Tento recept vystihujú tri slová. Ľahký, chutný a vyživujúci. Špargľa je super zdravá, napĺňa tvoje telo minerálmi a vitamínmi. Hlavnou zložkou špargle je voda a enzýmy, takže je to tiež úžasný spôsob, ako zostať hydratovaný počas týchto bláznivých horúcich jarných dní, ktoré momentálne zažívame. Jemne citrónová chuť špargle v kombinácii s výrazným petržlenovým pestom a chrumkavými zemiakmi sa postará o kvalitný chuťový zážitok. Keďže momentálne má špargľa sezóna, zožeň si ju a dopraj svojmu telu trošku čerstvých vitamínov.
Ako na to?
1
Rúru si predhrejeme na 200 °C.
2
Zemiaky a špargľu môžeme piecť na jednom pekáči alebo ak máme rúru, kde sa dá piecť viac vecí naraz, použijeme dva pekáče. Ja som použila dva. Na jednom som piekla zemiaky pokropené olivovým olejom, soľou a rascou. Do pekáča alebo na plech k zemiakom zvyknem pridávať trochu vody. Zemiaky sa mi tak neprilepia a počas pečenia ju občas dolejem (nemusíte to robiť).
3
Pekáč na špargľu si vystelieme papierom na pečenie. Ku špargli pridám olivový olej, šťavu z polovice citróna a soľ. Všetko spolu premiešame a nakoniec na ňu naukladáme kolieska citróna.
4
Pečieme 30-40 minút alebo kým nie sú zemiaky chrumkavé.
5
Pripravíme si pesto. V mixéri si pomelieme orechy. Pridáme petržlenovú vňať, olej, šťavu z citróna a syr. Podľa potreby pridáme olej a dosolíme.
6
Špargľu podávame s pestom (keďže má výraznú chuť, stačí jemne ochutiť) a opečenými zemiakmi. Vhodný je aj pestrý zeleninový šalát alebo kvalitná grilovaná šunka či iné obľúbené mäsko.
Tip č.1: Namiesto vlašských orechov môžeme použiť tekvicové jadierka, slnečnicové alebo mandle. Na spestrenie pesta môžeme k petržlenovej vňati pridať aj pár lístkov bazalky.
Tip č.2: Ak chceme recept čisto vo verzii pre vegánov, použijeme vegánsky syr, alebo ho vieme nahradiť napríklad bio droždím.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
750 kcal
3150 kJ
T:
54 g
B:
15 g
S:
49 g
V:
5 g
Prajem dobrú chuť! :-)
Ďalšie chutné recepty nájdeš aj v našich knihách:
Tu sú ďalšie recepty so špargľou, ktoré môžeš vyskúšať:
Špargľová omeleta: tip na zdravú večeru
Špargľová polievka s medvedím cesnakom
Tip na zdravú večeru: špargľová polievka s bryndzou hotová do 30 minút
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz