Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Zdravé celozrnné kysnuté muffiny z červenej repy

24 porcií
muffiny z červenej repy

Potrebujeme: 

  • 250 g mrkvy
  • 250 g červenej repy
  • 25 g droždia
  • 300 ml vody
  • 200 ml mlieka
  • 1 lyžičku cukru
  • 1 ½ lyžičky soli
  • 600 g celozrnnej múky
  • olej na vymastenie formy
  • žĺtok na potretie
muffiny z červenej repy

Deti začali opäť chodiť do školy a ja mám pre vás tip, čo zdravé a chutné im pribaliť do obedára. Aby bol obedový balíček extra chutný, ponúkam recept na tieto muffiny s cviklou a mrkvou. Sú naozaj veľmi dobré. Som si istá, že budú hitom mnohých detí.

Muffiny nie sú v žiadnom prípade suché a cvikla a mrkva im dodajú jemnú sladkú chuť.

Mám ich odskúšané aj ako popoludňajšiu maškrtu s trochou Lučiny a zeleniny k tomu. Dajú sa tiež ľahko použiť aj k polievke alebo ako príloha k chutnému šalátu.

Čas prípravy

  • 60 minútkysnutie
  • 35 minútpečenie

Ako na to?

1

Rúru si predhrejeme na 220 ˚C.

2

Ošúpeme a nahrubo nastrúhame mrkvu a cviklu.

3

V miske vo vode rozpustíme droždie. Pred tým, než nalejeme do misky mlieko, mierne ho zohrejeme. Premiešame, aby sa droždie rozpustilo.

4

Pridáme cukor, soľ, celozrnnú múku a nakoniec zamiesime do cesta nastrúhanú cviklu a mrkvu. Ak je cesto riedke, môžeme pridať viac múky.

5

Cesto necháme kysnúť cca 1 hodinu na teplom mieste.

6

Rovnomerne ho vložíme do foriem, ktoré sme si potreli olejom. Necháme chvíľku kysnúť.

7

Muffiny si potrieme žĺtkom a posypeme semiačkami. Pečieme 25 – 30 minút alebo kým nie sú muffiny upečené.

8

Po upečení necháme chvíľku vychladnúť a potom vyberieme z formy.

TIP: Namiesto mrkvy môžete použiť petržlen, paštrnák, tekvicu alebo zemiak.

Výživové hodnoty na 1 ks:

105 kcal

444 kJ

T:

1 g

B:

5 g

S:

19 g

V:

3 g

cviklove muffiny fitness

Dobrú chuť 😊!

Ďalšie zaujímavé recepty nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:

varenie zdravo
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.