Sýta fazuľová polievka, vhodná aj pre vegetariánov

Keď sa povie „fazuľačka“, väčšina z nás si predstaví jedálňovú klasiku s uvareným párkom. Poďme to zmeniť a pripraviť si ju na zdravší spôsob vhodnú i pre vegetariánov. Táto fazuľová polievka je ideálna na zahriatie organizmu a dostatočné zasýtenie počas sychravej jesene. Vrele odporúčam!

Doba prípravy: cca 30 minút

Čo budeme potrebovať na cca 8 porcií?

  • 250 g uvarenej bielej malej fazule (cca 150 g v suchom stave)
  • 2 bobkové listy
  • 4 guličky nového korenia
  • 1,7 – 2 l vody
  • 2 veľké zemiaky
  • 1 mrkvu
  • 1 petržlen
  • kúsok zeleru
  • 1 cibuľu
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžičku mletej červenej papriky
  • morskú/himalájsku soľ
  • mletú rascu
  • mleté čierne korenie
  • majorán

Ako budeme postupovať?

1. Fazuľu nasypeme do hrnca, zalejeme vodou asi 5 cm nad jej okraj a necháme asi 12 hodín napučať.

2. Potom vodu zlejeme. Fazuľu nasypeme opäť do hrnca, pridáme bobkové listy, nové korenie, zalejeme 1,7 l vody a varíme do polomäkka.

3. Medzitým nakrájame očistené zemiaky na malé kúsky, mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu.

4. Na olivovom oleji restujeme cibuľu, prelisovaný cesnak, mletú červenú papriku a potom pridáme zvyšnú pokrájanú zeleninu a ešte krátko restujeme.

5. Pripravenú zeleninovú zmes prisypeme k predvarenej fazuli a varíme do zmäknutia.

6. Nakoniec pridáme soľ, mletú  rascu a čierne korenie.

8. Úplne na koniec dochutíme majoránom a môžeme podávať.

 

Tip: Polievka je vhodná už aj pre deti od 1,5 roka, ale vynechaj čierne korenie.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 360 g):

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
150 kcal

631 kJ

5 g 4 g 20 g 4 g

fazuľová polievka

 

polievky

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Super recepty na polievky nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Zohrej sa aj týmito jedlami:

Krémová karfiolová polievka s cesnakom

Batatová polievka s kurkumou

Sladko-pikantné šošovicové kari

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 29/11/2017 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéPolievkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaVeganVegetariánske   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre