Patria ovocné do tvojho jedálnička? Priznám sa, že sa často stretávam s názorom, aké sú prospešné a s akou radosťou ich konzumujeme, niekedy s dobrým pocitom nahrádzame hlavné jedlá, prípadne nimi hasíme smäd s vedomím, že dodávame telu potravinu zdraviu prospešnú a plnú vitamínov a minerálov.
Je tu však opäť ale... A s ním aj potreba čítať zloženie. Niekedy sa to zdá ako klišé alebo otrepaná fráza, je však natoľko dôležitá, že ak sa chceš zdravo stravovať, čítanie zloženia potravín je prvý a najdôležitejší bod na tvojej ceste.
Prečo je čítanie etikiet také dôležité?
Často si neuvedomujeme, že zloženie a pôvod potravín najviac ovplyvňuje kvalitu našej stravy. Riešime tráviace problémy a uvažujeme, že rýchlo vylúčime mliečne výrobky, lepok, prípadne mäso. A čo takto skúsiť čítať zloženie a vylúčiť vysoko priemyselne spracované potraviny a s nimi veľa konzervantov, farbív a zvýrazňovačov chuti, ktoré sú, samozrejme, v danom výrobku v obmedzenom a povolenom množstve a ich neškodnosť garantuje WHO (Svetová zdravotnícka organizácia), zároveň predlžujú trvanlivosť potraviny...
Problém nastáva, ak potravín s aditívami máme priveľa a zabúdame na čerstvé základné potraviny. Skúsme si položiť otázku: „Zapisuje alebo skúma niekto, koľko éčok prijme v rôznych potravinách?“ Ak by sme zapisovali, možno by sme v niektorých prípadoch našli aj odpoveď na naše nafúknuté brucho, intoleranciu alebo kožné problémy.
Samozrejme, toto nie je diagnostika zdravotného problému, ale iba návod a vysvetlenie, prečo čítať zloženie a čo všetko môže kvalita potravy, ktorú konzumujeme, ovplyvňovať.
Už minulý týždeň sme si zhrnuli, že prvá zložka v zložení je vo výrobku v najvyššom množstve, že ak chceš orieškové maslo, nesmie to byť zmes cukru a tuku. Toto platí pre všetky potraviny, aj pre ovocné a zeleninové šťavy. Ak si neprečítaš zloženie, nevieš, koľko napríklad cukru skonzumuješ.
Pozrime sa spolu na rozdiel a v závere článku si ho rozoberieme. Porovnáme populárny džús s lacnejším variantom nektáru a šťavu z čerstvých pomarančov. Samozrejme, čo sa týka obsahu ovocnej zložky v limonádach s príchuťou pomaranča – je minimálny často je namiesto podielu ovocnej šťavy v zložení jeho umelý variant.
Napríklad namiesto „prírodná šťava z pomaranča“ je „prírodne identická šťava“, čiže vyrobená umelo, ale s rovnakým chemickým zložením. Existujú aj čisto syntetické farbivá.
E 100 – E 182: Potravinové farbivá
Nahrádzajú, dopĺňajú alebo zvýrazňujú farbu potravín. Potravinársky priemysel v súčasnosti preferuje používanie prírodných alebo prírodne identických farieb, ktorými sa snaží nahradzovať nie príliš populárne syntetické farbivá. K syntetickým patrí azorubín (E 122 − azofarbivá), zároveň patrí do skupiny „šestky znervózňujúcich éčok“ (podľa testu kvality Fd/Test_5/2012). Používa sa v malinovkách, cukrovinkách, džemoch, jogurtoch, zmrzlinách, instantných polievkach... Na obale výrobku má byť uvedené, že v kombinácii s benzoanmi môže spôsobovať hyperaktivitu a zhoršovať alergické, kožné a astmatické reakcie hlavne u detí − u nich je použitie nevhodné.
Naopak, pri alkoholických nápojoch toto nemusí byť uvedené. V USA sú azofarbivá zakázané, v EÚ povolené v obmedzenom množstve.
Z farbív sa najčastejšie používa karamel (E 150a) a rôzne karotény a antokyány (E 160 – 163).
E 200 – E 285: Konzervačné činidlá
Porovnanie výživových hodnôt jednotlivých pomarančových džúsov a štiav
Rauch-Happy Day 100%, pomaranč | Nektár 50% (Tesco) pomaranč | Odšťavené ovocie − pomaranč |
Výživové hodnoty na 100 ml * | ||
Energia 45 kcal Tuky 0,5 g Nasýtené MK 0,1 g Sacharidy 9,4 g z toho cukry 9,4 g Bielkoviny 0,7 g Vláknina 0 g Soľ 0,01 g Vitamín C 32 mg | Energia 40 kcal Tuky 0,5 g Nasýtené MK 0 g Sacharidy 9,4 g z toho cukry 9,2 g Bielkoviny 0,5 g Vláknina 0,1 g Soľ 0,02 g Vitamín C 6 mg | Energia 40 kcal Tuky 0,2 g Nasýtené MK 0 g Sacharidy 9,3 g z toho cukry 8,9 g Bielkoviny 0,6 g Vláknina 0,3 g Soľ 0 g Vitamín C min. 45 mg |
Porovnanie zloženia jednotlivých pomarančových džúsov a štiav
Rauch-Happy Day 100%, pomaranč | Nektár 50% (Tesco) pomaranč | Odšťavené ovocie − pomaranč |
100% pomarančová šťava vyrobená z koncentrátu | Pomarančová šťava z koncentrátu (50 %), pitná voda, cukor, prírodná pomarančová aróma, regulátor kyslosti (kyselina citrónová), obsah ovocia: minimálne 50 % | Pomaranče |
Porovnanie jednotlivých pomarančových džúsov a štiav
Rauch-Happy Day 100%, pomaranč | Nektár 50% (Tesco) pomaranč | Odšťavené ovocie − pomaranč |
Šťava z koncentrátu znamená, že pri lisovaní ovocia z neho bola odstránená časť vody kvôli lepšiemu skladovaniu, následne sa pri spracovaní koncentrát používa na rôzne účely, ale opäť sa musí zriediť vodou. Pri tomto spracovaní prichádza k určitému degradovaniu chuti, vitamínov a ostatných živín. Zároveň bola pri spracovaní použitá pasterizácia kvôli trvanlivosti. | Rovnako použitá šťava z koncentrátu je ešte doplnená ďalšou vodou, cukrom a konzervantom. Na obale každého výrobku musí byť vždy uvedené, či pochádza z koncentrátu alebo čerstvého ovocia. | Odšťavené ovocie obsahuje podiel dužiny – vlákniny, obsah vitamínov sa degraduje iba minimálne − vplyvom rezania, lisovania a oxidácie. |
V čom je rozdiel a čo by sme mali preferovať, je asi z porovnania zloženia zrejmé.
Zhrnutie
Na záver si to zhrnieme: v džúsoch je filtráciou odstránená vláknina, pasterizácia síce zabezpečí trvanlivosť a chráni pred kvasením, žiaľ, časť nutrične dôležitých látok je ňou mierne znehodnotená, chuťové vlastnosti zostávajú zachované, nie však, ak ide o výrobok z koncentrátu v porovnaní s čerstvou šťavou.
Džús by mal byť balený do svetelne nepriestupných obalov kvôli citlivosti zložiek ovocných štiav na svetlo. Teplota vyššia ako 20 ˚C takisto škodí a môže spôsobiť kvasenie.
Rada na záver
Pri pití džúsov si treba pamätať, že množstvo jednoduchých sacharidov v nich (aj keď nie je pridaný cukor) predstavuje príjem jednoduchých cukrov a s ním spojené riziko obezity, hlavne u detí. Nielen u nich vzniká pitím džúsu na raňajky návyk na sladké nápoje. Je vhodnejšie zvyknúť si takýto fresh vylisovať doma, pretože vtedy vidíme, koľko ovocia spotrebujeme (často to je veľké množstvo, ktoré by sme neskonzumovali v podobe čerstvého ovocia). Vhodné je vypiť túto šťavu aj s dužinou, ktorá plní funkciu vlákniny a tá priaznivo pôsobí v ľudskom organizme, pretože funguje ako prebiotikum (potrava) pre probiotické baktérie nášho trávenia. Bez vlákniny sa zhoršuje vstrebávanie minerálnych látok, vápnika a tiež polyfenolov (významné zlúčeniny v rastlinách prospešné pre náš organizmus, z ktorých väčšina sa viaže práve na vlákninu).
Vláknina je dôležitá pre celý proces metabolizmu trávenia a ovplyvňuje tým v konečnom dôsledku aj našu postavu :-). A aj na to nám záleží, nie?
Šťavy nie je vhodné konzumovať denne a vo veľkom množstve, zdravší variant je zriediť ju v pomere 1 : 1 s vodou.
Záver je jednoznačný: konzumácia ovocia alebo zeleniny v čerstvom stave je neporovnateľná s konzumáciou džúsu.
Vedomosti o zdravom stravovaní a celkovo výžive sa snažíme vždy pridávať aj do produktov, ktoré robíme. Preto v našich kuchárskych knihách a každoročne vo Fitness diári nenájdeš len recepty, ale aj mnoho zdravých tipov:
Zdroje:
- Suli et al._Zloženie potravín a potravinových surovín_Osveta 2019
- Keresteš et al._Zdravie a výživa ľudí_CAD Press_2020
V prvom rade som mama a manželka. Môj záujem o vplyv stravy na zdravie začal pred niekoľkými rokmi po diagnostikovaní celiakie a ochorení mladšieho syna. Vzdelanie vo výžive si po certifikovanom kurze dopĺňam na SPU Nitra - Výživa ľudí ako nutričný špecialista a zároveň získavam prax v gastroenterologickej ambulancii u p. doc. Kuželu, PhD.. Snažím sa pomáhať s úpravou stravy pri rôznych diagnózach, tráviacich problémoch, intoleranciách a alergiách Založením firmy a stránky www.vyzivajk.sk by som chcela pomáhať ľuďom zorientovať sa v dezinformáciách o výžive a správnou stravou a životným štýlom predchádzať civilizačným ochoreniam a narastajúcej obezite. Ponúkam konzultácie, analýzy stravovania s vysvetlením chýb, vypracovanie stravovacieho plánu, prednášky s diskusiou a tipy na recepty. Nie som predajca žiadnych doplnkov výživy, učím ľudí prijímať všetky potrebné živiny stravou. Mám rada pocit, keď vidím ako moje rady pomôžu... to je môj hnací motor na ďalšie štúdium a poznanie súvislostí v stravovaní a zdraví...