Tip na obed: mrkvové ragú so sezamovým tofu a domácimi hranolkami

Čo tak si pripraviť k hlavnému jedlu zeleninu na netradičný spôsob? Aby si sa do zeleniny zamilovala zakaždým, keď ju máš na tanieri, pripravila som pre teba zaujímavý recept. Moje mrkvové ragú máš hotové raz dva a spolu s domácimi hranolčekmi chutí naozaj výborne. Vegetariáni si ho radi pripravujú s tofu, no k jedlu sa hodí aj grilovaná kuracinka.

Doba prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

Na zemiakové hranolčeky:

  • 5 stredne veľkých zemiakov
  • cca 2-3 lyžice olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • mleté kajanské korenie

Na mrkvové ragú:

  • 1 menšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • cca 2-3 lyžice olivového oleja
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 kaleráb
  • 200 ml vody
  • mleté čierne korenie
  • morskú/himalájsku soľ
  • mletú červenú papriku
  • 2 hrste čerstvej petržlenovej vňate
  • 100 ml smotany na varenie

Na sezamové tofu:

  • 200 g bio tofu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice sezamových semienok
  • 1 lyžicu kokosového cukru
  • 1 lyžičku vanilkovej esencie
  • mleté čili
  • morskú/himalásjku soľ
  • mleté čierne korenie
  • ocot balsamico

Ako budeme postupovať?

1. Zemiaky očistíme od šupky, umyjeme vodou a nakrájame na malé hranolčeky.

2. V miske zmiešame hranolky so všetkými koreninami aj s kvapkou olivového oleja.

3. Plech vystelieme papierom na pečenie a poukladáme naň pripravené hranolčeky.

4. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C po dobu cca 30 minút, alebo dokým nebudú mať zlatý nádych.

5. Medzitým, kým sú zemiaky v rúre môžeme pripraviť ragú. Nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak restujeme na olivovom oleji dozlatista.

6. Potom pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen, na kocky nakrájaný kaleráb.

7. Podlejeme vodou a pridáme koreniny, potom zakryjeme pokrievkou a varíme do zmäknutia.

8. Keď je zelenina mäkká, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a premiešame.

9. Nakoniec zalejeme smotanou na varenie.

10. Tofu nakrájame na malé kocky a potom všetky ingrediencie zmiešame dokopy a necháme marinovať cca 20 minút.

11. Potom potrieme panvicu olivovým olejom a tofu dáme restovať dozlatista.

12. Hotové tofu pridáme do misky s ostatnými ingredienciami a môžeme podávať.

 

Tip: Ak chceme mať ragú hustejšie, môžeme tesne pred dovarením doňho pridať 1 lyžicu solamylu, ktorú sme najprv rozmiešali v 2 lyžiacich vody. Do ragú pridáme za stáleho miešania. Podobný postup zvolíme aj v prípade použitia iného škrobu, napr. tapiokového.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
 3506,19 kJ

838 kcal

 42 g  84 g 30 g 27 g

ragú

 

ragú recepty

Prajem ti dobrú chuť!

 

Ďalšie fantastické inšpirácie na obedy nájdeš aj v našej fit kuchárskej knihe Z fitka do kuchyne 2:

obed

 

Skúsiť môžeš aj tieto recepty:

Mrkvovo-tvarohové placky – ideálne na zdravú večeru

Zeleninový slaný koláč – vhodný aj na obed nielen pre vegetariánov

Brokolicovo-fazuľové fašírky: zdravý obed hotový do 30 minút

Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 05/10/2018 a zaradený do kategórie: ReceptyVegetariánske   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre