Deti začali opäť chodiť do školy a ja mám pre vás tip, čo zdravé a chutné im pribaliť do obedára. Aby bol obedový balíček extra chutný, ponúkam recept na tieto muffiny s cviklou a mrkvou. Sú naozaj veľmi dobré. Som si istá, že budú hitom mnohých detí.
Muffiny nie sú v žiadnom prípade suché a cvikla a mrkva im dodajú jemnú sladkú chuť.
Mám ich odskúšané aj ako popoludňajšiu maškrtu s trochou Lučiny a zeleniny k tomu. Dajú sa tiež ľahko použiť aj k polievke alebo ako príloha k chutnému šalátu.
Čas prípravy
- 60 minútkysnutie
- 35 minútpečenie
Ako na to?
1
Rúru si predhrejeme na 220 ˚C.
2
Ošúpeme a nahrubo nastrúhame mrkvu a cviklu.
3
V miske vo vode rozpustíme droždie. Pred tým, než nalejeme do misky mlieko, mierne ho zohrejeme. Premiešame, aby sa droždie rozpustilo.
4
Pridáme cukor, soľ, celozrnnú múku a nakoniec zamiesime do cesta nastrúhanú cviklu a mrkvu. Ak je cesto riedke, môžeme pridať viac múky.
5
Cesto necháme kysnúť cca 1 hodinu na teplom mieste.
6
Rovnomerne ho vložíme do foriem, ktoré sme si potreli olejom. Necháme chvíľku kysnúť.
7
Muffiny si potrieme žĺtkom a posypeme semiačkami. Pečieme 25 – 30 minút alebo kým nie sú muffiny upečené.
8
Po upečení necháme chvíľku vychladnúť a potom vyberieme z formy.
TIP: Namiesto mrkvy môžete použiť petržlen, paštrnák, tekvicu alebo zemiak.
Výživové hodnoty na 1 ks:
105 kcal
444 kJ
T:
1 g
B:
5 g
S:
19 g
V:
3 g
Dobrú chuť 😊!
Ďalšie zaujímavé recepty nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz