Zameraj sa v strave na to skutočne dôležité
Veľa ľudí rieši nie až tak podstatné veci typu "Mám jesť zemiaky alebo bataty? Počul som, že bataty sú lepšie..." Krátka odpoveď je "áno, v 90% prípadov sú bataty lepšie..." ALE, treba si uvedomiť, že sú aj drahšie, chutia (podľa mňa) horšie, varia sa dlhšie a zvyčajne (u mňa často, ale nie vždy) majú menšiu trvanlivosť. Toto všetko treba vziať do úvahy, kým sa začneš pchať batatmi a po týždni si späť na bielych rožkoch...
S výživovými poradcami toto riešime a oprávnene, u top športovcov rozhodujú detaily, spôsob prípravy, gramáž, typ zemiaku... Ale u bežného obyvateľstva??? Tam sú tie rozdiely fakt minimálne. Rozdiel 5-10 bodov v glykemickej náloži a glykemickom indexe? Prosím ťa, naozaj sú dôležitejšie veci na sledovanie - napr. či jedávaš prevažne hranolky alebo varené zemiaky; či si ku svojim zemiakom dáš vyprážané "nugetky" alebo kozí syr; či si pridáš lacný kečup alebo poctivý olivový olej... A tiež, či zošrotuješ kilo zemiakov denne hoci máš nadváhu a sedavú prácu, alebo si dáš občas a máš funkčné telo a veľa pohybu (lebo zemiaky sú celkom koncentrovaný zdroj energie a nadbytok energie = uskladnenie energie).
Samozrejme, ľuďom hrabe, pretože čítajú články "objav zázračné potraviny" a je tam, že bataty sú lepšie na X vecí a podobne - ono je to síce pravda a maximalizovanie výkonu len a len podporuje, ale zabúdame, že ten efekt je len malý oproti tomu, či napr. denne sedíš 8 hodín alebo pracuješ na nohách, či do práce jazdíš autom alebo na bicykli, či víkendy tráviš aktívne alebo pasívne, či pravidelne chľastáš a fajčíš alebo nie. A či ješ primárne čerstvé nespracované potraviny, ktoré tu už sú vyše 100 000 rokov, alebo či ješ prevažne fast food, spracované rafinované polotovary, všetko s pridaným cukrom a všetko s 2-ročnou trvanlivosťou...
Ver mi, toto všetko hrá oveľa väčšiu rolu pre tvoje zdravie ako to, aký typ zemiakov ješ alebo neješ - efekt tam je, ale má zmysel riešiť ho pri posune z 90 % optima na 100 % optima? Lebo, ak si na 40 % optima, posunieš sa možno na 42 % optima. Alebo inak - ak máš výborný produkt a minieš 10 000 € na letáky pre každého obyvateľa v tvojom meste, tvoj zisk vzrastie z 20 000 € na 500 000 € (oplatilo sa), ale ak máš slabý produkt a tiež minieš 10 000 €, možno tvoj príjem vzrastie len z 5 000 € na 8 000 € (neoplatilo sa) - čiže, ak ideš "vygradovať" svoju životosprávu, uisti sa, že hraničná užitočnosť je na maxime...
Rovnako sa pozerám aj na "dilemy" typu biela ryža vs. hnedá, ovčí syr vs. kozí, žlté banány vs. červené, kuracie mäso vs. morčacie, víno za 4 € vs. víno za 400 €, glukóza vs. maltodextrín, med vs. javorový sirup, bio cibuľa vs. cibuľa, ovsené vločky vs. pohánkové otruby, arašidové maslo vs. kešu maslo, kreatín monohydrát vs. krealkalín, maslo vs. ghee, zelený čaj vs. čierny čaj, čierne olivy vs. zelené, plnotučná horčica vs. kremžská a podobne...
Vo všetkých prípadoch platí, že rozdiel pre bežných ľudí je tak MALÝ, že to zbytočne riešia...
Kedy sa, ale ten rozdiel fakt oplatí riešiť?
- keď ti jedna alternatíva spôsobuje tráviace/zdravotné komplikácie,
- keď si profi športovec a okrem toho, že do seba chceš dostať LEN to naj, je aj pre teba dôležité psychicky vedieť, že dávaš do seba len to naj, a to sebavedomie ti pomôže vygradovať výkon (ale pozor, môže sa to aj obrátiť proti tebe a môže výkon mentálne podkopať, keď zrovna nebude k dispozícii len to naj),
- keď si gurmán a chute sú pre teba dôležitejšie ako dostupnosť, alebo keď ti tá druhá alternatíva jednoducho nechutí,
- keď cena pre teba nehrá rolu a obe sú rovnako dostupné,
- keď veľa obsahu zdieľaš na sociálne siete a propaguješ tie lepšie alternatívy s cieľom inšpirovať ľudí viac sa zaujímať o to, čo jedia.
Čiže tak. Ja som za pestrosť a rozhodne som za hľadanie toho najlepšieho, ale musí to byť udržateľné, musíš vedieť, prečo a musíš mať "zmáknuté" hlavne základnejšie veci.
Včera som odbehol 7 km a cvičil necelú hodinu a pol silovo - takto vyzerá teraz väčšina mojich dní. Sedím minimálne, auto nemám, väčšinou na prepravu bicyklujem, mám 10 % telesného tuku a v mojom živote je viac radosti ako stresu. Tým pádom mi je úplne jedno, aké zemiaky jem :-).
Možno si povieš, že "dobre Mišo, ale ja nemám taký život, taký režim a také % tuku, a tak riešim každý detail na schudnutie " - ok, možno máš pravdu, ako som písal vyššie, vo veľa prípadoch sa to oplatí riešiť, ale niekedy to nemusí byť dilema, že či biele zemiaky alebo sladké. Niekedy to jednoducho vyrieš tak, že ich nahradíš inou, na sacharidy redšou zeleninou a máš vybavené. Čo som celým týmto príspevkom chcel, ale povedať, je toto: "v živote máme príliš veľa dilem a ak netreba, nepridávaj si zbytočne ďalšie tam, kde na tom až tak nezáleží".
Kto je Mišo Duchoň?
Som tréner v No Will No Skill Academy v Bratislave, zameriavam sa na pohybové tréningy s vlastnou hmotnosťou a budovanie všeobecnej pohyblivosti, sily a všestrannosti. Taktiež fungujem ako lektor poradcov pre výživu NUTRIS a organizujem vzdelávacie podujatia pod hlavičkou značky Fitnessa, ktorú som založil s cieľom učiť ľudí, ako mať zdravé, funkčné a výkonné telo. Veľmi sa mi páči Fitshaker a som rád, že je na stránke aj niečo odo mňa - dúfam, že sa bude páčiť ;-). Viac o mne nájdete na www.misoduchon.com alebo na mojej Facebook stránke: https://www.facebook.com/misoduchon
Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.