Recept na zdravý koláč z fazule, na ktorom si pochutí každá návšteva

Koláč z fazule? A prečo nie! Keby si vedela, koľko v sebe ukrýva zdraviu prospešných živín, stavím sa, že by si ho začala piecť už skôr. :-) Vďaka fazuli prijmeme do tela slušný podiel bielkovín, ale doplníme aj zásoby vitamínu B, vďaka ktorému vďačíme napríklad za psychickú pohodu. Koláč z bielej fazule je síce časovo náročnejší, ale výsledok bude stáť za to. Poďme sa pustiť do prípravy!

Čas prípravy: 1 hodina + 12 hodín namáčanie fazule

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

  • 2 šálky surovej bielej fazule
  • 4 vajíčka
  • 1 šálku práškového trstinového cukru
  • 1/3 šálky roztopeného kokosového oleja (príp. klasického oleja)
  • 1 šálku špaldovej múky (príp. bezlepkovej či pohánkovej)
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 5 ringlot
  • 5 marhúľ
  • kvalitné maslo na vymastenie formy
  • strúhaný kokos na vysypanie formy

*1 šálka = 250 ml

Ako budeme postupovať?

1. Šálky bielej fazule zalejeme dvojnásobným množstvom studenej vody a necháme stáť vo vode celú noc.

2. Na druhý deň fazuľu uvaríme, necháme vychladnúť a potom ju spolu s vajíčkami vymixujeme na hladký krém.

3. Pridáme cukor, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a mletú škoricu. Všetko premiešame drevenou vareškou.

4. Cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy o rozmere 32 x 22 cm a poukladáme naň umyté a nakrájané ovocie.

5. Necháme piecť vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 170 – 175°C po dobu 25 až 30 minút.

6. Či je fazuľový koláč upečený, zistíme testom so špajdľou. Ak je už upečený, necháme ho chvíľku vychladnúť a potom ho s úsmevom na perách servírujeme našim známym či rodinke.

 

TIP: Namiesto marhúľ a ringlot môžeš použiť aj slivky, nektarínky alebo čerstvé maliny a čučoriedky. Zakaždým sa tak stane tvoj koláč iný a jedinečný. Rovnako to platí aj o tomto variante – kakaový koláč z fazule s kúskami čokolády. Príprava hnedej verzie je celkom jednoduchá. Do cesta stačí pridať 3 až 5 lyžíc kvalitného kakaa a vrch koláča posypať kúskami horkej čokolády s min.podielom kakaa 70%.

kolac z fazule

 

kolac z fazule

Prajem ti sladké vychutnávanie bez výčitiek! :-)

 

Fantastické recepty na všetky príležitosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

Sladkosti sa dajú veru robiť aj z iných surovín, ako je múka. Presvedč sa sama:

Čokoládový koláč bez lepku z červenej fazule

Tvarohová roláda z cviklového cesta

Čokoládovo-cviklový koláč

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 07/09/2017 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre