Obrátený hruškovo-makový koláč úplne bez lepku!

Tomuto receptu sa určite poteší každý fanúšik maku, ale aj celiatik. Používam v ňom bezlepkové druhy múky, ktoré sú možno menej známe, ale určite ich netreba prehliadať. Dnes bude hrať v hlavnej úlohe maková múka a hrušky. Nechcem ťa však odplašiť, preto neboj. Ak makovú múku nemáš rada, alebo ju nevieš zohnať, v recepte nájdeš aj tipy, čím ju nahradiť. Poď sa pustiť do pečenia. ;-)

Doba prípravy: 1 hod 45 minút

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

  • 6 ks menších hrušiek
  • šťavu z 1 citrónu
  • domáci jahodový lekvár

Na cesto potrebujeme:

  • 150 g trstinového cukru (príp. kokosového)
  • 3 vajíčka
  • 100 ml vody
  • 500 g makovej múky
  • 600 ml kvalitného mlieka, alebo rastlinného nápoja
  • 100 g kvalitného masla
  • 3 ks nastrúhaných hrušiek
  • 12 g kypriaceho prášku bez fosfátov
  • maslo na vymastenie formy
  • pohánkovú múku na vysypanie formy (príp. inú bezlepkovú)

Na posypanie:

  • mletú škoricu (napr. Ceylon)
  • trstinový cukor na posypanie koláča

Ako budeme postupovať?

1. Hrušky ošúpeme, prekrojíme na polovicu, vyberieme jadrovník a pokvapkáme citrónom, aby nezoxidovali.

2. V mixéri rozmixujeme trstinový cukor na prášok. Pridáme žĺtka, vodu a mixujeme do penista.

3. Do misy vsypeme makovú múku, prilejeme mlieko, rozpustené maslo, nastrúhané hrušky a vyšľahané žĺtky.

4. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme do cesta. Sneh jemne vmiešame, pridáme kypriaci prášok a premiešame.

5. Formu s priemerom 25 cm vymastíme a vysypeme múkou. Jednu tretinu cesta vylejeme na dno formy.

6. Do takto pripraveného cesta poukladáme rozpolené hrušky tak, aby jamky v hruškách boli smerom nahor. Každú jamku v hruške naplníme lyžičkou domáceho lekváru.

7. Takto naplnené hrušky zalejeme cestom ktoré nám zostalo a zarovnáme.

8. Rúru rozohrejeme na 180°C a pečieme 60 minút.

9. Po upečení koláč vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.

10. Keď je koláč vychladnutý, zoberieme podnos, položíme ho na vrch formy a opatrne koláč otočíme hore dnom.

11. Formu odstránime a koláč posypeme trstinovým cukrom so škoricou.

 

TIP: Ak nemáš rada horkastú chuť maku, namiešaj makovú múku v pomere 1:1 napríklad s kokosovou, alebo mandľovou múkou. Ak nemáš problém s lepkom, môžeš použiť aj špaldovú múku.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
1112 kJ

264 kcal

12 g 26 g 13 g

 

hrušky

 

hruškový koláč

 

makový koláč

 

kolac

 

maková torta

Dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie fantastické fitness dezerty hľadaj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

z fitka do kuchyne 3

 

Miluješ mak? Potom vyskúšaj aj tieto recepty:

Maková torta s citrónovou polevou

Nepečená tvarohovo-maková torta

Makové muffiny s drobným ovocím

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 07/09/2017 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre