Čo musíš vedieť na začiatok?
Očistu organizmu nesmieme brať ako niečo chvíľkové - rozhodnutie, že zbavíme telo toho, čo sme do neho bez rozmyslu dali. A najlepšie, nech je to rýchlo za nami... Ale zamyslime sa nad tým, ako dlho sme kŕmili telo niečím, čo možno už dnes považujeme za nie až tak zdravé a výživné… Dlho, však? Práve preto je aj očista dlhodobý proces.
Správna očista organizmu nesmie prejsť do úplného vynechania jedla. Je potrebné dbať na to, aby telo prijímalo dostatočné množstvo potravín, ktoré obsahujú látky umožňujúce prečistenie organizmu.
Drž sa týchto krokov:
- Dodržuj pitný režim - čistú vodu, bylinkové, zelené a biele čaje, doma odšťavené ovocné a zeleninové šťavy.
- Dobré je zamerať sa na potraviny s močopudným účinkom (cuketa, tekvica, červená repa, kapusta, chren) a na konzumáciu sezónnej zeleniny (tú, ktorú je možné uskladniť), a tiež konzumáciu ovocia.
- Používaj bylinky - hlavne petržlenovú a koriandrovú vňaťku, pažítku, kôpor, čerstvý zázvor a koreniny, ako kurkumu, škoricu, kayenské a čili korenie.
- Pripravuj si doma klíčky.
- Konzumuj oriešky a semienka vhodné v tomto zimnom období (nezabúdaj na ich kvalitu).
- Dopraj si obilniny (celozrnná ryža, celozrnné múky, pšeno, pohánka, krúpky, pšeničné klíčky, ovos, quinou, amarant a strukoviny).
- Používaj kvalitné oleje (olivový), maslo, ghee maslo, ale i bravčovú a husaciu masť, ale všetko v striedmosti.
- Nezabúdaj na striedmosť v konzumácii mliečnych a mäsových produktov i v konzumácii vajíčok.
- Vyhýbaj sa akýmkoľvek dietám a hladovkám bez rozmyslu.
- A hlavne, mysli na dostatok pohybu :-).
Prvý deň: Čistiace rizoto plné zeleniny
Ľahké jedlo, ktoré nezaťaží trávenie a krásne prečistí celé telo. Obsahuje brokolicu, ktorá má protirakovinové a detoxikačné účinky a cviklu, ktorá čistí pečeň. V kombinácii s kurkumou, sušeným zázvorom a cesnakom získaš pokrm s blahodarnými účinkami na celý organizmus.
Poznáš pšeno? Je to vzácna obilnina našich predkov, ktorú môžu aj celiatici. Má mimoriadne pozitívny vplyv na naše telo, obsahuje veľa železa a stará sa o zdravé zuby. Priprav si k nemu omáčku z červenej šošovice a za pol hodinku máš na stole výživné a ľahko stráviteľné jedlo, ktoré ti zachutí.
A dnes si dáme koláč! Nie, kysnutý s posýpkou, ale špaldový slaný koláčik s poriadnou dávkou špenátu, cibuľky a s tempehom (je to sójový výrobok, ktorý má množstvo benefitov a neobsahuje cholesterol). Nalož si 2 kúsky, dekoruj čerstvým šalátom a môžeš jesť!
Netradičný šalátik, ktorý máš raz-dva hotový, ulahodí nielen tvojmu oku, ale aj jazyku. Biela fazuľka prospieva pečeni, pľúca a hrubému črevu, zatiaľ čo kapusta sa postará o účinnú detoxikáciu a zdravé srdce. Skvelá večera, či výživný obed.
Ľubovoľná zelenina zo zákutí tvojej špajze, zopár vajíčok a veeľa voňavých byliniek. Aj takto môže vyzerať tvoj obed. Ak pridáš ako prílohu zopár šalátových listov a pár kúskov uhorky či mrkvy, nebudeš potrebovať žiadne pečivo na zajedanie. Vyskúšaj sama!
Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.