové, zdravé a hlavne bezlepkové recepty na ktorých si pochutí naozaj každý. To že som komunikatívna a rada sa rozprávam s ľuďmi si môžete všimnúť na rozhovoroch ktoré pravidelne pribúdajú na našom blogu. Preto ak ti chýba motivácia rýchlo si nejaký prečítaj. ????