Prečo je mäso z väčšiny fastfoodov nezdravé? Zvieratá obvykle nie sú chované v podmienkach, aké by si zaslúžili, o zdrojoch ich výživy ani nehovoriac. Navyše, podiel mäsa v hamburgeroch je veľmi nízky a spravidla obsahuje chrupavky, kosti a aditíva na zvýraznenie chuti. Riešením môže byť návšteva malých poctivých "fastfoodov", kde majitelia dbajú na kvalitu alebo doma pripravený burger, napríklad aj bez mäsa. Zeleninová verzia je ľahšie stráviteľná a obsahuje kopec vitamínov.
Čím teda nahradiť mäso? Jednou z najobľúbenejších tekvíc – hokkaido tekvicou, ktorá má práve svoju sezónu! Táto tekvička tvojmu telu len a len prospeje, a to napríklad pri trávení, či pomôže pri problémoch s obličkami. Už jej farba nám dokazuje, že je bohatá na betakarotén, no okrem toho obsahuje najmä vitamíny B a C. Poďme sa pustiť do prípravy toho najlepšieho burgeru aj so svetovou prílohou!
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 300 g hokkaido tekvice
- 2 paradajky
- 5 PL ovsených vločiek
- 1 vajíčko
- 30 g parmezánu
- kokosový olej
- soľ
- štipku bazalky
- 4 celozrnné žemle (ideálne doma pripravené napríklad podľa tohto receptu, z overeného zdroja či poctivej pekárne)
Ako na to?
1. Tekvicu si nakrájame na plátky a dáme piecť pri 200 stupňoch do zlata. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a popučíme vidličkou.
2. Popučenú tekvicu zmiešame s nadrobno nakrájanými a posolenými paradajkami, vajíčkom, ovsenými vločkami, štipkou soli a štipkou bazalky.
3. Rukami vytvarujeme hrubšie placky a odložíme do chladničky, aby stuhli.
4. Placky vyberieme, necháme na panvici rozpáliť kokosový olej a stranu, ktorú ideme opekať posypeme ovsenými vločkami. Takisto postupujeme aj pred obrátením na druhú stranu.
5. Vložíme do žemle, pridáme plátky paradajky a trocha rukoly.
TIP: Pečivo pokojne vynechajme a môžeme podávať len s čerstvou zeleninou alebo mrkvovými hranolkami.
Príloha: Mrkvové hranolky
Čo budeme potrebovať?
- 2 veľké mrkvy
- kokosový olej
- štipku soli
- štipku červenej papriky
- štipku bazalky
Ako na to?
1. Ošupané mrkvy si nakrájame na pásiky v tvare hranoliek.
2. Pomastíme ich trochou roztopeného kokosového oleja, posypeme soľou, paprikou a bazalkou a dáme piecť pri 200 stupňoch asi 15 minút.
Ďalšie tipy na výdatné obedy:
Šošovicovo-karfiolová dobrota
Palacinky naslano ako ich nepoznáš
Nevieš, čo na obed? Vyskúšaj tento špíz!
Vždy ma bavilo skúšať nové recepty, meniť ich podľa seba a rozširovať ich ďalej. Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať od svojich 15 a drží ma to stále a verím, že ma to ani nikdy neopustí. Mám oveľa lepší pocit keď presne viem, čo do svojho jedla dávam a ešte viac si ho aj vychutnám. K mojej vášni k vareniu som pripojila aj fotenie, ktoré takisto patrí medzi moje hobby. Takto si fotím každý môj recept a veľmi rada sa s ním podelím ďalej, pretože by som chcela ľuďom ukázať, že žiť a stravovať sa zdravo je oveľa jednoduchšie a príjemnejšie, ako mnohí hovoria. Odkedy som svojmu telu začala dávať, čo si zaslúži a potrebuje, cítim sa lepšie nie len fyzicky, ale aj psychicky a tento životný štýl sa stal mojou neoddeliteľnou súčasťou.