Všetky
Recepty
Zdravie
Všeobecné
Cvičenie
Stravovanie
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Sebarozvoj a motivácia
Pre fitmaminky
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
LETO
Fit pobyty a dovolenky

Šťavnatý jablkový perník

45 min
16 porcií
perník

Potrebujeme: 

  • 130 g BIO hladkej pšeničnej múky (príp. špaldovej)
  • 50 g BIO celozrnnej pšeničnej múky (príp. špaldovej)
  • 90 g trstinového cukru zomletého na prášok
  • 2 vajíčka veľkosti S
  • 45 ml BIO slnečnicového oleja (príp. akýkoľvek iný rastlinný)
  • 135 ml mlieka 3,5%
  • 1/2 čl sódy bikarbóny
  • 1/2 čl kypriaceho prášku do perníka
  • 1 čl perníkového korenia
  • 45 g lekváru (jablko, hruška, čučoriedka, brusnica, marhuľa či slivka)
  • 12 g kvalitného kakaa (príp. karobu)
  • 1 jablko najemno nastrúhané bez šupky (cca 100g)
perník

Výborný koláčik, ktorý sa hodí k poobednej káve aj ako zdravšia maškrta do desiatovej krabičky. Pripravuje sa z jednoduchých surovín, ktoré máš určite doma, a keď ho upečieš, rozvonia ti celú kuchyňu perníkovým korením.

Akurát sladký, vláčny a hotový v podstate za chvíľu - presne taký, aký má perník byť!

jablkový perník

Ako na to?

1

Dáme si rozohriať rúru na 180 stupňov (horný a dolný ohrev).

2

Medzitým si všetky suroviny vo väčšej sklenenej mise dôkladne vymiešame.

3

Vzniknuté cesto vlejeme do formy 23x23 cm vystlanej papierom na pečenie.

4

Následne dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 30 minút (či je koláč hotový skúšame klasickým testom špáratkom).

5

Po vychladnutí perník rozkrájame na 16 kúskov.

✨TIP1: Ešte teplý perník môžeme potrieť džemom či roztopenou čokoládou, posypať orieškami či jesť len tak čistý. Chutiť bude stále skvele.

✨TIP2: Do cesta najradšej používam džemy zn. St. Dalfour a na vrch perníku dávam 100g slivkového lekváru bez cukru zn. Šufan a prípadne posekané nasucho opečené mandle.

zdravé recepty
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktor vo Fitshaker

Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.