Špargľa a medvedí cesnak na jednom tanieri. Priprav túto chutnú špargľovú polievku

Jar prebúdza nielen naše zmysly, no najmä prírodu. A tá sa nám hneď zo začiatku zavďačuje fantastickými zdrojmi vitamínov. Jedným z nich je aj medvedí cesnak. Vo veľkom sa využíva na jarné detoxikačné kúry, pomáha však tiež na žalúdočné problémy, bolesti hlavy, vysoký krvný tlak a úžasne posilňuje imunitu práve na jar. Môžeš si z neho vyrobiť pesto, tinktúru, či si ho uchovať v mrazničke. No a špargľa? Tá je fantastická kedykoľvek, aj keď sa práve snažíš schudnúť. Obsahuje veľa vody, vlákniny, bielkovín a zároveň minimum tukov a sacharidov. No a ako bonus dokopy tvoria geniálnu chuť. Stačí ti len vybehnúť do lesa po medvedí cesnak, kúpiť čerstvú špargľu a nachystať Vitamilk.

Doba prípravy: 35 min.

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 400 g špargle – ja som použila zelenú, môže byť aj biela
  • 2 stredné zemiaky
  • 1 menší batat
  • 2 mladé biele končeky jarnej cibuľky
  • medvedí cesnak podľa chuti
  • ½ lyžičky mletého kmínu
  • ½ lyžičky himalájskej/morskej soli
  • štipka muškátového oriešku
  • 1 lyžica kvalitného masla
  • kyslá smotana – je voliteľná, spraví však fajn chuť

Ako budeme postupovať s Vitamilkom?

1. Špargľu si očistíme a odkrojíme drevnaté končeky. Ja som si odložila aj časť hlavičiek, ktoré som si dala na pár minút do parného hrnca a na záver pridala do polievky. Spravila som ju však trošku redšiu kvôli synovi, tak mi hlavičky nedržali na povrchu.

2. Očistíme aj ostatnú zeleninu, pokrájame na kocky a všetko pekne spolu dáme do Vitamilku. Prácu s ním zbožňujem, lebo v tomto momente pre mňa končí varenie ?. Pridala som ešte trošku soli a mletého kmínu.

3. Vitamilk doplníme vodou do požadovaných mililitrov.

4. Najprv pustíme program na „ovsenú kašu“, ktorý trvá cca 28 minút. Keď program skončí, dvakrát po sebe spustíme ešte program „sekanie ovocia“. A jarná genialitka je na svete.

5. Na záver ešte pridáme lyžicu masla na zjemnenie, postrúhame trošku muškátového orieška, prípadne dochutíme soľou a korením, pridáme kyslú smotanu, ak chceme a je to.

Ako budeme postupovať bez Vitamilku?

1. Špargľu si očistíme a odkrojíme drevnaté končeky. Časť hlavičiek si môžeme dať bokom a pridať ich do polievky na záver.

2. Očistíme aj ostatnú zeleninu, pokrájame na kocky a všetko pekne spolu dáme do hrnca. Pridáme ešte trošku soli a mletého kmínu. Zalejeme vodou a dáme variť.

3. Keď sú zemiaky zmäknuté (asi po 15-20 minútach), odstavíme zo sporáka a ponorným mixérom rozmixujeme krém dohladka.

4. Na záver ešte pridáme lyžicu masla na zjemnenie, postrúhame trošku muškátového orieška, prípadne dochutíme soľou a korením, pridáme kyslú smotanu, ak chceme a je to. Na vrch dozdobíme končekmi špargle.

 

TIP: Zo 400 g špargle nám po odkrojení koncov a odobraní časti hlavičiek zostane podstatne menej, preto môžeš doplniť viac batatov, ak chceš polievku krémovejšiu. Medvedieho cesnaku môžeš použiť kľudne viac, má jemnú chuť. Ja som kvôli synovi použila približne 6 lístkov.

 recept zelena spargla

 

zelenina do polievky

 

polievka zo špargle

Dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie skvelé recepty aj na polievky nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

fit recepty

 

Ďalšie skvelé recepty zo špargle a medvedieho cesnaku si môžeš pozrieť tu:

Krémové rizoto s medvedím cesnakom a sušenými paradajkami

Neskutočne dobrá špargľa s cuketovou omáčkou a prosciuttom

Biela špargľa zapekaná v cuketovo-zemiakovej kaši

Tatiana Šimončičová

Šéfredaktorka vo Fitshaker
Vždy som inklinovala k športu a zdravej, ľahkej strave. Som milovníčkou behu a pilatesu, ktoré mi prinášajú obrovskú radosť a zároveň čas, kedy sa venujem iba sama sebe. Po tom, ako som sa stalo mamou, je pre mňa zdravé a rýchle varenie alfou a omegou. Fitshaker mi v tom vždy pomáhal a teraz, keď som jeho súčasťou, sa teším, že budem pomáhať aj ja vám, novými receptami a tipmi.
Tatiana Šimončičová

Článok bol pridaný dňa 17/04/2017 a zaradený do kategórie: PolievkyRecepty   |   Autor: Tatiana Šimončičová

Komentáre