Univerzálna paprikovo-cuketová nátierka: vhodná na desiatu, na cestoviny či ako omáčka k mäsu

Ak si fanúšikom červenej papriky a cukety, som si istá, že sa staneš fanúšikom aj tohto receptu. Na tejto nátierke zbožňujem nielen jej chuť, ale i to, aká je univerzálna. Môžeš ju použiť na cestoviny alebo ako omáčku k pečeným zemiakom, hodí sa aj ako príloha k sendvičom, hamburgeru alebo ako marináda na mäso. S týmto receptom môžeš urobiť všetko, čo ti len napadne. Ďalšia výhoda je, že si jej môžeš narobiť viac, zavariť na neskôr a využívať vždy, keď na ňu dostaneš chuť.

Čas prípravy: 40 minút

Čo budeme potrebovať na 700 g nátierky?

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 3 väčšie červené papriky alebo kapie
  • 1 stredne veľkú cuketu
  • 250 g paradajok
  • 1 jablko
  • 3 bobkové listy
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • čili (voliteľné, vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 3 lyžice domáceho medu

Ako budeme postupovať?

1. Na olivovom oleji si do zlata opražíme cibuľku.

2. Pridáme na kocky nakrájané papriky a opekáme 10 minút alebo kým trošku nezmäknú.

3. Medzitým si nakrájame cuketu, paradajky a jablko, ktoré potom pridáme k opečeným paprikám.

4. Zase opekáme na prudkom plameni 10 minút a potom pridáme bobkový list.

5. Zmes na miernom plameni necháme dusiť 10 − 20 minút alebo kým sa nám nevytvorí hustá a uvarená konzistencia.

6. Nakoniec zmes osolíme, okoreníme a pridáme med. Ešte 5 minút povaríme.

7. Nakoniec vyberieme bobkový list a všetko rozmixujeme na jemnú hustú kašu.

8. Podávame vychladené najčastejšie s hriankami alebo čerstvým chlebom. Ak vám toho zvýšilo viac, nátierku možno sterilizovať a zavariť. Nemusíš sa však báť, žeby ti z tejto várky niečo zostalo. My sme ju s manželom spráskali za dva dni 😊.

nátierky z cukety

 

papriková nátierka

 

cuketová nátierka

Nezabudni sa pochváliť, ako ti nátierky chutila, keď ju vyskúšaš. Prajeme dobrú chuť ;-)! 

 

Skvelé recepty nielen na zdravé nátierky nájdeš aj v našich knihách:

nátierky

 

Vyskúšaj aj:

MEGA dobrá fazuľovo-cícerová nátierka, ktorá chutí ako škvarková, pritom je bez mäsa

Tip na rýchle zdravé raňajky, desiatu aj večeru: Tuniaková nátierka s cottage cheese

Sladko-pikantná cuketová nátierka: tip na zdravé raňajky aj pohostenie pre návštevy

Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 20/07/2020 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéDesiataNátierkyRaňajkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaVegetariánske   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre