Fantastické bezlepkové palacinky z ricotty s jahodovo-mätovou polevou

Trikrát hurá pre jahody. Je tu zasa jahodová sezóna a nikto sa neteší viac ako ja. Natrhať si v záhradke čerstvé jahody a následne si z nich niečo dobré pripraviť je moja obľúbená činnosť. Milujem jesť jahody len také samotné, no aby som sa ich neprejedla, robím s nimi aj všelijaké dezerty. Tieto jahodové bezlepkové palacinky sú veľmi jednoduché a nenormálne dobré. Vyskúšaj ich tiež. ;-)

Doba prípravy: 45 min

Čo budeme potrebovať na 14 ks (7 porcií)?

Na palacinky:

  • 170 g bezlepkovej múky určenej na palacinky (nájdeš ju v zdravej výžive)
  • ½ l ovseného mlieka (príp. iného rastlinného)
  • 2 lyžice kokosového oleja (roztopeného)
  • 2 vajíčka
  • 250 g ricotty

Na omáčku a plnku:

  • 400 g jahôd (najlepšie domácich)
  • 100 g malín+ 100 g čučoriedok
  • hrsť čerstvej mäty
  • 2 lyžičky šťavy z citróna
  • 2 lyžice kokosového cukru
  • 200 ml kokosovej smotany
  • 250 g mascarpone

Ako budeme postupovať?

1. Na začiatok pripravíme klasické cesto na palacinky. Zmiešame múku, mlieko, olej a vajíčka.

2. Pridáme ricottu a vymiešame hladké cesto.

3. Palacinky pečieme na teflónovej panvici na sucho alebo na troške kokosového oleja.

4. Ďalej pripravíme omáčku. Ovocie očistíme, umyjeme a jahody nakrájame na polovicu.

5. Všetko vložíme do hrnca a varíme na miernom plameni.

6. Nakoniec pridáme lístky mäty, citrónovú šťavu a kokosový cukor.

7. Ešte horúcu omáčku rozmixujeme ponorným mixérom.

8. Kokosovú smotanu vyšľaháme do polotuha a pridáme mascarpone. (Túto plnku nie je potrebné sladiť, nakoľko poleva je dosť sladká)

9. Ako posledný krok, stačí všetko pekne naservírovať. Palacinku natrieme smotanovou plnkou a preložíme ju na polovicu.

10. Polejeme horúcou omáčkou a môžeme sa do toho pustiť.

 

TIP: Ak nie si celiatik a môžeš lepok, použi namiesto bezlepkovej múky špaldovú hladkú. Mohlo by jej stačiť cca 150 g, prípadne použi podľa vlastnej preferencie cesta.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
217 kcal

913 kJ

13 g 4 g 19 g 2 g

palacinky

 

palacinky recept

 

recept na palacinky

 

palacinky cesto

Čakala si ťažší recept? Je to úplná pohoda a ty zvládneš tieto palacinky pripraviť ľavou zadnou. ;-)

 

Kopec skvelých inšpirácií, nielen na palacinky či recepty s jahodami nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:

recepty

 

Aj tieto recepty by sa ti mohli páčiť:

12 sladkých zdravých receptov s jahodami – od zmrzliny, cez jogurtový pohár až po tortu

Ricottovo-citrónové lievance – jahody k nim pridaj na dozdobenie

14 receptov na palacinky – na sladký aj slaný spôsob

Veronika Kašická

Veronika Kašická

Redaktorka at Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 05/06/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyRaňajkyReceptyVegetariánske   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre