Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Obrátený hruškovo-makový koláč úplne bez lepku!

hruškový koláč s makom
Tomuto receptu sa určite poteší každý fanúšik maku, ale aj celiatik. Používam v ňom bezlepkové druhy múky, ktoré sú možno menej známe, ale určite ich netreba prehliadať. Dnes bude hrať v hlavnej úlohe maková múka a hrušky. Nechcem ťa však odplašiť, preto neboj. Ak makovú múku nemáš rada, alebo ju nevieš zohnať, v recepte nájdeš aj tipy, čím ju nahradiť. Poď sa pustiť do pečenia. ;-)
Doba prípravy: 1 hod 45 minút

Čo budeme potrebovať na 12 ks?


  • 6 ks menších hrušiek

  • šťavu z 1 citrónu

  • domáci jahodový lekvár


Na cesto potrebujeme:

  • 150 g trstinového cukru (príp. kokosového)

  • 3 vajíčka

  • 100 ml vody

  • 500 g makovej múky

  • 600 ml kvalitného mlieka, alebo rastlinného nápoja

  • 100 g kvalitného masla

  • 3 ks nastrúhaných hrušiek

  • 12 g kypriaceho prášku bez fosfátov

  • maslo na vymastenie formy

  • pohánkovú múku na vysypanie formy (príp. inú bezlepkovú)


Na posypanie:

  • mletú škoricu (napr. Ceylon)

  • trstinový cukor na posypanie koláča


Ako budeme postupovať?

1. Hrušky ošúpeme, prekrojíme na polovicu, vyberieme jadrovník a pokvapkáme citrónom, aby nezoxidovali.
2. V mixéri rozmixujeme trstinový cukor na prášok. Pridáme žĺtka, vodu a mixujeme do penista.
3. Do misy vsypeme makovú múku, prilejeme mlieko, rozpustené maslo, nastrúhané hrušky a vyšľahané žĺtky.
4. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme do cesta. Sneh jemne vmiešame, pridáme kypriaci prášok a premiešame.
5. Formu s priemerom 25 cm vymastíme a vysypeme múkou. Jednu tretinu cesta vylejeme na dno formy.
6. Do takto pripraveného cesta poukladáme rozpolené hrušky tak, aby jamky v hruškách boli smerom nahor. Každú jamku v hruške naplníme lyžičkou domáceho lekváru.
7. Takto naplnené hrušky zalejeme cestom ktoré nám zostalo a zarovnáme.
8. Rúru rozohrejeme na 180°C a pečieme 60 minút.
9. Po upečení koláč vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
10. Keď je koláč vychladnutý, zoberieme podnos, položíme ho na vrch formy a opatrne koláč otočíme hore dnom.
11. Formu odstránime a koláč posypeme trstinovým cukrom so škoricou.
TIP: Ak nemáš rada horkastú chuť maku, namiešaj makovú múku v pomere 1:1 napríklad s kokosovou, alebo mandľovou múkou. Ak nemáš problém s lepkom, môžeš použiť aj špaldovú múku.
 
Výživové hodnoty na 1 ks:















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkoviny
1112 kJ
264 kcal
12 g26 g13 g
 
hrušky
 
hruškový koláč
 
makový koláč
 
kolac
 
maková torta
Dobrú chuť! :-)
 
Ďalšie fantastické fitness dezerty hľadaj napr. v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:
strava pri cvičení pre ženy
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.