Vajíčkový šalát s avokádovým krémom ako náhradou majonézy: tip na zdravú večeru či raňajky

Ak nie si fanúšikom majonézy, táto krémová zálievka v kombinácií s avokádom, dijonskou horčicou a gréckym jogurtom sa postará o zdravú a chutnú alternatívu. Vyskúšaj si pripraviť tento vajíčkový šalát na výdatné raňajky, prípadne si ho priprav na večeru alebo ním dokonca pohosti svoju návštevu. Príprava je jednoduchá a zaberie ti ledva 10 minút. Ideš na to?

Doba prípravy: cca 10 minút

Čo budeme potrebovať na 3 porcie?

  • 1 zrelé avokádo
  • 4 lyžice gréckeho jogurtu
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 4 na tvrdo uvarené a najemno nakrájané vajíčka
  • 2 hrste najemno nakrájanej červenej kapusty
  • 2 lyžice na jemno nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate
  • morskú/himalájsku soľ
  • korenie podľa chuti (mleté čierne korenie, sušenú pažítku, sušený cesnak…)
  • 1-2 uvarené cvikly (nemusí byť)

Ako budeme postupovať?

1. Avokádo, grécky jogurt a horčicu v mixéry rozmixujeme na jemný krém, ktorý vmiešame k nakrájaným vajíčkam, kapuste a petržlenovej vňate.

2. Všetky suroviny spolu premiešame, dochutíme soľou, korením a podávame.

3. Uvarenú cviklu nakrájame na tenké kolieska, navrstvíme ju na čerstvé pečivo alebo hrianky a na toto všetko naložíme šalát.

 

TIP: Do šalátu môžeme pridať zeleninu, napríklad olivy, kukuricu, mrkvu alebo hrášok. Tento šalát môže byť zakaždým iný, nielen použitím zeleniny, ale aj obmenou korenia. Avokádový krém môžeme použiť ako náhradu majonézy v obľúbených šalátoch.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 069 kJ

254 kcal

 16 g  12 g  12 g 5 g

vajíčkový šalát

 

vajickovy salat

Prajem ti dobrú chuť! 

 

Výborné recepty vhodné či už na raňajky, večere alebo pre návštevy (a mnohé iné príležitosti) nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:

zdrave recepty

 

Z vajíčka môžeš vykúzliť aj tieto dobroty:

Avokádo plnené vajíčkom – jednoduchá večera plná zdravých tukov

Vajíčka plnené lučinou – pohostenie nielen na Veľkú noc

5x iná praženica – vždy iné raňajky

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 15/10/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéDesiataRaňajkyReceptyŠalátyVajíčka na raňajkyVegetariánske   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre