Čakáš návštevu a rozmýšľaš čo zaujímavé pripraviť? Máš po sviatkoch mäsa dosť a chceš si dopriať niečo sýte a pritom ľahké? Mám pre teba dobrý tip. Plnené palacinky! Na prvý pohľad klasika. Stačí sa však zahryznúť a hneď zistíš pravý opak. Korenisté slané palacinky, plnené 3 druhmi syra, zaliate paradajkami a všetko spolu zapečené, tvorí chutnú, sýtu a neodolateľnú zostavu. Príprava je časovo náročnejšia, stojí však zato vyskúšať.
Ako na to?
1
Najprv pripravíme palacinky. V miske zmiešame múku, korenia a soľ.
2
Do vlažného mlieka pridáme vajíčka, roztopený kokosový olej a premiešame.
3
Pridáme k sypkej zmesi a ešte raz všetko poriadne zmiešame.
4
Palacinky opekáme na čistej panvici (tým, že sme do nich pridali olej sa nebudú na panvicu lepiť).
5
Potom pripravíme syrovú náplň. Na oleji opražíme dozlatista nakrájanú cibuľku, k nej pridáme špenát a 5 minút podusíme.
6
Necháme chvíľku vychladnúť. Ricottu, nastrúhaný parmezán a mozzarellu zmiešame s vychladnutým špenátom.
7
Zmes jemne navrstvíme na pripravené palacinky. Na 1 palacinku vyjde cca 1 kopcovitá lyžica zmesi.
8
Ako poslednú pripravíme paradajkovú omáčku. Na oleji do zlata opražíme cibuľku, pridáme pasírované paradajky a privedieme k varu.
9
Osolíme, okoreníme podľa vlastnej chuti a na koniec pridáme za hrsť nastrúhaného syra (parmezán). Pozor!!! Omáčku neriedime vodou!!!
10
Nakoniec na dno pekáča nalejeme 1/3 omáčky, do ktorej ukladáme naplnené palacinky. Zvyšnú omáčku nalejeme na palacinky a posypeme nastrúhanou mozzarellou.
11
Pečieme pri 170°C cca 25 minút, kým sa syr nerozpustí a trošku zapečie.
TIP: Ak máš rada sladšiu paradajkovú omáčku, môžeš do nej pridať trstinový cukor alebo med. Paradajkovú omáčku môžeš vymeniť za svoju obľúbenú.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
719 kcal
3019 kJ
T:
36 g
B:
45 g
S:
59 g
V:
11 g
Prajem ti dobrú chuť! :-)
Ďalšie zaujímavé recepty nájdeš v našich knihách:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz