V zime vždy vymením špaldovú múku za pohánkovú, a tak vznikol tento koláčik. Pohánka je ideálna na chladné obdobie, hovorí sa, že zahrieva organizmus. A tiež podľa mňa odľahčí, najmä v čase sviatkov.
Čas prípravy
- 20 minútpríprava
- 30 minútpečieme na 180 ˚C
Ako na to?
1
Rozmixujeme si orechy, rozmixujeme alebo rozpučíme banán a ošúpané jablko.
2
Pridáme k orechom spolu s datľovou pastou, hrozienkami, škoricou, múkou, kypriacim práškom, olejom.
3
Poriadne zamiešame a postupne prilievame mlieko.
4
Dáme do vopred predhriatej rúry na 180 ˚C na 30 minút (závisí od výkonu rúry, verím, že tú svoju už poznáte). A po vychladnutí spapáme. Zasýti a zahreje zároveň.
Moje overené tipy:
Tip 1: Vyberieme si buď datľovú pastu, alebo si nasekáme celé bezkôstkové datle na kúsky.
Tip 2: Orechy môžeme vynechať a pridať mak. A kakao.
Tip 3: Jablko možno nastrúhať alebo rozmixovať na kašu. Tiež môžeme použiť jablkovú výživu, ak nemáme jablko.
Dobrú chuť :-)!
Inšpirácie na zdravé raňajky, ale aj jedlá na ostatné časti dňa nájdeš v našich kuchárskych knihách:
Som dvojmama, ktorá sa hrabe v zloženiach produktov, čo nakupuje. Mám rada čerstvú a zdravú stravu. Nepáči sa mi, keď je v každom jedle pridaný cukor. Od rohlíku po detské pyré. Až sa mi hlava točila z čítania etikiet. Našťastie som si našla recepty a upravila ich pre seba tak, aby som nahradila väčšinu sladkostí z obchodov. Doma varím a pečiem bez pridaného cukru a moje deti cukor nepoznali do svojich skoro 3 rokov. Starší ho spoznal v škôlke. A som rada, pretože viem, že ho vediem k rovnováhe v strave.