Fantastické bezlepkové palacinky z ricotty s jahodovo-mätovou polevou
Trikrát hurá pre jahody. Je tu zasa jahodová sezóna a nikto sa neteší viac ako ja. Natrhať si v záhradke čerstvé jahody a následne si z nich niečo dobré pripraviť je moja obľúbená činnosť. Milujem jesť jahody len také samotné, no aby som sa ich neprejedla, robím s nimi aj všelijaké dezerty. Tieto jahodové bezlepkové palacinky sú veľmi jednoduché a nenormálne dobré. Vyskúšaj ich tiež. ;-)
Doba prípravy: 45 min
Čo budeme potrebovať na 14 ks (7 porcií)?
Na palacinky:
- 170 g bezlepkovej múky určenej na palacinky (nájdeš ju v zdravej výžive, príp. použi pohánkovú múku)
- ½ l ovseného mlieka (príp. iného rastlinného)
- 2 lyžice kokosového oleja (roztopeného)
- 2 vajíčka
- 250 g ricotty
Na omáčku a plnku:
- 400 g jahôd (najlepšie domácich)
- 100 g malín+ 100 g čučoriedok
- hrsť čerstvej mäty
- 2 lyžičky šťavy z citróna
- 2 lyžice kokosového cukru
- 200 ml kokosovej smotany
- 250 g mascarpone
Ako budeme postupovať?
1. Na začiatok pripravíme klasické cesto na palacinky. Zmiešame múku, mlieko, olej a vajíčka.
2. Pridáme ricottu a vymiešame hladké cesto.
3. Palacinky pečieme na teflónovej panvici na sucho alebo na troške kokosového oleja.
4. Ďalej pripravíme omáčku. Ovocie očistíme, umyjeme a jahody nakrájame na polovicu.
5. Všetko vložíme do hrnca a varíme na miernom plameni.
6. Nakoniec pridáme lístky mäty, citrónovú šťavu a kokosový cukor.
7. Ešte horúcu omáčku rozmixujeme ponorným mixérom.
8. Kokosovú smotanu vyšľaháme do polotuha a pridáme mascarpone. (Túto plnku nie je potrebné sladiť, nakoľko poleva je dosť sladká)
9. Ako posledný krok, stačí všetko pekne naservírovať. Palacinku natrieme smotanovou plnkou a preložíme ju na polovicu.
10. Polejeme horúcou omáčkou a môžeme sa do toho pustiť.
TIP: Ak nie si celiatik a môžeš lepok, použi namiesto bezlepkovej múky špaldovú hladkú. Mohlo by jej stačiť cca 150 g, prípadne použi podľa vlastnej preferencie cesta.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
217 kcal
913 kJ |
13 g | 4 g | 19 g | 2 g |
Čakala si ťažší recept? Je to úplná pohoda a ty zvládneš tieto palacinky pripraviť ľavou zadnou. ;-)
Kopec skvelých inšpirácií, nielen na palacinky či recepty s jahodami nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:
Aj tieto recepty by sa ti mohli páčiť:
12 sladkých zdravých receptov s jahodami – od zmrzliny, cez jogurtový pohár až po tortu
Ricottovo-citrónové lievance – jahody k nim pridaj na dozdobenie
14 receptov na palacinky – na sladký aj slaný spôsob
- Katka: „Chcem si spevniť svalstvo, ktoré vekom ochabuje.“ - 19. januára 2021
- Ingrid: „Keď mi hrozili druhou operáciou chrbtice, zaťala som sa a povedala si, že sa nedám tak ľahko.“ - 12. januára 2021
- Valika (- 24 kg): „Už mi netreba veľkosť L/XL, ale S.“ - 5. januára 2021
Článok bol pridaný dňa 05/06/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyPalacinky, lievance a vafleRaňajkyReceptyVegetariánske | Autor: Veronika Kašická