Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Už žiadny fastfood! Zdravý burger s mrkvovými hranolkami

domáci hamburger
Tiež občas dostaneš nezastaviteľnú chuť na typické fastfoodové jedlo a dala by si všetko na svete za burger v chrumkavej žemli, samozrejme, s hranolkami? Nie, nepovieme ti, že je to v poriadku a môžeš si kľudne odpochodovať na obed do mekáču. Máme pre teba niečo lepšie! Upgrade obľúbeného pokrmu na zdravší spôsob. Šťavnatý burger, ktorý si môžeš počas dňa dopriať úplne bez výčitiek. A pridaj si k nemu aj pár hranoliek. Nasleduj tento recept a vyčaruj si rýchle jedlo z čerstvých surovín aj doma :-).

Prečo je mäso z väčšiny fastfoodov nezdravé? Zvieratá obvykle nie sú chované v podmienkach, aké by si zaslúžili, o zdrojoch ich výživy ani nehovoriac. Navyše, podiel mäsa v hamburgeroch je veľmi nízky a spravidla obsahuje chrupavky, kosti a aditíva na zvýraznenie chuti. Riešením môže byť návšteva malých poctivých "fastfoodov", kde majitelia dbajú na kvalitu alebo doma pripravený burger, napríklad aj bez mäsa. Zeleninová verzia je ľahšie stráviteľná a obsahuje kopec vitamínov.
Čím teda nahradiť mäso? Jednou z najobľúbenejších tekvíc – hokkaido tekvicou, ktorá má práve svoju sezónu! Táto tekvička tvojmu telu len a len prospeje, a to napríklad pri trávení, či pomôže pri problémoch s obličkami. Už jej farba nám dokazuje, že je bohatá na betakarotén, no okrem toho obsahuje najmä vitamíny B a C. Poďme sa pustiť do prípravy toho najlepšieho burgeru aj so svetovou prílohou!
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 300 g hokkaido tekvice

  • 2 paradajky

  • 5 PL ovsených vločiek

  • 1 vajíčko

  • 30 g parmezánu

  • kokosový olej

  • soľ

  • štipku bazalky

  • 4 celozrnné žemle (ideálne doma pripravené napríklad podľa tohto receptu, z overeného zdroja či poctivej pekárne)


Ako na to?
1. Tekvicu si nakrájame na plátky a dáme piecť pri 200 stupňoch do zlata. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a popučíme vidličkou.
2. Popučenú tekvicu zmiešame s nadrobno nakrájanými a posolenými paradajkami, vajíčkom, ovsenými vločkami, štipkou soli a štipkou bazalky.
3. Rukami vytvarujeme hrubšie placky a odložíme do chladničky, aby stuhli.
4. Placky vyberieme, necháme na panvici rozpáliť kokosový olej a stranu, ktorú ideme opekať posypeme ovsenými vločkami. Takisto postupujeme aj pred obrátením na druhú stranu.
5. Vložíme do žemle, pridáme plátky paradajky a trocha rukoly.
TIP: Pečivo pokojne vynechajme a môžeme podávať len s čerstvou zeleninou alebo mrkvovými hranolkami.
Príloha: Mrkvové hranolky
Čo budeme potrebovať?

  • 2 veľké mrkvy

  • kokosový olej

  • štipku soli

  • štipku červenej papriky

  • štipku bazalky


Ako na to?
1. Ošupané mrkvy si nakrájame na pásiky v tvare hranoliek.
2. Pomastíme ich trochou roztopeného kokosového oleja, posypeme soľou, paprikou a bazalkou a dáme piecť pri 200 stupňoch asi 15 minút.
fitshaker_blog_hamburker1
 
fitshaker_blog_hamburger2
 
fitshaker_blog_hamburger3
Šťavnatý burger so zdravou prílohou je na svete. Uži si ho :-).
 
Ďalšie tipy na výdatné obedy:
Šošovicovo-karfiolová dobrota
Palacinky naslano ako ich nepoznáš
Nevieš, čo na obed? Vyskúšaj tento špíz!
Nela Juričová
Redaktor vo Fitshaker

Vždy ma bavilo skúšať nové recepty, meniť ich podľa seba a rozširovať ich ďalej. Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať od svojich 15 a drží ma to stále a verím, že ma to ani nikdy neopustí. Mám oveľa lepší pocit keď presne viem, čo do svojho jedla dávam a ešte viac si ho aj vychutnám. K mojej vášni k vareniu som pripojila aj fotenie, ktoré takisto patrí medzi moje hobby. Takto si fotím každý môj recept a veľmi rada sa s ním podelím ďalej, pretože by som chcela ľuďom ukázať, že žiť a stravovať sa zdravo je oveľa jednoduchšie a príjemnejšie, ako mnohí hovoria. Odkedy som svojmu telu začala dávať, čo si zaslúži a potrebuje, cítim sa lepšie nie len fyzicky, ale aj psychicky a tento životný štýl sa stal mojou neoddeliteľnou súčasťou.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.