Tip na sýte raňajky: praženica s cuketou podávaná na toaste s opekaným cícerom

Praženica s cuketou boli obľúbené raňajky, ktoré nám pripravovala babka počas prázdniny, nakoľko jej záhradka bola plná cukiet. Tento recept je teda klasika v modernejšom šate, príjemne nasýti a poteší chuťové poháriky. Cuketu nebudeme šúpať, nakoľko práve v šupke sa nachádza množstvo zdraviu prospešných látok a vitamínov. Stačí ju poriadne umyť a spracovať. Prajem dobrú chuť! :-)

Doba prípravy: 20 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 150 g uvareného alebo sterilizovaného bio cíceru
  • ½ lyžičky kurkumy
  • morskú/himalájsku soľ
  • ½ lyžičky sladkej červenej papriky
  • 1 cuketu (cca 150 g)
  • 1 malú cibuľu (cca 30 g)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • 5 vajíčok
  • 8 kúskov lámankového chleba

Ako budeme postupovať?

1. Cícer opláchneme, osušíme kuchynskou utierkou, pridáme ho na suchú panvicu, posypeme kurkumou, štipkou soli a sladkou paprikou a na strednom stupni ho opečieme do chrumkava. Malo by to trvať cca 7-10 minút.

2. Medzitým nastrúhame umytú cuketu a ošúpeme cibuľu.

3. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na 2 lyžiciach olivového oleja.

4. Následne k cibuli pridáme nastrúhanú cuketu, osolíme a okoreníme ju a restujeme 5 minút, kým nezmäkne.

5. Vajíčka vymiešame v hlbšej nádobe a pridáme k cukete. Už len miešame, kým zmes nezhustne, cca 3 minúty.

6. Keď sú praženica a cícer pripravené, opečieme toasty.

7. Plátky lámankového chleba potrieme zvyšnou lyžicou olivového oleja a na suchej panvici opečieme.

8. Praženicu naservírujeme na toasty, posypeme cícerom a podávame.

 

Tip: Ak by sme si chceli z receptu pripraviť napríklad večeru, môžeme vynechať toasty  a urobiť si k praženici zeleninový šalát. Veľmi dobre sa k nej hodia aj paradajky.

prazenica s cuketou

 

cuketova prazenica

 

zdravé raňajky

Príjemné ráno a dobrú chuť! :-)

 

Aj v našich špeciáloch nájdeš raňajkové inšpirácie z vajíčok a ešte omnoho viac:

recepty sk

 

Tu sú ďalšie vajíčkové inšpirácie pre teba:

Vajíčkový šalát s avokádovým krémom ako náhradou majonézy

Vaječná frittata s cuketou a paradajkami: tip na sýte raňajky aj večeru

Vajíčkový obláčik: nový spôsob ako si pripraviť volské oko inak

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 28/08/2019 a zaradený do kategórie: RaňajkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVajíčka na raňajky   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre