Tip na rýchly obed: zubáč na masle s cibuľovou omáčkou a so zeleninou

Rybka na masle a k tomu rýchla zelenina je zárukou skvelého zdravého obeda. K dnešnej rybe si pripravíme peknú ružovú omáčku z červenej cibule, ktorá nám jedlo trocha oživí. Použijeme aj špargľu, keďže je jej sezóna, a pečené zemiačky, aby jedlo bolo pestrejšie. Príprava je jednoduchá, takže poďme na to.

Čas prípravy: 30 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 2 zemiaky
  • morskú/himalájsku soľ
  • olivový olej
  • čerstvý tymian (príp. iné bylinky) − voliteľné
  • 8-10 stoniek špargle (cca 150 g)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 filetu zubáča (cca 500 g)
  • mleté čierne korenie
  • šťavu z 1/2 citróna alebo limetky
  • 20 g kvalitného masla

Na omáčku:

  • 2 červené cibule
  • 1-2 lyžice olivového oleja
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 10-20 g kvalitného masla
  • 120 ml sójovej smotany

Ako budeme postupovať?

1. Zemiaky v šupke umyjeme, osušíme, pokrájame na kocky, osolíme a položíme na pekáč, ktorý sme pokvapkali olivovým olejom.

2. Môžeme ich posypať čerstvým tymianom či inými bylinkami a dáme ich piecť do vyhriatej rúry na 200 ˚C na 20 – 25 minút, kým nebudú chrumkavé.

3. Špargľu umyjeme, osušíme, odrežeme drevené konce a osolíme.

4. Zmiešame 2 lyžice olivového oleja, pretlačený strúčik cesnaku a špargľu touto zmesou potrieme.

5. Restujeme ju na rozohriatej panvici z oboch strán cca 3-4 minúty. Pečieme ju na chrumkavo, čiže by mala ostať pekná zelená.

6. Pripravíme omáčku. Cibuľu nakrájame na pásiky a restujeme na zohriatom olivovom oleji cca 3 minúty, podlejeme ju vínom a necháme odpariť alkohol. Cibuľu osolíme, okoreníme, pridáme maslo a chvíľu redukujeme.

7. Nakoniec pridáme aj sójovú smotanu, privedieme do varu a krátko povaríme. Omáčku rozmixujeme na hladký krém buď tyčovým mixérom, alebo v smoothie mixéri.

8. Nakoniec pripravíme zubáča. Umytú a osušenú rybu osolíme a okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou.

9. Do panvice pridáme maslo s rybou najprv kožou dolu. Pečieme 4 minúty. Rybu otočíme, panvicu vypneme a necháme ju dôjsť 1-2 minúty.

10. Nakoniec všetko naservírujeme na tanier, môžeme pokvapkať limetkou a posypať čerstvými bylinkami.

 

Tip: Namiesto zubáča môžeme použiť aj inú rybu, pokojne aj filetu z tresky či zo pstruha. Cibuľová omáčka sa skvelo hodí k akejkoľvek rybe.

zubac filety recept

 

recept zubac

Prajem dobrú chuť!

 

Ak máš rada ryby, určite ťa poteší, že v knihe Z fitka do kuchyne špeciál III je receptom s rybou venovaná jedna celá kapitola. Okrem toho tam nájdeš aj recepty na raňajky (na sladko aj na slano), polievky, jedlá z mäsa aj bez mäsa, či zdravé sladkosti a slanosti:

rýchly obed recept

 

Aj tieto recepty s rybkou ťa môžu zaujať:

Zubáč na masle s opekanými zemiakmi so špenátom: tip na obed plný bielkovín

Rýchla zdravá večera pre dvoch plná bielkovín: zubáč s 2 druhmi šalátov

Lahodné krémové rizoto s lososom a feniklom

Tuniak s tekvicovým pyré: rýchly obed len zo 4 ingrediencií

Pečená treska v paprikovej omáčke: tip na rýchly obed do 30 minút

Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 27/05/2020 a zaradený do kategórie: BezlepkovéJedlá z rýbPotréningovéReceptyRýchle obedy či večere do 30 minút   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre