Vieš na aké vitamíny sú bohaté gaštany?

Mnohé z nás si jeseň spájajú s pečením gaštanov (tých jedlých) a následným pohadzovaním si ich ešte horúcich z ruky do ruky. Tiež milujem tú chvíľu, keď sa snažím ošúpať ešte horúci gaštan, ktorý mi rozvoniava v rukách. U nás doma si tieto chvíle užíva celá rodina a vždy sa snažíme uchmatnúť si ten posledný.

Vitamíny a minerály

Skrýva v sebe toto malé hnedé čudo aj nejaký vitamín či zdraviu prospešnú látku? To zistíš ak budeš čítať ďalej.

V jedlých gaštanoch sa nachádza pomerne dosť vitamínov. Prekvapilo ma, že obsahujú vysoký podiel vitamínu C, skoro rovnakú dávku ako citróny. Okrem C-čka, ktorého príjem je dobré zvýšiť práve teraz počas sychravej jesene, v nich nájdeš aj vitamíny K, B a E.


RECEPT: Gaštanovo-šošovicová polievka


Ďalej obsahujú minerály –železo, zinok, draslík, vápnik, fosfor a horčík. Gaštany sú aj antioxidanty, a to vďaka tanínu, ktorý sa v nich nachádza tiež.

Je v nich zastúpená aj bielkovina, a to presne 10-mi % a škrob 50-60 %.

 

Jedlé gaštany a celiakia 

Gaštany sú jednou z mála pochutín, ktorú si môžu bez problémov vychutnať aj bezlepkáči. A čo je ešte lepšie, z jedlých gaštanov sa vyrába aj múka. Tá sa získava z plodov, ktoré sa sušia pár dní pri teplote 50°C a následne sa rozomelú a preosejú, tým vzniká kvalitná gaštanová múka.

I keď je táto múka prirodzene bezlepková, zbystriť pozornosť by mali ľudia, ktorí sú alergickí na orechy. Tí by sa jej mali radšej vyhýbať.

Ak sa rozhodneš si z nej niečo upiecť, odporúča sa kombinovať ju s amarantovou múkou. Je to dobré z dôvodu, že zmes drží potom lepšie pokope, nelepí sa a cesto sa netrhá ani nedrobí. Dávaj si však pozor, aké množstvo tvojho receptu bude gaštanová múka tvoriť. Nemalo by to prekročiť 25%. Ak múky pridáš viac, tvoj konečný recept by mohol mať zemitú chuť. No v prípade, že podiel múky bude dobrý, svoj recept obohatíš o lahodnú orieškovú chuť.

 

Ďalšie benefity jedlých gaštanov

Tým najväčším plusom je, že neobsahujú skoro žiadne kalórie, majú len 3 % tuku a nenájdeš v nich ani cholesterol. Preto sa nemusíš báť priberania, sú vhodné aj pre tie kočky, ktoré sa snažia schudnúť.

Trápi ta chudokrvnosť? Reuma? Alebo máš problémy s imunitou? Tak sú pre teba gaštany ako stvorené. A nepomáhajú len pri týchto problémoch, poradia si aj s trávením, bolesťou hlavy a predchádzajú strate pamäti. Gaštany pôsobia detoxikačne a sú vhodné pri vysokom krvnom tlaku.

Máš na jeseň slabé vlasy, nechty alebo ťa trápia kožné problémy, gaštany majú aj na toto riešenie.

 

Spotrebuj úplne všetko

Nielen samotné gaštany sú skvelé. Aj listy a kôra majú veľa využití. Listy pomáhajú pri bronchitíde, astme a uľahčujú vykašliavanie. Stačí, ak si z nich pripravíš nálev. Z kôry si môžeš taktiež pripraviť silnejší odvar, ktorý je vhodný pri hnačke a iných črevných problémoch.

 

horúce gaštany

 

Po napísaní tohto článku mám chuť si upiecť na panvičke zopár gaštanov a vychutnávať si ich vôňu, ktorá sa šíri po celom dome. Spríjemni si aj ty jeseň takýmito maličkosťami, ktoré ti aj hmlu, dážď či vietor za oknom zmenia na príjemnú atmosféru jesene.

 

Pozri recepty, kde je použité gaštanové pyré:

Vláčne bezlepkové muffiny s vôňou gaštanov

Krehká bezmúková gaštanová torta

Čokoládovo-gaštanový cheesecake

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 22/09/2017 a zaradený do kategórie: Stravovanie   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre