Výživná večera: Bulgur s baklažánom a paradajkami

Bulgur pochádza z oblasti Stredozemného mora a jeho názov možno na niekoho pôsobí trocha exoticky. Neskrýva sa však za ním nič zvláštne – iba kvalitná a veľmi chutná obilnina. Bulgur je vlastne predvarená a nalámaná celozrnná pšenica bohatá na vitamíny A a B a minerály fosfor, železo, horčík a selén. Nie je však výnimočný len tým, že obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok, ale aj tým, že ho môžeš upraviť na milión spôsobov. Je veľmi rýchlo uvarený, dokonca rýchlejšie ako ryža. Môžeš ho používať ako prílohu, ale aj ako samostatné jedlo, v slanej i sladkej verzii. Stačí len popustiť uzdu svojej fantázii a upraviť si ho podľa svojej chuti. Veľmi odporúčam začať pred experimentovaním práve týmto receptom :-).

Čo budeme potrebovať  na 4 porcie?

  • 150 g bulguru
  • 350 ml vody
  • 1 baklažán
  • 250 g cherry paradajok
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 chilli papričku
  • 50 g baby špenátu
  • bylinky (najlepšie sú čerstvé, napríklad tymián, oregano, majoránka)
  • morskú soľ

Ako budeme postupovať ?

1. Bulgur prepláchneme vo vode. Prilejeme 350 ml vody, privedieme k varu a varíme 5 minút. Potom ho 10 minút necháme pod pokrievkou dodusiť. Baklažán umyjeme, nakrájame na kocky, osolíme a necháme ho odstáť. Ošúpeme si cesnak a spolu s chilli papričkou ho nakrájame na plátky.

2. Keď je bulgur hotový, na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme cesnak s chilli papričkou a bylinkami a chvíľu restujeme. Z baklažánu utierkou vysajeme prebytočnú vodu a pridáme ho do panvice. Cherry paradajky si nakrájame na polovičky, pridáme k baklažánu a dusíme.

3. Keď je zelenina mäkká, pridáme bulgur, všetko spolu dobre premiešame a dochutím soľou. Nakoniec do bulguru primiešame baby špenát, ale len do chvíle, kým zvädne a už ho nevaríme.

Tip: Ak máš rada cesnak, môžeš si po dovarení pár pretlačených strúčikov do jedla pridať.

fitshaker_blog_bulgur_dalsia1

fitshaker_blog_bulgur5

fitshaker_blog_bulgur4

Prajem skvelú chuť :-).

 

Kalorická hodnota jednej porcie (cca 220 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
1031,55 kj 8,51 g 35,84 g 6,72 g

 

14 tipov na rýchlu a chutnú večeru nájdeš v tomto článku.

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 31/08/2015 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre