Fantastické bezlepkové palacinky z ricotty s jahodovo-mätovou polevou

Trikrát hurá pre jahody. Je tu zasa jahodová sezóna a nikto sa neteší viac ako ja. Natrhať si v záhradke čerstvé jahody a následne si z nich niečo dobré pripraviť je moja obľúbená činnosť. Milujem jesť jahody len také samotné, no aby som sa ich neprejedla, robím s nimi aj všelijaké dezerty. Tieto jahodové bezlepkové palacinky sú veľmi jednoduché a nenormálne dobré. Vyskúšaj ich tiež. ;-)

Doba prípravy: 45 min

Čo budeme potrebovať na 14 ks (7 porcií)?

Na palacinky:

  • 170 g bezlepkovej múky určenej na palacinky (nájdeš ju v zdravej výžive)
  • ½ l ovseného mlieka (príp. iného rastlinného)
  • 2 lyžice kokosového oleja (roztopeného)
  • 2 vajíčka
  • 250 g ricotty

Na omáčku a plnku:

  • 400 g jahôd (najlepšie domácich)
  • 100 g malín+ 100 g čučoriedok
  • hrsť čerstvej mäty
  • 2 lyžičky šťavy z citróna
  • 2 lyžice kokosového cukru
  • 200 ml kokosovej smotany
  • 250 g mascarpone

Ako budeme postupovať?

1. Na začiatok pripravíme klasické cesto na palacinky. Zmiešame múku, mlieko, olej a vajíčka.

2. Pridáme ricottu a vymiešame hladké cesto.

3. Palacinky pečieme na teflónovej panvici na sucho alebo na troške kokosového oleja.

4. Ďalej pripravíme omáčku. Ovocie očistíme, umyjeme a jahody nakrájame na polovicu.

5. Všetko vložíme do hrnca a varíme na miernom plameni.

6. Nakoniec pridáme lístky mäty, citrónovú šťavu a kokosový cukor.

7. Ešte horúcu omáčku rozmixujeme ponorným mixérom.

8. Kokosovú smotanu vyšľaháme do polotuha a pridáme mascarpone. (Túto plnku nie je potrebné sladiť, nakoľko poleva je dosť sladká)

9. Ako posledný krok, stačí všetko pekne naservírovať. Palacinku natrieme smotanovou plnkou a preložíme ju na polovicu.

10. Polejeme horúcou omáčkou a môžeme sa do toho pustiť.

 

TIP: Ak nie si celiatik a môžeš lepok, použi namiesto bezlepkovej múky špaldovú hladkú. Mohlo by jej stačiť cca 150 g, prípadne použi podľa vlastnej preferencie cesta.

palacinky

 

palacinky recept

 

recept na palacinky

 

palacinky cesto

Čakala si ťažší recept? Je to úplná pohoda a ty zvládneš tieto palacinky pripraviť ľavou zadnou. ;-)

 

Kopec skvelých inšpirácií, nielen na palacinky či recepty s jahodami nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:

recepty

 

Aj tieto recepty by sa ti mohli páčiť:

12 sladkých zdravých receptov s jahodami – od zmrzliny, cez jogurtový pohár až po tortu

Ricottovo-citrónové lievance – jahody k nim pridaj na dozdobenie

14 receptov na palacinky – na sladký aj slaný spôsob

Veronika Kašická

Veronika Kašická

Redaktorka at Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 05/06/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyRaňajkyRecepty   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre