Pravé talianske krémové rizoto je neodolateľné, pridať si doň môžeme zeleninu podľa sezóny a toho, čo nám chutí. Teraz na jar napríklad zelenú špargľu. Takéto rizoto je sýte, veľmi chutné a hotové do pol hodiny, čo vždy poteší. Prajem vám dobrú chuť 🙂.
Ako na to?
1
Vo väčšej panvici alebo hrnci si zohrejeme olivový olej a pridáme aj 1 lyžicu masla.
2
Šalotku nakrájame na menšie kúsky a orestujeme na masle a olivovom oleji dozlatista.
3
Potom pridáme ryžu a chvíľu restujeme. Ryžu zalejeme vínom a necháme odpariť alkohol.
4
Do rizota začneme postupne pridávať vývar. Varešku po vareške, necháme ho postupne odparovať a kontrolujeme stav ryže. Nechceme ju úplne rozvariť.
5
Zo špargle odrežeme drevené konce a nakrájame ju na kocky. Hlavičky dáme bokom, tie použijeme až neskôr.
6
Zhruba po 10 minútach pridáme k ryži kúsky špargle a ďalej varíme ešte cca 8-10 minút. Stále postupne pridávame vývar podľa potreby.
7
Približne 5 minút pred koncom pridáme do rizota aj hlavičky špargle.
8
Keď je ryža hotová a špargľa mäkká, odstavíme rizoto, primiešame lyžicu masla a strúhaný parmezán. Rizoto by malo byť pekne krémové.
9
Podľa chuti pridáme soľ a korenie. Podávame čerstvé, keď chutí najlepšie.
Tip: Rizoto si môžeme posypať bylinkami podľa chuti.
Dobrú chuť :-)!
Ako na zdravé stravovanie si povieme aj vo Výzve do plaviek 2022, kde nás okrem toho čaká aj prepracovaný harmonogram cvičenia, koučing a mnoho ďalšieho:
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov