U nás doma milujeme mak. Všetci. A tento koláč je, ako sa povie „nebíčko v ústach“. Chuťové kanáliky sú uspokojené – tvaroh, mak, citrónová kôra, chrumkavé mandle a ten kyselkavý lekvár do toho, no mňam. Ak máš tiež rada mak, určite vyskúšaj.
Čas prípravy
- 75 minútpríprava
- 4 hodinychladenie
Ako na to?
1
Najprv pripravíme cesto. Do misky postupne pridáme múku, cukor, maslo, vodu a začneme miesiť cesto.
2
Ak je zmes už tuhšia, pridáme celý mak a kôru z citróna. Poriadne ich zapracujeme do cesta tak, aby sa vytvorilo hladké cesto.
3
Formu o priemere 25 cm vymastíme maslom a prstami popritláčame cesto na dno formy. Okraje urobíme trošku vyššie.
4
Cesto poprepichujeme vidličkou, zakryjeme korpus a odložíme ho do chladničky minimálne na 1 hodinu.
5
Medzitým pripravíme plnky. Začneme tou tvarohovou. Do misky dáme tvaroh a smotanu, dobre ich premiešame metličkovým mixérom a postupne pridávame cukor, kôru z citróna a vanilku.
6
Nakoniec pridáme žĺtka a dobre pomixujeme.
7
Makovú plnku pripravíme v ďalšej miske. Do misky nasypeme mletý mak, cukor a dobre ich spolu premiešame.
8
Vyšľaháme bielky a opatrne vzniknutý sneh primiešame k makovej zmesi.
9
Ak máme celé mandle, tak ich posekáme na menšie časti v mixéri. Ak nemáme mandle, alebo ich nemáme radi, môžeme použiť aj iné orechy.
10
Aby bol korpus dobre prepečený, dáme ho na 10 minút predpiecť na 200°C. (Ja zvyknem korpus zaťažiť tak, že navrch položím papier na pečenie a naň šošovicu alebo inú strukovinu.)
11
Ak má korpus opečené okraje dozlatista, vyberieme ho z rúry a ponatierame naň slivkový lekvár. Potom naň nalejeme tvarohovú plnku a nakoniec navrch pridáme makovú zmes, ktorá sa môže trošku drobiť, ale tak to má byť.
12
Na záver pridáme ešte nasekané oriešky a šup do rúry na 45 minút na 180°C.
13
Koláč dáme po upečení do chladničky, najlepšie cez noc, prípadne aspoň na pár hodín, aby sa dal dobre krájať.
Uži si tú lahodnú chuť! :-)
Zo zdravého stravovania nemusíš vylúčiť úplne sladké. Dôležité je, aby si nejedla jednak sladké príliš často, vyhraď si naň cca 1 deň v týždni. Ideálne, ak ním nahradíš desiatu alebo olovrant. A dávaj si pozor na zloženie, nech neobsahuje hlavne umelé sladidlá, E-čka či rôzne iné prísady, ktoré do zdravého stravovania nepatria. No a samozrejme, nezabúdaj ani na to, že ak už si dopraješ koláčik, ktorý má napr. aj viac kalórií, treba to vykompenzovať výdajom, ideálne v podobe tréningu, túry či inej športovej aktivity.
Zacvičiť si parádne aj doma môžeš v našom online fitku Fitshaker.sk:
Keď tvorím, cestujem a športujem, som šťastná. Relaxovať ma nájdeš v kuchyni, na Instagrame, pri behu či tvorbe náramkov...alebo len tak s manželom a rodinkou pri voňavej kávičke a zdravom koláči. Veľmi dlho neobsedím a robiť jednu vec je pre mňa občas nuda ;-). Momentálne si fičím na aromaterapii, spoznávam účinky akupunktúry a cvičím SM systém, aby som mala zdravý a pevný chrbát. Ešte rada fotím, dekorujem a píšem články o všeličom zaujímavom, čo stojí za to si prečítať.