Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Vianočná tekvicová krémová polievka s jablkom, zázvorom a škoricou

NaN
tekvicová polievka
tekvicová polievka
Vianoce sa pre mňa síce neodmysliteľne spájajú s kapustnicou, ale tá sa však nedá jesť každý deň a pred alebo po vianočnej hostine padne dobre aj ľahká zeleninová polievka. Tekvicová sa dá pripraviť na veľa spôsobov, záleží, či ju máš radšej na kyslo alebo na sladko a aké doplnkové suroviny si k tekvici vyberieš. Ja som už doma vyskúšala všelijaké kombinácie a táto vianočná patrí medzi naše obľúbené :-).

Doba prípravy: 60 min

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?


  • 1 stredne veľkú tekvicu hokkaido (moja vážila po zbavení jadierok a nakrájaní cca 700 g)

  • 2 jablká, preferuj kyslejšie (moje vážili spolu cca 400 g)

  • 1 lyžicu kokosového oleja (bez vône)

  • 2 lyžičky nastrúhaného zázvoru (ak robíme recept pre deti, použijeme sušený zázvor)

  • 2 lyžičky mletej škorice

  • šťavu z citróna

  • 120 g pekanových orechov (cca 20 g na porciu)

  • tekvicový olej na pokvapkanie (voliteľné)


Ako budeme postupovať?

1. Tekvicu a jablká zbavíme jadierok a nakrájame na kocky.
2. V hrnci na miernom plameni zohrejeme kokosový olej a pridáme nastrúhaný zázvor, chvíľku popražíme.
3. Následne pridáme jablká a škoricu a podlejeme trochou vody, cca 1 dl. Prikryjeme pokrievkou a dusíme 15 minút.
4. Potom pridáme tekvicu a zalejeme vodou, množstvo zvolíme podľa toho, akú hustú polievku chceme mať. Varíme ďalších 20 až 30 minút.
5. Po uvarení polievku rozmixujeme a pridáme do nej citrónovú šťavu. Na tanieri posypeme nasekanými a praženými pekanovými orechmi a pokvapkáme tekvicovým olejom.
Tip: Pekanové orechy môžeme nahradiť vlašskými alebo lieskovými. Ak máme doma sušené jablká, odporúčam ich pridať tiež.
tekvicová polievka
Prajem dobrú chuť a krásne pokojné sviatky! :-)
 
Viac chutných receptov nájdeš aj v našich knihách:
 
Možno ťa zaujme aj niečo z tohto:
Pečené kačacie stehná: tip na slávnostný obed
Kuracie rezne plné bielkovín inak
Hruškový punč: skvelý na vianočné dni
Fotka autora
Bohdana Tandlich
Redaktor vo Fitshaker

Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.