Doba prípravy: 1,5 h
Čo budeme potrebovať na 4-5 porcií?
- 1 lyžicu oleja (napr. olivového)
- 1 cibuľu
- 1 mrkvu
- 1 petržlen
- 1 zeler
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie podľa potreby (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 500 g kvalitného hovädzieho zadného (ak robíme recept pre deti, použijeme radšej teľacie)
- 1,5-2 l vývaru
- 500 g zemiakov
- 150 g kvalitného masla
Ako budeme postupovať?
2. Mrkvu, petržlen, a ¼ zeleru nakrájame na kocky a pridáme k cibuli.
3. Pridáme soľ, korenie a všetko spolu premiešame.
4. Mäso umyjeme a nakrájame na väčšie kocky. Pridáme k zelenine.
5. Keď sa mäsko zatiahne, prilejeme vývar do výšky do cca polovice mäsa. Mäso sa musí dusiť, nie plávať.
6. Priebežne ho kontrolujeme a pridávame vývar podľa potreby, kým nebude mäso mäkké.
7. Zvyšný zeler spolu so zemiakmi nakrájanými na kocky dáme variť do osolenej vody.
8. Keď zmäknú, rozmixujeme ich na pyré a dochutíme soľou a troškou masla.
9. Hotové mäso vyberieme zo zeleniny a omáčku rozmixujeme. Mäso pridáme naspäť.
10. Mäso servírujeme poliate šťavou spolu so zemiakovo-zelerovým pyré.
Chutné jedlá z mäsa, ale aj množstvo receptov na raňajky, bezmäsité jedlá či rôzne koláče nájdeš v našich knihách:
Ďalšie recepty z hovädzieho mäsa, ktoré môžeš vyskúšať:
Recept na hovädzí guláš zahustený cuketou podávaný s domácou špaldovou knedľou
Cuketové špagety s mletým hovädzím mäsom: tip na zdravý obed plný bielkovín
Hrachové placky ako famózna príloha k mäsu v omáčke: zdravý obed aj pre deti od 1,5 roka
Mäsové guľky z mletého teľacieho mäsa s bielou špargľou: obed plný bielkovín
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)