Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Krémové špargľové rizoto hotové do 30 minút

30 min
4 porcie
rizoto so špargľou

Potrebujeme: 

  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 2 lyžice kvalitného masla
  • 1 šalotku
  • 1 hrnček ryže Arborio
  • 200 ml bieleho suchého vína
  • 800-1 000 ml zeleninového vývaru
  • 300 g zelenej špargle (po odrezaní koncov)
  • 50-70 g strúhaného parmezánu
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
rizoto so špargľou

Pravé talianske krémové rizoto je neodolateľné, pridať si doň môžeme zeleninu podľa sezóny a toho, čo nám chutí. Teraz na jar napríklad zelenú špargľu. Takéto rizoto je sýte, veľmi chutné a hotové do pol hodiny, čo vždy poteší. Prajem vám dobrú chuť 🙂.

Ako na to?

1

Vo väčšej panvici alebo hrnci si zohrejeme olivový olej a pridáme aj 1 lyžicu masla.

2

Šalotku nakrájame na menšie kúsky a orestujeme na masle a olivovom oleji dozlatista.

3

Potom pridáme ryžu a chvíľu restujeme. Ryžu zalejeme vínom a necháme odpariť alkohol.

4

Do rizota začneme postupne pridávať vývar. Varešku po vareške, necháme ho postupne odparovať a kontrolujeme stav ryže. Nechceme ju úplne rozvariť.

5

Zo špargle odrežeme drevené konce a nakrájame ju na kocky. Hlavičky dáme bokom, tie použijeme až neskôr.

6

Zhruba po 10 minútach pridáme k ryži kúsky špargle a ďalej varíme ešte cca 8-10 minút. Stále postupne pridávame vývar podľa potreby.

7

Približne 5 minút pred koncom pridáme do rizota aj hlavičky špargle.

8

Keď je ryža hotová a špargľa mäkká, odstavíme rizoto, primiešame lyžicu masla a strúhaný parmezán. Rizoto by malo byť pekne krémové.

9

Podľa chuti pridáme soľ a korenie. Podávame čerstvé, keď chutí najlepšie.

Tip: Rizoto si môžeme posypať bylinkami podľa chuti.

šparglove rizoto

Dobrú chuť :-)!

Ako na zdravé stravovanie si povieme aj vo Výzve do plaviek 2022, kde nás okrem toho čaká aj prepracovaný harmonogram cvičenia, koučing a mnoho ďalšieho:

Fotka autora
Viktória Janov
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.