Všetky
Recepty
Zdravie
Všeobecné
Cvičenie
Stravovanie
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Sebarozvoj a motivácia
Pre fitmaminky
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
LETO
Fit pobyty a dovolenky

Vianočné perníkové muffiny

35 min
12 porcií
muffiny

Potrebujeme: 

  • 115 g masla
  • 180 ml trstinovej melasy (nie Blackstrap)
  • 335 g BIO pšeničnej hladkej múky
  • 1,5 čl jedlej sódy
  • 1/5 čl soli
  • 1,5 čl mletej škorice
  • 1,5 čl perníkového korenia
  • 1 čl kvalitného kakaa
  • 70 g surového trstinového cukru (príp. jaggery)
  • 1 väčšie vajce
  • 120 g krémového bieleho jogurtu príp. kyslej smotany (dá sa zameniť za 80 g jablkového pyré + 1 čl citrónovej/limetkovej šťavy)
  • 120 ml mlieka 3,5%
muffiny

Ak miluješ vôňu perníkov, tieto mäkkučké a mimoriadne vláčne perníkové muffiny sú pre teba ideálne. Sú skvelé na zimné rána, ku horúcemu čaju či ako pohostenie na vianočný stôl, kde zmiznú skôr, než stihneš povedať „Šťastné a veselé“. 🎄

Ako na to?

1

Predhrejeme si rúru na 210 °C.

2

Maslo si roztopíme a následne premiešame do hladka spolu s melasou a necháme trochu schladiť.

3

V miske zmiešame múku, sódu, soľ, škoricu a perníkové korenie.

4

Do roztopeného masla s melasou pridáme hnedý cukor, vajce, jogurt a mlieko premiešame ručne do hladka.

5

Zmiešame mokré ingrediencie so suchými a premiešame len tak, aby sa nám cesto spojilo - cesta bude husté, trochu hrudkovité, ale nemiešaj ho príliš, len zľahka.

6

Cesto rovnomerne rozdelíme do muffinových košíčkov.

7

Pečieme najprv 6 minút pri 210 °C, potom stupne bez otvárania rúry znížime na 180 °C a pečieme ďalších cca 15 -16 minút.

8

Muffiny necháme 5 - 10 minút vychladnúť vo forme, potom ich preložíme na mriežku, aby rovnomerne vychladli.

TIP1: Je veľmi dôležité, aby jogurt, vajce aj mlieko boli izbovej teploty.

TIP2: Melasa sa dá nahradiť aj 145 ml medu, ale trochu to ovplyvní chuť a farbu muffinov.

Dobrú chuť! 😊

varenie
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktor vo Fitshaker

Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.