Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Tip na rýchly obed: zubáč na masle s cibuľovou omáčkou a so zeleninou

Rybka na masle a k tomu rýchla zelenina je zárukou skvelého zdravého obeda. K dnešnej rybe si pripravíme peknú ružovú omáčku z červenej cibule, ktorá nám jedlo trocha oživí. Použijeme aj špargľu, keďže je jej sezóna, a pečené zemiačky, aby jedlo bolo pestrejšie. Príprava je jednoduchá, takže poďme na to.

Čas prípravy: 30 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?


  • 2 zemiaky

  • morskú/himalájsku soľ

  • olivový olej

  • čerstvý tymian (príp. iné bylinky) − voliteľné

  • 8-10 stoniek špargle (cca 150 g)

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1 filetu zubáča (cca 500 g)

  • mleté čierne korenie

  • šťavu z 1/2 citróna alebo limetky

  • 20 g kvalitného masla


Na omáčku:

  • 2 červené cibule

  • 1-2 lyžice olivového oleja

  • 100 ml bieleho suchého vína

  • morskú/himalájsku soľ

  • mleté čierne korenie

  • 10-20 g kvalitného masla

  • 120 ml sójovej smotany


Ako budeme postupovať?

1. Zemiaky v šupke umyjeme, osušíme, pokrájame na kocky, osolíme a položíme na pekáč, ktorý sme pokvapkali olivovým olejom.
2. Môžeme ich posypať čerstvým tymianom či inými bylinkami a dáme ich piecť do vyhriatej rúry na 200 ˚C na 20 – 25 minút, kým nebudú chrumkavé.
3. Špargľu umyjeme, osušíme, odrežeme drevené konce a osolíme.
4. Zmiešame 2 lyžice olivového oleja, pretlačený strúčik cesnaku a špargľu touto zmesou potrieme.
5. Restujeme ju na rozohriatej panvici z oboch strán cca 3-4 minúty. Pečieme ju na chrumkavo, čiže by mala ostať pekná zelená.
6. Pripravíme omáčku. Cibuľu nakrájame na pásiky a restujeme na zohriatom olivovom oleji cca 3 minúty, podlejeme ju vínom a necháme odpariť alkohol. Cibuľu osolíme, okoreníme, pridáme maslo a chvíľu redukujeme.
7. Nakoniec pridáme aj sójovú smotanu, privedieme do varu a krátko povaríme. Omáčku rozmixujeme na hladký krém buď tyčovým mixérom, alebo v smoothie mixéri.
8. Nakoniec pripravíme zubáča. Umytú a osušenú rybu osolíme a okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
9. Do panvice pridáme maslo s rybou najprv kožou dolu. Pečieme 4 minúty. Rybu otočíme, panvicu vypneme a necháme ju dôjsť 1-2 minúty.
10. Nakoniec všetko naservírujeme na tanier, môžeme pokvapkať limetkou a posypať čerstvými bylinkami.
Tip: Namiesto zubáča môžeme použiť aj inú rybu, pokojne aj filetu z tresky či zo pstruha. Cibuľová omáčka sa skvelo hodí k akejkoľvek rybe.
zubac filety recept
 
recept zubac
Prajem dobrú chuť!
 
Ak máš rada ryby, určite ťa poteší, že v knihe Z fitka do kuchyne špeciál III je receptom s rybou venovaná jedna celá kapitola. Okrem toho tam nájdeš aj recepty na raňajky (na sladko aj na slano), polievky, jedlá z mäsa aj bez mäsa, či zdravé sladkosti a slanosti:
rýchly obed recept
 
Aj tieto recepty s rybkou ťa môžu zaujať:
Zubáč na masle s opekanými zemiakmi so špenátom: tip na obed plný bielkovín
Rýchla zdravá večera pre dvoch plná bielkovín: zubáč s 2 druhmi šalátov
Lahodné krémové rizoto s lososom a feniklom
Tuniak s tekvicovým pyré: rýchly obed len zo 4 ingrediencií
Pečená treska v paprikovej omáčke: tip na rýchly obed do 30 minút
Fotka autora
Viktória Janov
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.